• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,555
Mnogo prije pojave koze u mom kraju na drvljniku je bila udarena Sova i u njoj se držalo drvo dok se reže.
Lako je tako raditi kad se točno znaju pravila. Pri nama bi rekli: "Najlakše je delati zapovedani posel". ;)
Ma sad je to nasilje na muškim polom, je*eš takav poso, niko nehaje za to a kad bi se usprotivio idem u mjšalic.

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,722
Kod mene je na drvnjaku bil konj na koji su išla malo deblja drva i sa gudalom su se pilila a kraj njega je bil panj na kojem su se cijepala tanka drva sa sjekirom. Kraj priće :)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,626
Naprava za piljenje kod nas se je zva "KAVALET" a pililo se je sa "ŠIGUN".
View attachment 44056
Kod mene se takva zvala furčanica. Dok sam bil mali otac me nahčil piliti z njom. Čak smo i rušili u šumi. Mogu reči da oštrom furčanicom dvojica složnih brzo prepile furek. :)
Brže nek Mujo s motorkom (nevužganom). :hahah:

Kaj jarac ima, a koza nema.... A sklopivo može biti jedno i drugo.
View attachment 44061

Desno na sliki zovemo koza i služi za piljenje drv, a lijevo stolica i služi u građevini za slaganje grušta kod zidanja ili žbukanja.

Različiti krajevi, različiti nazivi, ali iste ili slične funkcije. 🥰

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,503
Pri nama je konj za drva piliti, a magarac onaj koji pili.
Koza "nema rogove" i služi za skelu (još se zovu i nogari), a ne za drva piliti (osim ako ne stoji trupac na dvije).

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,805
Ja jučer i danas trošim ove blagdanske kalorije.
Srušio prošli tjedan, jučer izvukao sve van a danas srezali. Ostala je jedino još hrpa grana za rezati. Pošto su za sutra najavili kišu a u četvrtak je blagdan onda ćemo to vjerojatno u petak riješit.

Prilozi

• IMG_20220103_142812.jpg
    IMG_20220103_142812.jpg
    56.4 KB · Pregleda: 58
  • IMG_20220104_160705.jpg
    IMG_20220104_160705.jpg
    58 KB · Pregleda: 57
  • IMG_20220104_160655.jpg
    IMG_20220104_160655.jpg
    50.9 KB · Pregleda: 57

Najnoviji postovi

Na vrh