• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
"Ako su trupci dužine 4 metra a visina je 2 metra to bi trebalo biti 8 kubika i ako je širina 2 metra to je 16 kubika."

Recimo da je prikolica za trupce od 3 metra to bi bilo 12 kubika. Sve zajedno 28 kubika, to ne može ali može da puni 1,80 u visinu i tu možemo oduzeti cirka 3 kubika i dobijemo 26 kubika.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Ja kada sam prodavao drva u metricama moj kupac nije nikada dobio račun, već je dobio samo blagi osmjeh i isključivu mogućnost solarnog načina plaćanja, "lova na sunce".

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Nemaš. Bar ne za višemetricu za drva.
Ovisi....moze i najcesce je svaki komad specificiran duzina promjer i kubatura ali nekad se radi poprijeko...🤔.

Posljednje uređivanje:

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
"Ako su trupci dužine 4 metra a visina je 2 metra to bi trebalo biti 8 kubika i ako je širina 2 metra to je 16 kubika."

Recimo da je prikolica za trupce od 3 metra to bi bilo 12 kubika. Sve zajedno 28 kubika, to ne može ali može da puni 1,80 u visinu i tu možemo oduzeti cirka 3 kubika i dobijemo 26 kubika.
Joj krivo si skroz...pobrkali ste loncice...
Ti kubiciras prostor a ne trupce.
Dakle ukoliko se vm reze na fiksne duzine to je onda 4 metra zbog utovara na kamion jedna stiva i dvije na prikolicu a sve 3 na slepera.
Trupci se kubiciraju komadno mjereno i tako se tovari! Na solo kamion nikako nemoze stati 16 m3 robe rezane na 4 metra (moze cetinjaca (zbog idealnijeg oblika) ali na kamion koji ima utovarni prostor za barem 6 metara ako ne i duze)...

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
@jossip ,
Instalirajte si na mobitel jednu od aplikacija koja je besplatna npr "timberlog" s kojom cete jednostavno iskubicirati trupce.
Evo ja sam upisao 2 komada trupaca a jednostavno upisujete duzinu u metrima i promjer koji bi trebali izmjriti promjerkom na sredini trupca ako nemate promjerku uzmite metar i izmjerite na jednom i drugom celu srednje promjere pa od ta dva uzmite srednji...eto i screenshota
Slobodno pitajte ukoliko sam nesto nejasno napisao...

Prilozi

• Screenshot_20211201-203344_Timberlog.jpg
    Screenshot_20211201-203344_Timberlog.jpg
    12.2 KB · Pregleda: 16

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
20m3 pri nama, oko 5500kn u travnju o.g. (bez prijevoza):
Ovo je zakon o sumama clanak 50....ostalo necije odluke o restrikcijama...
Hrvatske šume imaju jedan cijenik...samo nemojte mjesati ako je to izrada iz ovrsaka ako je to granjevina ili nesto trece...ovo kaj sam ja napisao je cijena visemetarskog ogrjevnog drveta I klase s pdv na sumskoj cesti

Prilozi

• Screenshot_20211201-205331_Chrome.jpg
    Screenshot_20211201-205331_Chrome.jpg
    75.7 KB · Pregleda: 18

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Valjda 30 pm ili 20m3. Kod nas je kak veli @ZJ najviše 20m3 moguće kupiti od šumarije.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924

@sttipa

Sigurno da ne može stati 16 kubika. Ja sam govorio okvirno pa se izvinjavam što to nisam napomenuo. Ima puno praznog prostora i krivina tako da je pun kamion sa prikolicom oko 20 a ako su trupci lijepio složiti i sličnih dimenzija moguće do 25 kubika.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Očito je ko si kak dobar sa lugarom.
Na prvu kad sam procitao sam opsovao....ali necu napisati....kao da nisam niti komentirao ti tvoj komentar

@sttipa

Sigurno da ne ne može stati 16 kubika. Ja sam govorio okvirno pa se izvinjavam što to nisam napomenuo. Ima puno praznog prostora i krivina tako da je pun kamion sa prikolicom oko 20 a ako su trupci lijepio složiti i sličnih dimenzija moguće do 25 kubika.
To je istina...imam ja sliku kamiona s cca 40 m3 ali to je strah i sresti na cesti a kamo li voziti ili zaustaviti naglo....

Najnoviji postovi

Na vrh