• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Ovo je stvarno bio pristupačan teren i sve je bez problema vukao, a inače čovjek se profesionalno bavi sa šumom i vukel je sve i svašta, bilo je i primjera da kamion nije mogao dići trupac koji je on vukao. Prije je imao kmb vitlo, ali ga je doslovno ubio. Veli da mu nije premala vodilica i da je spretniji sa manjom vodilicom, a veća je u pripremi za potrebu.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ma ok po ravnom ali iz obale 1 kubika je plafon. Ili kad zapne trupac za drvce od 6cm nema dalje.

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
O ide i puno više. Prošle godine sam ga gledal i vukel je bukvu sa krošnjom minimum 3 kubika u jednom dijelu je bilo pod 90 % kosina i išlo je, a to nije najviše što je vukel. Često osim same snage treba i imati ikustva, naći lakši način i sajlu prespojiti kako da lakše vuče.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
6,5 to nemože, ili je jače. Prijatelju 3 kubika se meni otima na 15 tona. Ma nema veze onako sam upitao.

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Znam samo ono što sam vidio, ja to sa svojim ne bi ni pokušavao, ali taj čovjek mrzi kad mu netko veli da "ne može"....

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Glavni akteri su fiat 90-90 sa tajfun vitlom i motorne pile (jako loše, ljudi su valjda ljubomorni na husqvarnu:ROFLMAO:) stihl 661 na rušenju i 500i na stovariš
Dobar traktor a motorke odlične👍

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Veli da mu nije premala vodilica i da je spretniji sa manjom vodilicom, a veća je u pripremi za potrebu.
isto sam mišljenja da je 45cm premalo za tu pilu..ne znam, meni bi bilo žalosno ju gledati sa takvom igračkom, radije bi kupio još jednu pilu...ne znam, 362 ili tako nešto.

Al ok, svatko svoje zna

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Tajfun 6,5 tona sa reduktorom potegne bukvu od 2 kubika uz brdo sa krošnjom a ovisno o terenu i više. To je već ozbiljno vitlo. Vitla klase 15 tona (150 kN) su na Timberjacku i sličnim strojevima koji imaju od 150 do 300 konja i preko 10 tona…

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Tajfun 6,5 tona sa reduktorom potegne bukvu od 2 kubika uz brdo sa krošnjom a ovisno o terenu i više. To je već ozbiljno vitlo. Vitla klase 15 tona (150 kN) su na Timberjacku i sličnim strojevima koji imaju od 150 do 300 konja i preko 10 tona…
Vuce to vitlo mnogo vise i to vrlo lagano. Naravno treba veci traktor.
Pogledajte ovo je trupac od 5 kubika i vjerovatno na ovakvoj podlozi bi potegao još jedan. Prema otporu na sidrenje u podlogu ili zemlju nije se puno ukopalo. Da bi se ugušio treba još dosta otpora trupca. Kamionet sajlanje
Smiješno bi bilo da kažem vozim 5 ili više kubika.
Kad u realnom radu potrebna snaga treba 2 do 3 puta veća. Pa dobijes ovakav otpor gdje za izvlačenja 2,5 kubika trupca podigneš i više od kubika zemlje sa sidrom. Ovo je najčešće i ovo su stvarni otpori trupca i otpori vitla pa ko koga nategne.
A baš bih vide kako to izgleda kad 6,5 vuče 3 kubika i kuda.
20220825_112355.jpg IMG_20210529_132330.jpg

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Vitlo ti je stvarno jako al 15 tona… Možeš napisati snagu motora, brzinu užeta i promjer bubnja pa ćemo izračunati snagu vitla. Neznam da li si kad vidio traktorska vitla npr. 8,5 tona što rade i kakvi su traktori potrebni za normalan rad. Govorim o vitlima Tajfun, Krpan, Uniforest, a ne o nečemu što se radi u štaglju pa susjed veli da ima 10 tona, baba da ima 12 a majstor 17. Traktorsko vitlo od 8,5 tona potegne čuda i za njega treba traktor 100+ ks za normalan rad. A kaj bi onda trebalo 150 kN…

c360

Aktivni član
Tu od
4 Ruj 2012
Poruka
376
Moj rodak ima na zetoru 9540 krpana 7.5 tona i traktor se fino namuci sa tim vitlom.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Relativno lako je izračunati koliko vučnu silu ima vitlo. Napišite promjer bubnja, brzinu sajle i snagu traktora i budemo izračunali. Ovo da ima 15 tona ili 30 zaboravite. Mogu ja reći da ima i 50 tona… Da bi traktor od 60 konja radio sa vitlom od 15 tona brzina sajle bi trebala biti oko 20 cm/s. Onda bi npr. 50 m vitlanja trajalo cca 4,5 minute. Zaspiš dok drvo dođe do tebe. 🤭

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Vitlo ti je stvarno jako al 15 tona… Možeš napisati snagu motora, brzinu užeta i promjer bubnja pa ćemo izračunati snagu vitla. Neznam da li si kad vidio traktorska vitla npr. 8,5 tona što rade i kakvi su traktori potrebni za normalan rad. Govorim o vitlima Tajfun, Krpan, Uniforest, a ne o nečemu što se radi u štaglju pa susjed veli da ima 10 tona, baba da ima 12 a majstor 17. Traktorsko vitlo od 8,5 tona potegne čuda i za njega treba traktor 100+ ks za normalan rad. A kaj bi onda trebalo 150 kN…
Stručnjaka evo ti podatak i slika. Reduktor prenosnog odnosa 1:30. Motor snage 60kw, brzina vrtnje do 4000 mercedes. Može još plus 4 brzine I dobije se prenosni odnos i 1:60.(ovo zaboravi radim samo 4 il treća brzina) do prenosnog ponosa 1:40. Promjera bubnja 17 cm početni, debljina osovine 65 mm,
Deni ti račun ja ga neznam, malo i lupetam ali imam pravo a ti druge koji ovo prate ubijedi. Mene ne trebaš jer verovatno neznaš ništa o ovom.
IMG_20180311_081214 (1).jpg GALERIJA 342.jpg

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Kaj Krpan, Igland, Adler, Tajfun, Uniforest, KMD itd., znaju... To su amateri... 😂😂😂 Uzalud robotski zavarivači, lasersko rezanje, inžinjeri kad se to napravi u šupi za jedno popodne bolje od tvorničkog... Najbolje da Timberjack, Camox i ostali zatvore tvornice jer ljudima prodaju maglu...
Dečki, niste vi radili sa pravim strojevima, a ni bili blizu njih da bi znali o čemu pričate. Svak čast svemu ali rađe kupim vitlo na daljinski i radim kao gospon čovjek neg da se j...m sa sa ovim i stoput gore-dolje od traktora do drva idem da potegnem ručku na vitlu.

Najnoviji postovi

Na vrh