• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Jasno mi je da se cijepanice narezane na kratko daju bolje složiti nego metarske. No u mojem slučaju postoji ali.
Ta kratka drva nisu debljine cijepanica nego pola tanje od vitnijih cijepanica, a samo 1/4 denljine od debljih. Mislim da između ima puno više zraka nego u primjeru koji ti opisuješ.
Iz svega kaj smo obojica napisali, moglo bi vjerojatno vrijediti da ovak sitno nakalana i složena kratka drva, količinom odgovaraju složenim metarskim cijepanicima.
Hvala na ukljućenju u diskusiju. :ppozdrav:
Drva sto vise sitnis zauzimaju veci prostor. Uzmes obla metarska drva i samo precepas i odma imas vise. Kad ih skratis na 25 ili 33 dobijas jos vise. Ako ih posle toga jos dodatno usitnis dobijas jos vise. Drvne mase naravno ima isto, ali vazduha, odnosno supljina ima sve vise i vise i onda tako slozena sitna drva zauzmu veci prostor.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Drva sto vise sitnis zauzimaju veci prostor. Uzmes obla metarska drva i samo precepas i odma imas vise. Kad ih skratis na 25 ili 33 dobijas jos vise. Ako ih posle toga jos dodatno usitnis dobijas jos vise. Drvne mase naravno ima isto, ali vazduha, odnosno supljina ima sve vise i vise i onda tako slozena sitna drva zauzmu veci prostor.
Sve mi ima logike, osim da kraća drva jednake deljine zauzmu više prostora nego metar dugačka. Tu se slažem s kolegom @DARIJUS.
Naravno, ako uzimamo neto duljinu, a ne i razmak između redova.

Sve što je kaljavije i trupac kliza lakše :ppozdrav:
A lanac kroz trupac kod raspiljavanja? :unsure: (n)

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Sve mi ima logike, osim da kraća drva jednake deljine zauzmu više prostora nego metar dugačka. Tu se slažem s kolegom @DARIJUS.

A lanac kroz trupac kod raspiljavanja? :unsure: (n)
Prijatel Iwanho meni se nekak čini da je vama bilo lakše ta drva spiliti, skalati i složiti nego razjasniti kolko ona mesta zauzimaju. ;) :ppozdrav:

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
idalno složena drva se računaju kao da su složena u jednom redu...ni metrice se često ne slažu u dva štosa ili više jedan ispred drugog...
zato razmak između redova ne računaš u neto računici, a ako hoćeš bruto, računaš skladišni prostor, ne moraš mjeriti posebno...
ima na stranicama HŠ, na njihovom cjeniku, odmah na početku objašnjeno koliko kakvo drvo zauzima prostora, tak da imaš metar kubični, metar prostorni i metar nasipni drva...
pa biraj...;)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
@DARIJUS
hvala kaj si me podsjetil da pogledam na stranicu HŠ. :ppozdrav:
U cjeniku sam pronašel tablicu s pretborbenim faktorima.
1668934048977.png
Pretvorbeni faktor za nasipnu količinu i dimenzije o kojima smo diskutirali nisam pronašel, :( ali nema veze. Na koncu, moja drva buju i bez toga zgorela, čim buju ubačena u šparet. :).
Oprostite na dosadnosti, malo me potegnula radoznalost.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
I danas sam malo teglio , hidraulična kliješta nisu imala šanse zbog veličine trupaca pa sam u pogon vratio staru čaklju.
A trupci teški ko vrag , teče osoka iz njih kada ih nagneš.

IMG_20221124_150342_142.jpg IMG_20221124_150333_260.jpg IMG_20221124_150328_539.jpg

milanf

Aktivni član
Tu od
22 Sij 2022
Poruka
95
Meni su impresivni ovi kineski motokultivatori, koliko ih ekipa tovari i po kakvim kaljuzama voze...

veco

Dobro znana faca
Tu od
26 Velj 2019
Poruka
249
Black Friday😁
Kirurg rekao da nikad nije vidio tako ravan i čist rez od motorne pile. Rekao sam mu - 372xp i ostar lanac 😁
Salu na stranu, spasile nogu duple radne hlace
Rez od cca 9 cm, skinuta koza. Nikakvih dubljih oštećenja.
Zasiveno i ko novi sam. 👍

Prilozi

• IMG_20221125_203403.jpg
    IMG_20221125_203403.jpg
    26.8 KB · Pregleda: 32

veco

Dobro znana faca
Tu od
26 Velj 2019
Poruka
249
Ma sutra ja već u šumi 👍

Posljednje uređivanje od moderatora:

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Nije kod tebe onda black friday već bloody friday brate moj.

Brz oporavak, bitno da nije kosti se dočepala, ovo će zarasti

Najnoviji postovi

Na vrh