• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Da ti znaš kak ja volim kalat drva, to je neopisiva ljubav, ja kalam 7 metri drv 10mj🙂lepo pomalo i guštam, i kam mi se žuri, nikam🙂a ne neko skala 5 metri dnevno i onda se pravi važan. I onda nema kaj za delat celo leto više.
Ne falim se, meni je rekord 27 pm u jednom danu, doduše ja i 2 brata....al imali smo kaj dalje delati, pekli smo roštilj i pili pive. A ti kalaj 7 m celu godinu

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Dana sam i ja počel "spremati zimnicu". Najprije ujutro brušenje pile (turpijom), pa košnja trave (da je lakše pokupiti piljevinu) i iznošenje i sastavljanje cirkulara. To nemrem sam, pa sam moral pričekati susjeda za pomoć ...
Počel sam iza 1, skidanjem cjepanica (s oko 2m visine) i približavanjem pili
Drva 2022_1.jpg
... pa sam do 8 napilil samo ovoliko:
20220910_193354.jpg

Pri tome je potrošeno 9,2kWh ee (struje):
Drva 2022_2.jpg
Dakle, 9kuna (1 litra plavog dizela). I onda nek mi netko reče da se isplati traktorom pogoniti cirkular ili banzek...

... i, za kraj, jedna umjetnička...
20220910_193316.jpg

Posljednje uređivanje:

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
448
Nema do struje kaj se tiče cijene i piljenja na cirkular ,a i mnogih drugih stvari. Mi smo čak i na cjepač složili elektromotor kad doma radimo da ne deremo traktor i trošimo naftu mogli smo kupiti i orginal na cjepaču,ali onda bi cijena otišla istog za 10000 kn a ovo smo složili doma za 1500 i može se koristiti za više priključaka.

Prilozi

• DSC_1634.JPG
    DSC_1634.JPG
    52 KB · Pregleda: 68

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Počel sam iza 1, skidanjem cjepanica (s oko 2m visine) i približavanjem pili

... pa sam do 8 napilil samo ovoliko:

Ak si to od 1 do 8 napilil onda ti je, izgleda, preslab elektromotor na cirkularu… 😁🤭

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Nije slab elektromotor, već moj motor ;)
Približavanje cjepanica, slaganje na prikolici, objed, piš pauze...sve to traje...
A i nemam rutine k'o ti. Ipak sam samo pomoćni šumar 🤭 :ROFLMAO:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
I kod mene se opet malo radilo ovih dana.
Jučer krupno

Danas sitno

Kroz koji dan bu još jedna tura pilane i onda za ovu godinu dosta.
Kaj bu falelo bu se kroz zimu dopililo.

Travu nisam kosil, ja to kasnije samo razgrnem kosilicom da svukud malo nagnoji zemlju ;)
Šumar nisam nikakav, ovo ni ne spada u temu o radovima u šumi ali moj brod je na vesla 🤪

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Pa tak lepo složena drva sam do sad videl samo u jednom štaglju… 🤭

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Nema do struje kaj se tiče cijene i piljenja na cirkular ,a i mnogih drugih stvari. Mi smo čak i na cjepač složili elektromotor kad doma radimo da ne deremo traktor i trošimo naftu mogli smo kupiti i orginal na cjepaču,ali onda bi cijena otišla istog za 10000 kn a ovo smo složili doma za 1500 i može se koristiti za više priključaka.
Slažem se u potpunosti,samo je problem kad nemaš trofazne,jer za neki malo brži posao je ipak monofazna preslaba,a cirkular bez problema vrti i dizel motor od 14 ks,pa nije potrošnja kao na traktoru,ali čovjek radi sa čim ima i može.
Ja sam toliko drva napili sa motorkom ms 260 sa rezervoar i pol goriva i to tako da sam ih pilio na hrpi kako su složena,kad otpilim jedan rez pobacam u prikolicu,tako da ne dižem dva puta istu cjepanicu

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ne znam baš da bi bila dosta litra i pol za ovoliko, jer su piljena na 3 ili 4 rezi.
Ak si pilil na kozama opet moraš preslagivati. Da mi je imal tko dodavati odmah s klaftra, ne bi ih bil moral slagati oko pile.
Drva s prikolice idu u štagalj, na dvije palete, visoke po 3m, a dio prije toga i na kalač, pa tek onda u palete. U svaku od njih stane skoro cijela prikolica, tak da budem ponovil priču dok ovu ispraznim.
Onda još napilim jednu s ogradom...i valjda bude dosta za ovu zimu.

Najnoviji postovi

Na vrh