• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
svaki Rvat ima točno 1/3888000 u državnim šumama...meni samo nije jasno zakaj im ljudi plaćaju svoja drva kad idu u državnu šumu rušit... 🤭

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Slažem se da treba kažnjavati nelegalan prijevoz (trgovinu) drvima. Međutim, kao i obično kod nas, ili su kriteriji krivo postavljeni (kak nekom paše) ili ih nema. Prijevozom do 2 metra drva, pogotovo iz svoje šume, sigurno se nikome ne isplati švercati. Šverca se prijevozom kamionima.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
IMG-20220827-WA0001.jpg

Brat i ja natukli nekih 150m ove godine, doduše večinom on jer ja kak sam shebal nogu u šumi u 3mj dobar dio sezone nisam bio od koristi a nama sezona šume zvaršava prije listanja drveća...

I tak od tih 150m 70-80 je iz hrastovih vrhunaca rušeno krajem prošle godine, scijepano u najkasnije u 4 mj ove god. ZNači drva su se sušila pola god na suncu složena u metricama suha suha...
I sad brat se ženi ove god i normalno treba popunit proračun jer troškova ima brdo i stavili mi to u oglasnik
cijena za metar 400+ prijevoz po dogovoru...

da ne povjeruješ kakvi sve pacijenti zovu koje su to priče, natezanja itd....

Posljednje uređivanje:

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Hrastu treba minimalno godinu dana u cjepanicama da bi bil skroz suh… Ja sam neki dan izvukel vrh hrasta koji je rušen u 12 mjesecu 2016. Okolo je bjel 5 cm koji je trul a unutra je srce koje mokro ko da sam ga jučer srušil.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Ja ne znam kakve hrastovi vi imate al kod mene oni prvi propadaju, nakon dve godine možeš samo deblo iskoristit, ako ga pustiš u cijepanicama godinu dana imaš slamu...ja ga na zimu rušim i stavljam na metrice i tako stoji do jeseni dok ne krenem cijepat i pilit, sve drugo i kod mene propada

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
ovo su bili vrhunci, možda čak i proljeće prošle god rušeno.

U cijepanim metricama stajao na livadi oddignut od poda i pokreiven po vrhu. Bez problema može se ložit ove god. zdrava suha drva, vidi se po slici... Nema tragova propadanja

To napominjem samo iz razloga jer ovdje gdje sam u gradu susjedi imaju svoje redovne dobavljače i sad im neki dan počeli isporučivat drva. To su drva dan prije srušena i cijepana. Znači puna mezga/list da voda kapa iz njih. što je najbolje sad su sve to odmah srezali i zbuxali u tijesne neprozračne drvarnice....
Ja neke ljude jednostavno ne kužim..

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
I onda drva samo plisnive i nikako se ne lože to isto ne javlja ja rusim zimu za drugu zimu, pustim sve u metricama i na jesen cijepam metrice i režem, obavezno suho spremam u konobu, ako se i smoči čekam da bura posuši i onda, nikad zelene i mokre.
Nećeš nikad ni skužit jer smo mi drugačiji pa znamo neke stvari ali ja znam šta je danas se 70% tih koji kupuju drva ne razume u ništa i možeš uvalit šta želiš, glavno da je cim jeftinije...a da ne govorim da zelinih i manje dobiješ jer drvo kalira i kad suši red se snižava

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Vjerujem da su mnogi od njih silom prilika bili prisiljeni kupiti ono kaj se nudi na tržištu.
Suhih drva ionak več godinama nemreš nigdje kupiti kod nas.

da ne govorim da zelinih i manje dobiješ jer drvo kalira i kad suši red se snižava
I skračuje ;)

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
I skračuje ;)
Samo 0,2% po dužini. Dok u radijalnom smjeru već 2-4%, a u tangentnom i do 12%. Treba napomenuti da se smanjenje odvija tek ispod TZV-a (točka zasićenosti vlakanaca), prosječno za sve vrste drva od cca 20-30% vlage.

Meni nisu jasni oni kaj svjesno lože mokre drva, kao duže gore🙈. Pokušaval objasniti ljudima ali đabe...dok sam još uslužno pilil drva, veli, samo ti meni dojdi spiliti da mi se ne presušiju drva:ROFLMAO:

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Samo 0,2% po dužini. Dok u radijalnom smjeru već 2-4%, a u tangentnom i do 12%. Treba napomenuti da se smanjenje odvija tek ispod TZV-a (točka zasićenosti vlakanaca), prosječno za sve vrste drva od cca 20-30% vlage.

Meni nisu jasni oni kaj svjesno lože mokre drva, kao duže gore🙈. Pokušaval objasniti ljudima ali đabe...dok sam još uslužno pilil drva, veli, samo ti meni dojdi spiliti da mi se ne presušiju drva:ROFLMAO:
E da, ima takvih, ali uzalud takvima savijet....

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Samo 0,2% po dužini. Dok u radijalnom smjeru već 2-4%,
Znam, samo malo ložim ;)

Dojdem ja jednu zimu kod kume, a ono pred vratima kanta sa vodom i u njoj drvo.
Pitam ja kaj je to.....🤭

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
o da, drva kaliraju i to jako...

Znači na neka 3m visine naslaganih drva kolko imam do greda pod krovom, drva do druge god sjednu za najmanje 30cm... ak spremamo friška onda i dosta više...

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Pise 1,7 prostornih metara , a cijena visookaa

20220831_115351.jpg

Posljednje uređivanje od moderatora:

Najnoviji postovi

Na vrh