• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Žmeč. 😂

Šteta mladih grabrekov koji su jednokratni (osim ako voziš svakodnevno). Nekak sam rajši lijenčina pa bez brige sam povežem. ;)

Ovo bi teško zazmečil.

ZJ, koliki je bil taj furek, jel prek 8 m? Lijepi primjer kak se gumenjak more produžiti prema teretu, neovisno o duljini svore. :)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
taj trupac je meni se vidi skoro i 10 dugačak...
ali imali smo i lančanice sa ratljenkama, pa nije trebalo baš svaki put grabrić tamanit...španaš zub po zub i pokopčaš kad je dosta...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Nije 10, već malo više od 6m.
Na žalost, otpiljen je na prekratko.

@iwanho, lanc spinjač je dobar za neko malo pritezanje, ali se otpusti ak ono kaj se veže nije elastično.
Šemper, ak je dobro postavljen, drži cijelo vrijeme.
Nisam imel drugu sliku, pa je ta samo za primjer kak smo nekad šemperili voz dugih (tanjih) drva, koja su susjed i moj otac sjekli cele zime...
Gurti i španeri su jednostavnije ali ne tak dobro rješenje, jer ih ipak treba dotezati ak se vozi na dulje ture i po šumi, prek graba, jer se (duga) drva na kolima (gumenjaku) stresu i namjeste, pa gurti olabave, dok pravilno postavljen šemper stalno zateže.
U ovom tvojem primjeru, za furke, gurti su idealno rješenje.

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Potpuno si u pravu, ali lakše mi je dva put stati i pritegnuti gurte. A kad se vozi granje i žmeč se mora dotegnuti.

cloos

Iskusan lik
Tu od
19 Sij 2021
Poruka
793
Dobra vecer. Danas napilio drva i sa svojim traktorom otpelao jednu prikolicu. Ovo je stvarno bila moja prva prikolica drvi, sta sam je vozio.

Prilozi

• IMG_20210412_154508.jpg
    IMG_20210412_154508.jpg
    40.4 KB · Pregleda: 50
  • IMG_20210412_151201.jpg
    IMG_20210412_151201.jpg
    83.9 KB · Pregleda: 50
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ja danas gledam ovih par komada kak da skalam, gledaju oni mene, al volje ni od kuda🤭tak da još odmaraju.
Nemrem nemam snage kolko delam, zbilja treba nekad pošteno odmoriti.

I ekipa je tu. 😇😅

Na vrh