• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Da li ima neko pravilo da su po 4 metra itd ili samo režem koliko je ravan?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
nema pravila, jedan trupac može imati i dvije klase u sebi...ali kupci preferiraju što duže trupce...

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Ali kako onda znamo koliko kubika ima na kamionu. Razumijem kada to mjerenje radi lugar prije toga ali kako bez lugara za neka druga drveća.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Pa kubicira se na podu, ne na kamionu. Svaki trupac se zasebno kubicira po klasama…

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Ok to je za hrast ali mene zanima miješano drveće. Natovari i vozi. Pretpostavljam tu se ide na konkretne metre trupaca?

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Nemreš drugačije znati ako ne kubiciraš. Jedino ako ideš odokativnom metodom…

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Znam da se kod mene nekada vukao kesten itd i kamion se natovario dobilo se novce po kubiku i to je to. Samo okvirno je oko 20 kubika a kamion može povući 25 kubika tako da je pitanje kolika je točno mjera. Mislim da se tu rezalo na 4 metra.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ako uzimaš od šumarije trupce, imaš ispis za svaki trupac koliko ima zapreminu...kak drukčije zračunat?

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Pa okvirno se može i ovako kako govorim. Mislim da se oko mene godinama vozilo bez lugara i kada je kamion pun to je to. Ako su trupci dužine 4 metra a visina je 2 metra to bi trebalo biti 8 kubika i ako je širina 2 metra to je 16 kubika.

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Govorim o kamionu i prikolici. Samo se ne sjećam dimenzije prikolice odnosno dimenzije trupaca za prikolicu.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Pa okvirno se može i ovako kako govorim. Mislim da se oko mene godinama vozilo bez lugara i kada je kamion pun to je to. Ako su trupci dužine 4 metra a visina je 2 metra to bi trebalo biti 8 kubika i ako je širina 2 metra to je 16 kubika.
Da, ako je jedan trupac tih dimenzija… 😉
Ali ti imaš šupljine. Ako su tanji trupci onda stane manje, ako su debeli više… Na kamion i prikolicu se obično tovari oko 20m3. Na kamion sam nemre 16m3

jossip

Dobro znana faca
Tu od
7 Velj 2019
Poruka
924
Znam da su trupci bili dimenzije 4 metra. E sada pretpostavljam da to ide u kamion. Samo se ne sjećam dimenzije prikolice.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
ako uzimaš od šumarije trupce, imaš ispis za svaki trupac koliko ima zapreminu...kak drukčije zračunat?
Nemaš. Bar ne za višemetricu za drva.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Meni kad je majstor vozil i višemetricu i tehniku, kamion i prikolica 25m3 i veli da je bil u pretovaru. Bilo je blizu pa tak prepeljal, ali inače veli ne bi.
Kod pripreme za kamion kod hrasta se gleda da dostigne čim veću klasu, dok se npr. jela i smreka režu da čim više popune kamion

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Nemaš. Bar ne za višemetricu za drva.
ajde, priznat ću da nikad nisam kupoval drva...
ali jednom prilikom kad je šumarija napravila štetu u mojoj šumi, odšteta je dogovorena u obliku bukove višemetrice, i dobio sam ispis za svaki trupac višemetrice koji su dopeljali...
papir kao za račune u dućanu, dugačak jedno metar i pol...sjećam se ko danas!:)

Najnoviji postovi

Na vrh