• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
@jlukaci7 i @Deda Marek,
fala na komentarima iako ih ne razmem, ali osjećam da su duhoviti. :ppozdrav: Zgledi da bum moral ponovo v osmoljetku, iako sam rođen z malom maturom. 🤭
Ako baš hoćete da bum vas razmel, morali bute mi nacrtati kaj ste hteli povedati. ;)

Po špagi - ima klaftar - porezal s klaftrom???

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Kako je lijepo složeno kao da je na licu mjesta prerezano. :ppozdrav:

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Postavili ste špagu i po njoj slagali drva,klaftar drvena ili metalna letva dužine 3 ili 4 metra služila kod žbukanja nabacivanja morta(žbuke) i sa klaftrom se je višak matrijala rezal(skidal) da bude ostalo ravno
Nije baš nacrtano ali valda bute razmeli:)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Fala lijepa. :ppozdrav:
Opisano ljepše nek da je nacrtano. (y) :love:
Tu letvu kaj se koristi u građevinarstvu kod mene zovemo oberletva (valjda germanizam za vrhunsku letvu), a klafter je mjera za količinu drv (4 metra). Zato nisam mogel nikak povezati. Pak sam navčil nekaj novoga. 🥰

Inače nije to nič posebno složeno, a i mora biti malo zraka između kaj se lakše sušiju, Uglavnom, moja procjena da je na prikolici oko 2,5 metra drv se pokazala dosta točnom (bruto 2,2 x 2 x0,6). S ovim kaj je još ostalo za složiti bu možda šumska mera. :unsure:

Za koliko treba kod ovak složenih, sitno nakalanih drva, umanjiti bruto volumen da se dobi količina koja bi odgovarala složenim metarskim cjepanicama?

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Ili po domači,ral ti je 1600 klaftri.
Službeno ,katastarsko jutro =1600 čhv. Izuzetak su međimurci koji su zmislili novu ral od 1200 klaftri. Da detetu tri frtalja rali,a računa pod celu 🤫🤭

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
0,8 metara složenih cijepanica je 1 metar metrica...:geek:
Misliš ma metarske cijepanice i metarske trupce?
Mene zanima za moj slučaj. Usporedba kratko narezanih (30 cm), sitno nakalanih i metarskih cijepanica.

Klafter ti je i čhv na zemlji 😂
Klafter zemlje je 3,6 m^2, a klafter drv je 4 prostorna metra složenih cijepanica. Barem pri meni. ;)

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Misliš ma metarske cijepanice i metarske trupce?
Mene zanima za moj slučaj. Usporedba kratko narezanih (30 cm), sitno nakalanih i metarskih cijepanica.

Klafter zemlje je 3,6 m^2, a klafter drv je 4 prostorna metra složenih cijepanica. Barem pri meni. ;)
mislim točno na to na kaj i ti misliš... cijepanice na 25 ili 33 kad se slože, dobiješ iz prostornog metra metarskih 0.8 metara drva spremnih za šporet.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
mislim točno na to na kaj i ti misliš... cijepanice na 25 ili 33 kad se slože, dobiješ iz prostornog metra metarskih 0.8 metara drva spremnih za šporet.
Jasno mi je da se cijepanice narezane na kratko daju bolje složiti nego metarske. No u mojem slučaju postoji ali.
Ta kratka drva nisu debljine cijepanica nego pola tanje od vitnijih cijepanica, a samo 1/4 denljine od debljih. Mislim da između ima puno više zraka nego u primjeru koji ti opisuješ.
Iz svega kaj smo obojica napisali, moglo bi vjerojatno vrijediti da ovak sitno nakalana i složena kratka drva, količinom odgovaraju složenim metarskim cijepanicima.
Hvala na ukljućenju u diskusiju. :ppozdrav:

Najnoviji postovi

Na vrh