• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Boro, si se ponovil?
Nisam još, ovo je od prijatelja traktor.
@Borisllav360,
jako si marljiv. (y) Svaka čast. :ppozdrav:
Zanima me kak se brzo zatupi lanac (koliko cca rezova) nakon šlajsanja po ovakvom blatu? S obzirom na to da puno radiš, ne vjerujem da čistiš na mjestu reza.
Hvala, jest blato i brzo se tupi lanac a na lageru očistim koliko mogu rukom.

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Ma to se sječe borovina koja je gorala, to neki drugi sjeku, mi smo izvlačili bukvu kao što se vidi.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
višak vremena...🤭
imate li vi svi mjesto (stalno jedno te isto) gdje istovarujete i pripremate drva za zimu, i još važnije pitanje, ima li to mjesto svoje ime?
kod mene se to mjesto od davnina naziva "drvanjik"...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
šupa iliti drvarna je objekat, ali ovo što ja opisujem je mjesto pod otvornim nebom... ;)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
to mi nekak više vuče na mjesto na kojem se radi u šumi...ili pored šume... ;)
ovo je dio dvorišta, negdje iza gdje ne smeta...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Na to sam i mislil.
U mom kraju ljudi obično metricu odlažu u vočnjak i gledaju da su čim bliže kuče da ih nebi trebalo daleko tačkati kad se spremaju prije kiša u blizinu peči.
Znači, vočnjak

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
nekak mi se čini da nemate pojma o čemu ja pričam...ne radite na tom mjestu, nemate ga više, a stari koji su tu radili i takvo nešto imali u dvorištu su pomrli...
radi se o prostoru u dvorištu, na otvorenom, gdje se dopremalo drvo (prije se vozilo na dugačko, na gumenjaku) i gdje su se obavljale sve radnje vezane uz drvo...
tu se dopeljalo granje za pod kotal, i sjeklo sjekirom,
tu se dopeljalo kolce za vinograd i onda ih se gulilo, eventualno kalalo i špičilo
tu su se gulili trupci za pilanu,
tu se tesala i građa,
tu su se kalala drva i rezala na mjeru za šporet,
tu si sjel na panj da odmoriš...
tu, na DRVANJIKU!!!

ne u voćnjaku, ne u šupi, ne na stovarištu, nego na drvanjiku!!!
jedna zaboravljena riječ starih vremena...a korisna!
🥺🇭🇷

Najnoviji postovi

Na vrh