• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Za loženje nije, mjesao ju s bukvom. Samo pepeo, tak da to otpada. Previse vode ima. Letve sirove i crijep.... pa uviniti ce se izmedju rogova ak je sirova...ne znam jel dobro razmisljam?

Imam jedno ral johe u mocvaru pa to moram porusiti... a i uz svaku parceli uz vode raste nemilosrdno. Barem ne dere obalu kakvo korjenje ima....

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Poruši ju po zimi kada ima najmanje vode, iskalaj deblje komade, posuši ju 2 godine i za grijanje bude ok. Ja se grijem dobrim dijelom sa topolom. Sušim ju isto 2 godine i nema problema. Ima više pepela i češće treba ložiti, ali zato ne moram kupovati sada skupu bukvu ili grab.
Razgovarao sam sa čovjekom koji radi elemente za palete i to prodaje u Njemačku. Koristi drvo topole koje je svijetle boje i ne mijenja ju, a kupuje i johu za izradu kocki.

Posljednje uređivanje:

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Najradje bi ju ja proda ako mogu... pa subvencioniram bukvu, hrast, grab, cer za grijanje...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Koristil sam johu (pri nas velimo jalša) za štehere kad sam delal hižu. Nakon 3 tjedna kod rašalavanja deke, čavli se nisu mogli spuknuti, nego su pucali. Nevjerojatno koliko se zgusne kad se prosuši.
Letve bi mogle biti odlične, ali bi ih, u slučaju korištenja suhe građe, trebalo vijačiti, a ne zabijati čavle.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Ja sam ih korisio za skelu jer su dosta visoke. Za to su dobre....stehere isto. To sam cak napilio frendu on je dosao kombijem pa se super pokazale. Ali neda mi se cekat dvije godine da se prosuse, ona vise pocne trunuti nego prosusi a i bude jako lagana. Jednostavno mi se ne svidja za pod u pec....

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ljudi kod mene bacaju oklaske od kukuruze, a ja na njima grijem flance u plasteniku...
sve je to goriva masa, i sad pogotovo u ovo vrijeme krize kad metar bukovih drva ide na 500 i više kuna, mislim da nema opravdanja za takva razmišljanja...joha (ili jakševka kak je kod mene zovu) je dobro drvo za više namjena, pa i kao gorivo za peć...
zato loži johu, nemoj biti panj... :p

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Eto kud i mali mujo tu i svi....tak tvoj savjet glasi.

Ja uvijek malo drugacije razmisljam od drugih i moji postupci su neshvatljivi vecini i svi se cude ko pura dreku mojim uspjehima. Kak je on to uspio napraviti a rekli smo mu da to nebu dobro...tako nekako glase komentari moji dusebriznika a 30 g nisu se pomakli iz svog dvorista ... Mene buka, grab ne kostaju nista osim mog vremena i goriva itd. Kad sam imao vremena jos sam 100,150m godisnje izvukao i napravio i prodao.
Oklasci, mi ih zovemo klasunci, eto njih dobivam od drugih jako puno i cijelo ljeto kurim ih u centralnom za toplu vodu i po zimi zapocnijem vatru njima jer gore ko benzin i 100x bolji su od johe. Iskoristivost 90%. Pepela od njih gotovo nista. Da sam doma po cijele dane, izdrzao bi cijelu zima s njima. Kao i rodjem iz trsja.

E sad ono sta nisi znao ili se nisi potrudio promisliti. Johu imam u mocvaru. Raste ko blesava. Svakih 3m neki potok i lokve vode od cca 20 do 50 m2.
U veci slucajeva ljude to zapuste. I ja bi ali mi vrag neda mira pa sve rubne posjecem, sve koje se sruse izvucem i radim red. Sve koje blokiraju potok srusim...itd. uvjeti u kojim radim nisu normalni. Ribarske cizme s tregerima. U vodi do koljena, vadjenje pjeska iz vode, vodeni pjesak, pa navazenje pjeska na put da mogu do parcele.
Vitlo i traktor za johu, drugi traktor i vitlo za prvi jer uvijek prvi grezne i ne mozes se izvuci.
Kad izvucem 10,20 komada opet sranje jer se prolazi kroz mocvaru pa nemres puno voziti. Mozda metar, dva. Super prodjem kad se nesto ne potrga.
Onda to lijepo skalam i lozim. Nikad pec ne dostigne radnu temp, uvijek je u kuci hladnjikavo po zimi a pepela dnevno za tacku.

Eto, puno muke za tacku pepela. Cijena kostanja je daleko veca nego buka, gdje je to puno pristojnije za raditi nego za ovo.

Eto nije da srusis johu i ona padne na dvoriste.

Slazem se da je goriva masa, kao i parket, vrata, stokovi, mrezica od bala spage od bale..laminat..i neznam kaj jos ne strpavam u pec ili pod kotao...
Ali cijena kostanja nije ista...

Zato ne budi panj, promisli kada pises 😉..... svatko zna svoje, da li ides kud i mali mujo ili stanes pa promislis, mozda postoji i drugi nacin...di se manje mucis a vise zaradis...
Ocito je kud ti ides 😜 ....

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Ovo je meni nepojmljivo kad govorite da vam netko kocenje od kukuruza daje badava samo da se rijesi toga.
Kod nas od nagodinu bude 100 kn kubik i to se ljudi budu trgali da kupe.
Ja sve vozim jednom kovacu, istrpam, on mi da pare i mila majka.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Ti imas mogucnost prodaje. Vecina nema.... pa im je jednostavije dopeljat meni, a ja se ne zalim... pojedinci nemaju velike kolicine, ajmo reci do kubik...i njih 5-6...i meni dobro.
Ali da se smelju i napravi peleti od njih, vjerujem da bi se dalo dobro zaraditi na tom "otpadu".... i super bi se grijalo na njih....

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Nije svako drvo isto, kod nas u slavoniji je jasen jako cjenjenk drvo ali dio suma koje su pod davon jasen dođe skoro kao topola, brzo raste ali nema snagu 50% pravog jasena. Tak pretpostavljam da je i sa johom, kod mene je nema puno prije par godina sam radio jedan kanal u kojemu je bilo dosta i mogu reci da je solidno drvo, ne moze se mjeriti sa hrastom ili jasenom ali negdje u klasi klena. Tak da razumijem ovo sto @mladenko govori, ak raste u mocvari u pinesku sigurno da nema neki kvalitet

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
I velika je razlika između bijele i crne johe. Bijela je ko pljeva i ona voli močvarno tlo. Crna je puno kvalitetnija

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Zato ne budi panj, promisli kada pises 😉..... svatko zna svoje, da li ides kud i mali mujo ili stanes pa promislis, mozda postoji i drugi nacin...di se manje mucis a vise zaradis...
Ocito je kud ti ides 😜 ....
sorry kaj ti ispadam očit, ali ja još nisam vidio drvo koje neće gorit...
a kaj se tiče zarade, hmmm...pa nije u novcima sve, ja imam samo 18 rali šume, a godinama se grijem baš na takve stvari za koje ti tvrdiš da su velika muka i slaba zarada...i vrbu i johu i topolu i kostanj i rakitu i trušlikovinu...
netko "normalan" bi se grijal na bukvu i grab, jer ga imam više nego dovoljno za nekoliko života, al zašto? ...neka zdrava drva žive, ima dovoljno onih koja odumiru i suše se...
tamo ja idem...🤫

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Da nije u novcima sve, govoriti cu kad budem u penziji. Do tad ak mislim dignuti opg da mogu komotno zivjeti od poljoprivrede moram promisljati kako zaraditi svaku kunu/€....

U penziji budem imao cajta i granje bu mi dobro, isto bu gorilo...

Nisi ocit nego djeliti savjete svako drvo gori.... naravno da gori...ali...
Ne mogu johu prodati pod 450 kn/m.
Ili ako hoces, bum tebi.

Od kostanja mozes lijepe rogove/stupove izraditi, njega je steta u pec. Kao i topolu, nju mozes iskorititi za daske po prodati ko izradjuje klompe...

Ti ljepo cuvaj 18 rali...budu za sljedecu generaciju...to je tvoja odluka i u redu...

Ja kad ima vremena, malo svoje sume, malo drzavne malo privat kupim i prodajem.
zato sam napisao svatko zna svoje.

Ja se bome na mucim dok u mocvaru izvucem tu johu. Sad kakva je crna ili bijela, nisam isao za tim. Ali vjerujem da bi nekome dobro dosla koji bi napravio vecu korist nego ja.

Nije svako drvo isto, kod nas u slavoniji je jasen jako cjenjenk drvo ali dio suma koje su pod davon jasen dođe skoro kao topola, brzo raste ali nema snagu 50% pravog jasena. Tak pretpostavljam da je i sa johom, kod mene je nema puno prije par godina sam radio jedan kanal u kojemu je bilo dosta i mogu reci da je solidno drvo, ne moze se mjeriti sa hrastom ili jasenom ali negdje u klasi klena. Tak da razumijem ovo sto @mladenko govori, ak raste u mocvari u pinesku sigurno da nema neki kvalitet

Planiram neku oranicu od 5 rali kupiti a na njoj je zasadjen jasen, na nekih cca 1 ral. Posadjen je lijepo u redove i visok je dosta ali koliko sam vidio na prvu nije neki promjer. Jos na 1 rali ima zivice, nekih klena, hrasta itd.

Mislim to dovesti u red i kaj bi napravio s jasenom?
Kakva su tvoja iskustva s njim?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Pazi u vezi jasena jer je počeo dosta poboljevati. Ja sam ga sadio prije 15-tak godina i sad su mi se počeli sušiti. Zemljište je ok, nije u pitanju suša. Moj kolega ga je također posadio i to nekoliko godina prije mene i ima isti problem sa sušenjem. Da li su potkornjaci ili je neki drugi problem nisam još ustanovio.

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Planiram neku oranicu od 5 rali kupiti a na njoj je zasadjen jasen, na nekih cca 1 ral. Posadjen je lijepo u redove i visok je dosta ali koliko sam vidio na prvu nije neki promjer. Jos na 1 rali ima zivice, nekih klena, hrasta itd.

Mislim to dovesti u red i kaj bi napravio s jasenom?
Kakva su tvoja iskustva s njim?
Navodno je parket od toga dobar, e sad ako ga imaš kome prodati??
Susjed je godinama imal posađene nasuprot mojeg dvorišta bili su promjera cca 35-40 cm stari oko 30 godina izvana odlični i ravni, brusil se kak bu zrezal na planjke posušil i prodal kak smo gore navel za parket i za neznam kaj još čak je nekakav stolar dolazil ih gledat da bi ih kupil sirove pa je ovome bilo malo, da skratim na kraju su završili za ogrjev jer su iznutra bili šupli tak da budi oprezan.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Ne kupujem oranicu zbog jasena, nego bas zbog zemlje a vlasnik i sam priznaje da je to djungla a ne uredna suma. Ja to mislim sve iskciti, pocupati korjene, okolo svu zivicu skresati da dobijem lijepu oranicu. A i u katastru se vodi pod oranicu.
Ak nis drugo budu za drva, ako neispravna ak je jasen dobar, onda bi nesto napravi od njega....ne znam pa pitam, kolegu kad vec ima iskustva....

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
imaš naše autohtone jasene koji oboljevaju jer ih napada nekakva gljivica iz zemlje, i očekuje se da će u idućih dvadesetak godina (ili ranije) potpuno izumrijeti ta populacija...
ali, imaš i američke jasene koji su se jedno vrijeme masovno sadili, međutim jednostavno ne debljaju onako kako su ljudi očekivali...nisu za tehniku, tj. čeka se bar dvije generacije (ljudske)...
a imaš i pajasen, drvo slično jasenu, ali invazivno, i nikad niš od njega osim drvne mase...nizak je u odnosu na ove druge....
e sad, prema gore navedenom, jasen bilo koje vrste na njivi ti nije plus... ;)

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Da se od njega finog namjestaja napraviti ako je kvalitetan trupac, samo obavezno se mora zastititi protiv crvotocine. Ja se inace uglavnom bavim izradom ogrijeva pa nisam bas upucen u prodaju tehnickog drva ali mislim da ga se da dosta dobro prodat, mislim da je prosle godine lik kod kojeg sam radio prodavao po 1800 kuna za m³

@DARIJUS americki jasen je zlo, previse ufrkane stjenke da bi valjao za tehniku, previse slab za ogrijev (malo jaci od topole) jedino za sto valja su drzalice za vile, lopate i tak...dosta zilav, dosta lagan i "mekan" u rukama

Najnoviji postovi

Na vrh