• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
nekak mi se čini da nemate pojma o čemu ja pričam...ne radite na tom mjestu, nemate ga više, a stari koji su tu radili i takvo nešto imali u dvorištu su pomrli...
radi se o prostoru u dvorištu, na otvorenom, gdje se dopremalo drvo (prije se vozilo na dugačko, na gumenjaku) i gdje su se obavljale sve radnje vezane uz drvo...
tu se dopeljalo granje za pod kotal, i sjeklo sjekirom,
tu se dopeljalo kolce za vinograd i onda ih se gulilo, eventualno kalalo i špičilo
tu su se gulili trupci za pilanu,
tu se tesala i građa,
tu su se kalala drva i rezala na mjeru za šporet,
tu si sjel na panj da odmoriš...
tu, na DRVANJIKU!!!

ne u voćnjaku, ne u šupi, ne na stovarištu, nego na drvanjiku!!!
jedna zaboravljena riječ starih vremena...a korisna!
🥺🇭🇷
Eto, nikad cul za takvo nesto...

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Naj jednostavnije je da se drva samo obore u šumi (ona malo tanja), oštrplju od granja. Potom se dopelje špahor u šumu i tako se naloži, i ne treba piliti na kratko, nego samo cijelo drvo polako (kako nagori) gurati u špahor. :hahah:

Svako dvorište kod nas ima prostor na koji se dovozilo drva (cijeli komadi) na vozu sa volovima, isto tako se je dovozila fraška (to je sitno granje) koje se je sakupljalo od posječenih drva i od kolci (koji su se spremali ) za vinogad. Znači kolci su se štrpali i od toga se sakupljala fraška, koja se potom vezivala u snopove i vozila doma. Sa fraškom se je ložio kotal u kojemu se je kuhalo peša (crvena stočna repa), ripa i krumpir. I to je bila glavna hrana za svinje, ali nije se kuhalo cijelu godinu nego samo na jesen pa do klanja.
Isto tako tu se dovozilo stupove od drače (akacija) za vinograd, koji su se tu gulili i oštrili.
I naravno najviše se je tu pililo i kalalo drva za ogrijev.

A to se zove "DRVIŠĆE".:cool:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
e to te ja pitam...znači drvanjik, drvocep, drvoton, drvišće...sigurno ima još!!!

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Istina…ali i ona duga,sitna stoje pri drvocepu dok se ne preseku na sitne komade.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
To nije ono na kaj Darijus cilja.
Mjesto za koje on pita kak ga zovemo bi bilo ono na kojem si ti stovaril višemetricu, na kojoj si ju raspilil, skalal i na kojem si metricu složil da se suši..... a tam je i kod tebe vočnjak ;)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Aha, mi to mesto zovemo livada ;)

Inače, nekad davno, dok je otac sekel i kupoval drva “na rastu”, vozilo se duge, tanke grane (ono kaj se okleni) i te su stale na drvocepu, jer ih se baltom na trčim sjeklo na kratko i nosilo u kuću za kuriti.
Pretpostavljal sam da se na to misli, jer se trupci uvijek u šumi pile ili za metricu ili na furke.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Par km od ZJ-a na drvocepu se znetek dela i drva na sitno kalaju ;)
I kod nas je drvocep panj za kalanje-cijepanje. Za prostor nema baš nekog posebnog imena kojim bi svi služili, iako neki to zoveju lager.
Drva su na lageru spremna za piljenje i kalanje.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,716
U drvarnici su se čuvala drva, a ispred nje je bil drvocep (trček -panj) na kojem su se cijepala/kalala drva. Ispred su još bile i drvene šemige (koze) na kojima su se pilila drva ručnim pilama (pila tamo-daleko za dvojicu ili pila sa drvenim ruštom za sitije komade).

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Ni to nije ono kaj pita @DARIJUS
Iskreno ja koji sam stalno u drvima i tom štihu nikad nisam čul za tak nekaj, ali evo zato služi forum da nekaj novo naučimo. 🍺🍻👌💪👍🙂Mi smo navek skipali na dvorišče kad se skolima vozilom doma.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Kod nas se drveton zapravo nazivala nesto kap supa napravljena između dva stabla sljiva, posto u slavoniji sljova najcesce voce, pa se gore u raslje stavi jedna motka i onda se na nju slazu sa dvije strane isto motke, sama ta supa se gradila vecinom od grana vrbe koje su kresane pa je bila korist i da se drva suse a ona suha i izrezana su ubacivana unutra da ne kisnu...mislio sam da ima ali ne pronalazim nigdje sliku jer vjerojatno samo ovdje se to naziva drveton pa guglo ne moze skuzit

LAKI

Tu od
13 Velj 2019
Poruka
1,120
I kod mene se to nekad zvalo drvljenik ali na zalost izaslo je iz mode, nema vise ni drva ni drvljenika

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
onda zasad imamo samo drvanjik i drvišće i prihvaćam drvljenik...lager može označavati bilo kakvo skladište, pa ga uz najbolju volju nemorem priznat... 🤭
mozgati ne pomaže, ali kakvog starca u selu možda priupitat...:unsure:

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
501
Kod mene je sigurno bil drvocep. Između dvije stare kruške,de je nekad bila drvena šupa.Tu su se drva navozila,od trupaca do granja i šiblja.Trava tu nije rasla, u piljevini i otpadu kokoši su uživale, mački miše naganjali i mine postavljali
Kalanje na bilo o kojem pogodnom panju kad se kalalo,posle ak je trebalo nekaj preseči na kosalki se preseklo.

Posle je tu došla garaža, kruške smo posekli jer je lestina štopala crijep.Cvrglin i magdalenka,još mi je žal.
Drvocep se preselil iza garaže,pa je došel koružnjak i još manje mesta.
Sad to sve treba napraviti isti dan,da se niš ne zgazi, da se trava ne zapraši i dvorišće ne zamaže,odma idu zubače i metle.
Od drvocepa više niš.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
e to te ja pitam...znači drvanjik, drvocep, drvoton, drvišće...sigurno ima još!!!
Da kod mene se zvalo drvljenik, jedan ćok na kom se seku drva, tešku daske, ostre kolici, prave držalice, složena drva za rezanje , al od kad je krenula tehnologija mobitel i uređivanje dvorišta od tog je samo mjesto gdje ne raste trava. Kad dovedezem drva žena isključi struju u garažu i dok se sve ne riješi sa drvljenika nema u kuću, ja ostavim jedan ćok on za dan nestane tako da to bude sve uređeno. Sad neda ni istovar drva već sa prikolice na cjepač i u drvaru. Kad napravim držalicu moram pokupit sve I počistit, tako da će drvljenik da predje u travu, jer tamo ne ostaje više ništa, mora dvorište bit uređeno. Ako ispred garaže zaluta nešto što ona može odnijet toga nema. Jedino je ostala još ralica za snijeg da se pretuca nemože sa njom.

Najnoviji postovi

Na vrh