• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,898
Dana sam i ja počel "spremati zimnicu". Najprije ujutro brušenje pile (turpijom), pa košnja trave (da je lakše pokupiti piljevinu) i iznošenje i sastavljanje cirkulara. To nemrem sam, pa sam moral pričekati susjeda za pomoć ...
Počel sam iza 1, skidanjem cjepanica (s oko 2m visine) i približavanjem pili
Drva 2022_1.jpg
... pa sam do 8 napilil samo ovoliko:
20220910_193354.jpg

Pri tome je potrošeno 9,2kWh ee (struje):
Drva 2022_2.jpg
Dakle, 9kuna (1 litra plavog dizela). I onda nek mi netko reče da se isplati traktorom pogoniti cirkular ili banzek...

... i, za kraj, jedna umjetnička...
20220910_193316.jpg

Posljednje uređivanje:

4340

Iskusan lik
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
544
Nema do struje kaj se tiče cijene i piljenja na cirkular ,a i mnogih drugih stvari. Mi smo čak i na cjepač složili elektromotor kad doma radimo da ne deremo traktor i trošimo naftu mogli smo kupiti i orginal na cjepaču,ali onda bi cijena otišla istog za 10000 kn a ovo smo složili doma za 1500 i može se koristiti za više priključaka.

Prilozi

• DSC_1634.JPG
    DSC_1634.JPG
    52 KB · Pregleda: 68

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Počel sam iza 1, skidanjem cjepanica (s oko 2m visine) i približavanjem pili

... pa sam do 8 napilil samo ovoliko:

Ak si to od 1 do 8 napilil onda ti je, izgleda, preslab elektromotor na cirkularu… 😁🤭

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,898
Nije slab elektromotor, već moj motor ;)
Približavanje cjepanica, slaganje na prikolici, objed, piš pauze...sve to traje...
A i nemam rutine k'o ti. Ipak sam samo pomoćni šumar 🤭 :ROFLMAO:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,937
I kod mene se opet malo radilo ovih dana.
Jučer krupno

Danas sitno

Kroz koji dan bu još jedna tura pilane i onda za ovu godinu dosta.
Kaj bu falelo bu se kroz zimu dopililo.

Travu nisam kosil, ja to kasnije samo razgrnem kosilicom da svukud malo nagnoji zemlju ;)
Šumar nisam nikakav, ovo ni ne spada u temu o radovima u šumi ali moj brod je na vesla 🤪

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Pa tak lepo složena drva sam do sad videl samo u jednom štaglju… 🤭

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,579
Nema do struje kaj se tiče cijene i piljenja na cirkular ,a i mnogih drugih stvari. Mi smo čak i na cjepač složili elektromotor kad doma radimo da ne deremo traktor i trošimo naftu mogli smo kupiti i orginal na cjepaču,ali onda bi cijena otišla istog za 10000 kn a ovo smo složili doma za 1500 i može se koristiti za više priključaka.
Slažem se u potpunosti,samo je problem kad nemaš trofazne,jer za neki malo brži posao je ipak monofazna preslaba,a cirkular bez problema vrti i dizel motor od 14 ks,pa nije potrošnja kao na traktoru,ali čovjek radi sa čim ima i može.
Ja sam toliko drva napili sa motorkom ms 260 sa rezervoar i pol goriva i to tako da sam ih pilio na hrpi kako su složena,kad otpilim jedan rez pobacam u prikolicu,tako da ne dižem dva puta istu cjepanicu

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,898
Ne znam baš da bi bila dosta litra i pol za ovoliko, jer su piljena na 3 ili 4 rezi.
Ak si pilil na kozama opet moraš preslagivati. Da mi je imal tko dodavati odmah s klaftra, ne bi ih bil moral slagati oko pile.
Drva s prikolice idu u štagalj, na dvije palete, visoke po 3m, a dio prije toga i na kalač, pa tek onda u palete. U svaku od njih stane skoro cijela prikolica, tak da budem ponovil priču dok ovu ispraznim.
Onda još napilim jednu s ogradom...i valjda bude dosta za ovu zimu.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,579
Imaš pravo.za tri-četiri reza nebi bilo dosta
Ja kad ih radim u šumi,pilim ih na 90 cm i onda idu dva reza(drva na 30 cm)
Ne slažem ih na kozu nego ih pilim kako su složeni na kad ih dovezem iz šume na "metrice",tako da ih ne preslagujem dva puta

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,937
Ak si pilil na kozama opet moraš preslagivati. Da mi je imal tko dodavati odmah s klaftra, ne bi ih bil moral slagati oko pile.
Drva s prikolice idu u štagalj, na dvije palete, visoke po 3m, a dio prije toga i na kalač, pa tek onda u palete.
Realno gledano i ti svoja moraš dvaput preslagivati jer ih tovariš na prikolicu pa kad ih tam pregledaš opet s njma na kalač...

Ja redom kak pilim bacam na dvije hrpe. Posebno ona koja mi idu u peč, a posebno ona koja kalam prije pospremanja.

Kak god pogledaš najbolje se na plin grijati, ko si more to priuštiti.
Drva preslagivaš zadnji put tek kad pepel iz kuče izbaciš.
Ali, kal veli kolega, meni je gušt tih par dana godišnje s njima se baviti, a najlepše od svega uz moju pramenku zimu provoditi dok ona unutra pucketaju.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,898
Na kalač ide mala količina. Kad slažem u paletu, preberem one koji idu, a ostavim one za kala je, pa onda riješim hrpicu po hrpicu.
Još jednom idu prek ruk kad se nose svaki dan, pa onda dok idu v peć...a i pepel, kak veliš...

Plina pri nama nema...a i tko bi ga platil sad.

Najnoviji postovi

Na vrh