Eto, nikad cul za takvo nesto...nekak mi se čini da nemate pojma o čemu ja pričam...ne radite na tom mjestu, nemate ga više, a stari koji su tu radili i takvo nešto imali u dvorištu su pomrli...
radi se o prostoru u dvorištu, na otvorenom, gdje se dopremalo drvo (prije se vozilo na dugačko, na gumenjaku) i gdje su se obavljale sve radnje vezane uz drvo...
tu se dopeljalo granje za pod kotal, i sjeklo sjekirom,
tu se dopeljalo kolce za vinograd i onda ih se gulilo, eventualno kalalo i špičilo
tu su se gulili trupci za pilanu,
tu se tesala i građa,
tu su se kalala drva i rezala na mjeru za šporet,
tu si sjel na panj da odmoriš...
tu, na DRVANJIKU!!!
ne u voćnjaku, ne u šupi, ne na stovarištu, nego na drvanjiku!!!
jedna zaboravljena riječ starih vremena...a korisna!
🥺🇭🇷
Tak je i pri nama.Drvocep
I kod nas je drvocep panj za kalanje-cijepanje. Za prostor nema baš nekog posebnog imena kojim bi svi služili, iako neki to zoveju lager.Par km od ZJ-a na drvocepu se znetek dela i drva na sitno kalaju
Da kod mene se zvalo drvljenik, jedan ćok na kom se seku drva, tešku daske, ostre kolici, prave držalice, složena drva za rezanje , al od kad je krenula tehnologija mobitel i uređivanje dvorišta od tog je samo mjesto gdje ne raste trava. Kad dovedezem drva žena isključi struju u garažu i dok se sve ne riješi sa drvljenika nema u kuću, ja ostavim jedan ćok on za dan nestane tako da to bude sve uređeno. Sad neda ni istovar drva već sa prikolice na cjepač i u drvaru. Kad napravim držalicu moram pokupit sve I počistit, tako da će drvljenik da predje u travu, jer tamo ne ostaje više ništa, mora dvorište bit uređeno. Ako ispred garaže zaluta nešto što ona može odnijet toga nema. Jedino je ostala još ralica za snijeg da se pretuca nemože sa njom.e to te ja pitam...znači drvanjik, drvocep, drvoton, drvišće...sigurno ima još!!!