OK, treba svašta.
A što treba predstavniku HR šuma na terenu, koji prima zahtjeve za kupnju drva, koja se ruše ispred tvojeg/mojeg nosa? Naručio sam se po njegovoj uputi i njegovim pravilima, upisani smo i u njegov službeni rokovnik. Išlo je ovako:
- blagajnica sad ima smrtni slučaj, javite se za tjedan dana,
- sada imamo uputu od nemam pojma koga, da moramo namiriti sindikate,
- obratili smo se glavnom šefu, ja i susjed, htjeli smo kupiti kamion i prikolicu, nije bitno. Pita me taj šef, pa kaj se nemate sad s čim grijati dali vam budemo u svibnju, zapisani ste.
- došao svibanj a cijelo vrijeme podobni i nepoznati voze i odvoze drva. Pitam opet i službenika i šefa, a kad smo na redu ja i susjed? Veli, ma budeno vam poslali drva z Beretinca, tamo ideno rušiti ovdje više nema. OK iden platiti, a ne ne dok vam ne javimo.
- zoven ih za novih mjesec dana. O gospon sve je stopirano, sad rušimo "dravsku šumu".
-prije koji tjedan eto njih ponovo nedaleko mene, ruše sve, temeljito, opet ja nisam na redu nego moraju dati po ugovorima, drvnim prerađivačima.
- ovih dana ponovo ruše točno ispred moje parcele, nema niti jednog tog šefa samo da mu pljunem u oko ili u pokvatena usta.
U međuvremenu moja su drva doma, spiljena, skalana, suše se, po tržišnoj cijeni. Susjed je srušio / čistio dio svog posjeda i sebi također složio drva.
Ja imam svoju šumu, otac mi ima 2, supruga ima svoju polovicu po svojem ocu, no mi nismo "drvosječe".
Opisao sam sadašnju HR stvarnost.
I da nisam ponudio nikakav mito...