• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
U siječnju drvo ima najmanje sokova u sebi i takvo drvo se najbrže osuši. Zato je prvi mjesec i dobil ime po sječi drva, ali ta tema je već galvanizirana nekoliko puta v duž i poprek :ppozdrav:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ma problem je kaj su naše šume u parku prirode Medvednica.
Ma oni tu nešto jebu. Ako je tvoja šuma treba da možeš kad hoćeš, a d te oni pouče kad je najbolje. Kad neko sije kukuruz jel mu neko može zabraniti da ih po zmi ne sije. Ili da ti naredi kad ćeš ih brati. Oni se drže nekih napisanih pravila, to stoji za šumu čiji je vlasnik država odnosno javna preduzeća. Za šume koje su vlasnistvo privatnici i sijeku ih fizička lica u BIH, nema ni jednog člana o tome. A verovatno je i kod vas tako. E sad ako čovjek ide sa njima u duel oni se brane nekim drugim institucijama, pa napišu da si napravio krađu, a ti od sebe nemožeš ukrasti.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Pa u šumi, barem u vinkovackoj upravi suma, nitko ni ne smije rusiti osim sjekaca HŠ. Sto god je deblje od 20 cm smijes raditi samo sto je oboreno

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Ma oni tu nešto jebu. Ako je tvoja šuma treba da možeš kad hoćeš, a d te oni pouče kad je najbolje. Kad neko sije kukuruz jel mu neko može zabraniti da ih po zmi ne sije. Ili da ti naredi kad ćeš ih brati. Oni se drže nekih napisanih pravila, to stoji za šumu čiji je vlasnik država odnosno javna preduzeća. Za šume koje su vlasnistvo privatnici i sijeku ih fizička lica u BIH, nema ni jednog člana o tome. A verovatno je i kod vas tako. E sad ako čovjek ide sa njima u duel oni se brane nekim drugim institucijama, pa napišu da si napravio krađu, a ti od sebe nemožeš ukrasti.
Malo ste pomjesali loncice pisete djelomicno tocno ali o razlicitim stvarima, ipak su takve stvari propisane u uredjenim drzavams...
Ukoliko imas privatnu sumu, potrebno je da strucna osoba izvrsi doznaku (dakle odabir stabala), i ono obvezno da imas popratnicu kad ides na cestu s drvnom masom...e sada vrijeme sjece je isto tako propisano zakonom ovisi o vrsti sume stadiju razvoja sume vrsti drveta uzgojnom obliku....ma generalno pise sve u elaboratu kojeg dobijete od savjetodavne sluzbe i da napomenem šumarska inspekcija je mjerodavna za kontrolu svega.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Eto baš je tak kod mene kak si rekel, nemreš u šumu dok lugar ne zacrta kaj smiješ rušit u šumi, a ne ko ja rušim kaj mi paše, toga nema više. Ja sam rušil di je meni pasalo do kud mogu bez problema u šumu, i napravil čistinu, i došel lugar i nije mogel vjerovat, 🙂onda mi je sve ljepo objasnil i ja se držim toga, šuma je moja a ne državna.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
I u mom kraju to kontroliše inspekcija al radi sa podzakonskim aktima koji na sudu padaju. Ako je neko budala nek plati kaznu, a za ono što nije u zakonu uvrsteno sud nemože sudit. Privatna svojina je neotuđivo prvo i tako stoju u međunarodnom pravu i u ženevskoj konvenciji o ljudskim pravima. Zato država nemože da uvrsti to u zakon jer krši međunarodno pravne zakone. Ili vaša to može. Kažem za privatno

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Eto baš je tak kod mene kak si rekel, nemreš u šumu dok lugar ne zacrta kaj smiješ rušit u šumi, a ne ko ja rušim kaj mi paše, toga nema više. Ja sam rušil di je meni pasalo do kud mogu bez problema u šumu, i napravil čistinu, i došel lugar i nije mogel vjerovat, 🙂onda mi je sve ljepo objasnil i ja se držim toga, šuma je moja a ne državna.
Tak je svugdi, to kaj je šuma u tvojem vlasništvu ne znači da se može rušiti kak se kome sprdne. Kak je napisal @sttipa, rušiš samo kaj je lugar doznačil.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Vidi ajmo okrenut plocu....
Imas parcelu zemlje...nek i je u gradj zoni...u tihom i mirnom stambenom kvartu...a ti bi gradio poslovni neboder...
Nece ici...iako je sve privatno...
Niti jedna konvenciha ne sttiti od bahatog i neuredjenog ponasanja ...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Nekoliko prijava je na mene pisano od strane republički inspektora, naravno ja sam tražio sudsko odlučivanje a od suda tražio da se decidno iščitaju članovi na koje su se pozivali i to je bilo smiješno. Jer ono kako su tumačili i šta je stavljao u prijavi ni slova tako nepiše u zakonu. A za te pravilnika sud je u startu odbacio predmete. Ovo sto kažem netreba radit tako već da se dobro proveri dali je tako kako šumari pričaju i čekaju nešto u đep pa svašta izmišljaju da nekog ucijene. Kod mene to ne prolazi.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Još uvek radim godinama. I ako bog da zdravlja još ću da radim, ja radim u skladu sa zakonom. Onako kako se odnosi na fizička lica a ne kako oni brču firme i preduzeća i državne šume, to nemogu na mene primjenit.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ne ja to radim drugim ljudima, već tako 20 godina. Jedan je napisao da me zatekao u šumi sa traktorom. Neravno donesem fotografiju ćeresla, to nije traktor pa nek ubeđuje on sudiju šta je pisao.

Najnoviji postovi

Na vrh