• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Očito je silu "mjeril" debljinom prekinute sajle.
Kak god, rad mu je vrijedan naklona, s njim zarađuje...a očito je moćno... Brojke su manje važne od njegovih mogućnosti.
Ili veličinom iskopane grabe i nagrnute zemlje… 🤭 Smilan mene posprdno naziva “stručnjakom” i kaže da “vjerovatno neznam ništa o tome”. Ja ne radim vitla al znam računati i to vitlo nema 15 tona da se postavi na trepavice. Svaka čast na izradi takvog stroja , divim se čovjeku kaj je napravil od otpada ali ne kužim čemu pričati bajke. Nismo mala djeca. Ko je ikad videl kaj radi traktorsko vitlo od 8,5 tona uživo u šumi ili vitlo na LKT-u može i bez proračuna reći da ovo vitlo nema 15 tona vučne sile. Mislim da je ovo poljoprivredni forum a ne Hans Christian Andersen forum…

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Na pravom si tragu. 533 može sa dovoljno velikom redukcijom tjerati vitlo od 7 tona ali sa jako malom brzinom vitlanja i kad privitla taj komad za koji mu je trebalo 7 tona vučne sile on nemože ništa s njim osim odmaknuti se sa vitlom i opet vitlati a to za ozbiljan rad nije jer je presporo.
Nije toliko bitno da li sa njim možeš vući vlaku, bitno je da možeš izvitlati taj teret. A ako drvo moraš vući kilometar ipo onda se i ne isplati raditi tu.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Kak se nebi isplatilo raditi? Pa kod mene ima puno takvih terena. Ja recimo radim drva na jednom mjestu do kojeg imam 400-500m vuče od 3 šume koje imam u blizini ali jedan čovjek koji radi puno više od mene vuče drva po 2-3 km skroz van šume do asfalta. Kaj da radi drva na mjestu do kud ne može kamion ako je takav teren.

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Mi to ne radimo tako. Ako ne može kamion u šumu, mi napravimo da može pa onda pretežno samo vitlamo, minimalno se vuče vlaka a ako se i vuče onda je to nešto kratko.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Ček malo , ako je češko vitlo 1:12 , a pogonjeno je sa PTO , ako uzmemo u obzir da je između radilice i kardana još redukcije od prilike 1:33 (za meni poznate ruske traktore) opet dođemo do računice 1:40.

Imao sam IGLAND vitlo sa redukcijom 1:9 , opasno dobro vitlo , čak sam sa Vladimircem uspio jako velika potezanja ostvariti , ali ono je toliko teško da ga jadni vladimirac jedva nosi , znači opet uzalud vam trud svirači jer zbog propinjanja nemožem ni da dođem na radilište a kamoli nešto da povezem sa njim.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Između radilice i kardana je otprilike 1:3 do 1:4 što sa 1:12 opet daje 1:36-1:48… 😉

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Dečki, malo stanite i razmislite o načinu pisanja.
@smilan je napravil namjensko vozilo, rekel bi, samohodno vitlo. Očito je silu "mjeril" debljinom prekinute sajle.
Kak god, rad mu je vrijedan naklona, s njim zarađuje...a očito je moćno... Brojke su manje važne od njegovih mogućnosti.
Tak da molim raspravu bez omalovažavanja.
Sa boldanim se slažem u potpunosti, samo što koliko sam ja upratio raspravu u koju se ne želim mješati jer niti imam vitlo niti sam kada radio sa njime niti imam pojma, meni se čini da je smilan taj koji omalovažava sve ostale, isto kao što je pokušao meni u raspravi o motorkama i vodilicama. Kako je @F100666 da radi toliko usavremenio bi se, ja sam istog stava ali, ako smilan toliko zna i voli raditi, što se iz priloženog vidi da i zna i voli i to je njegov izbor ne znači da oni koji rade sa tvorničkim vitlima nemaju pojma o istima, nekome je važno da zna sve o stroju sa kojim radi, da ga zna rastaviti i sastaviti/poraviti u šumi, nekoma, kao meni, je bitno da dođem u šumu sa sigurnim strojem sa kojim ne moram gubiti vrijeme na popravke...that's it

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
I da se nadovežem na moj post da bi bilo jasnije šta želim reći.

.... Znači da ja zakačim vitlo koje ima redukciju 1:24 (duplo od češkog) imao bi duplo veću silu .
Ali bi onda jadni vladimirac bio duplo i ne funkcionalniji sa njim , nebi ga mogao ni pomjeriti sa mjesta.
Pa čak i da ga stavim u radni položaj raskinuo bi ga ili prevrnuo u prvom potezanju.
Znači nije nemoguće ali nije ni izvedivo :ppozdrav:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Nisam mogao na sve da odgovorim zbog nekih obaveza.
Ovako ću vitlo služi da se od panjA do radnog stroja dovuče trupac, dalje vitlo nema smisla ostalo radi mašina. Kad pričam o snazi vitla ona je to. Odvoz nema veze sa vitlom. To bi trebali znati koji rade šumu, ili ima nekih koji neznanju a petljagaju površno.
Koliko može povući sa točkovima rekao sam oko 2 kubika na predhodnim stranicama ima video, potražite.
Zašto laički pričam o vitlu, jednom smo oko nekih brojki u cjepaču i sve su izokretali, brojke ne postavljam.
Pitao sam kolegu za 6,5 t onako koliko može povući i bio sam sumljičav. Na to su počeli da idu komentari iz kojih ja zaključujem da zaista neznanju šta je vitlo.
Druge podcjenjujem, ne ja stavljam usporedbu stvari i kažem da nema jačeg. Vi postavite video sa jt kad nemate svoj pa usporedite. Na dosta primjera sam pokazao koliko povlači, na nekoliko sam napisao. Ako je snaga 6,5 tona mog vitla onda inžinjeri koji daju atest sajli, nešto nestima i čudno da sajla od 14 ili 16 mm puca na vitlu od 6 tona kao spaga. Ali nema veze koliko je tona nijedno vitlo na polugama traktora nemože povući ovoliko, dali smatra neko da ja tim druge omalovažavam za mene je neumesno , jer očito nemože da vidi razliku u snazi. Da bi se trupac sajlao od 3 kubika to neide sa 5-6 tona vitlom, I uz put pokida žile i stabla sva tanja od 10 cm, takvih ima slika podosta i videa koje sam postavio. Ima i drugih koji ovo čitaju i rade pa lako usporede.

Kolega Ghost za tvoj komentar, ja zaista o tebi isto mislim. Ti mijenjaj pile svih veličina, razne vrste vodilica, jednom su hvaljene i predobre potom kidaju lance, moja pila radi i verovatno će radti još dugo perfektno bez servisera, ja sam joj serviser, često postavim njezin ùcinak.
Pa za mene su mnogi rekli je... covjeka koji sve zna, a zašto netreba reći da dosta toga pravim ili radim, tu sam da napišem svoje mišljenje.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Moje vitlo od 4 tone je strgalo sajlu 12 mm? Da li to znači da je onda moje vitlo 8 ili 10 tona?

NikolaT55

Iskusan lik
Tu od
17 Velj 2020
Poruka
1,996
Vitlo od 4 tone može polomiti i jaču sajlu. Prije par godina ja i kolega smo bili u šumi sa Zetorom 7245, Vitlo 4 tone, također sajla 12mm. Ja sam oborio hrast, zakvačio i pokazao kolegi da može potegnuti. Sve je bilo dobro do zadnjih nekoliko metara, hrast zapeo za panj koji nismo vidjeli, nažalost kolega prekasno reagirao, sajla puknula ko od šale i kako obično biva, naravno i bez zaštite na samom vitlu. Prošla sajla kroz zadnju i prvu šajbu, sreća u nesreći pa nije bilo većih posljedica. Ali dobro, naučili iz svojih pogrešaka, pa se ista greška više nije ponovila.

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
To je nemoguće da potrgaš... Samo vitlo od 15+tona trga. Ostalo su preslaba vitla da to uspiju napraviti. 😄😉 Ali ide ti u plus jer je to bil Zetor, a on ima kardan preko getribe i samo i isključivo zbog toga se to desilo... 😉😉

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Uradite ovo, i postavite, možete vi to.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Uradite ovo, i postavite, možete vi to.
Ja sam sa mojim vitlom iscupao nekoliko hrastova precnika oko 40cm i to na gornju stranu sam ih navlacio. Naravno, ne tvrdim da je 15t vucne sile.

Mi smo dosta puta strgali 16mm sajlu koja je tu onda sila potrebna
Boki, jel si probao presovanu 12-icu?

F100666

Iskusan lik
Tu od
10 Pro 2014
Poruka
428
Boro, krivo si čul... Vjeruj mi. Puno ljepše se slaže od obične. A prešana 14-ica ti je kvalitetnija i jača od obične 16-ice.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Ne jer čuo sam da je tu presovanu sajlu teško složiti u dobošu.
Bilo je i ovde kod mene nekih koji su svasta culi pa su sad i oni presli na presovane sajle. Probaj 12-icu presovanu, sigurno se teze kida od obicne 14-ice.

Najnoviji postovi

Na vrh