• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Ne znam,kod nas su drugačija iskustva.Ljudi koji se bave profesionalno šumom po 25 godina kažu da se ta presovana sajla nije dobro pokazala za slaganje na doboš,ne kažem ja,ona je sigurno jaka nema šta ali ovaj jedan prijatelj je stavio jednom 14-ku presovanu poslije opet se vratio na 16-ku.

Bilo je i ovde kod mene nekih koji su svasta culi pa su sad i oni presli na presovane sajle. Probaj 12-icu presovanu, sigurno se teze kida od obicne 14-ice.
14-ku mi ne uzimamo odavno jer čim malo više našpanaš odma puče.

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ja sam prošle godine stavio 170 metara 12 duplo prešane. Za rad je dobra, sad je ima oko 150 morao sam kratiti zbog istrošenosti. Izuzetna njezina težina sve govori. Za mene jedino nije dobra za čvor. Ako otkinem završetak i moram je vezat u čvor tog dana nemogu ništ ozbiljno povući čvorovi samo fršte.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,498
Ja sam nakon obične kupio duplo prešanu 10 i da je bilo uzeo bih i tanju jer za moje potrebe ne treba takva, pošto nemam slagač čisto se dobro slaže i ne oštećuje se ko obična. Svako malo ju razmotam i nategnem na bubanj da se malo posloži.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ja sam sa 12 prešanom dizao i 4 kubika. Držim je čisto zbog dužine. Kad mi netreba velika dužina prabacivao sam 15 mm na vitlo, onda poteži koliko podloga drži.

20211028_151334.jpg

Ovo je izvlačila 12 presana a komad je podobro iznad 3 kubika. Samo kad malo zapne prekačujem a sa debljom probam koji put potegnut iz manje brzine.

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Presovanu 12-icu koriste ljudi koji vitlaju po 7-8 kubika, ovde kod mene. Jedino gde puca jeste na kraju gde su cokeri za kacenje lanaca pa je oni ostecuju. Bukvalno svako ko malo vise radi sa drvima koristi iskljucivo presovanu sajlu.

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
WOW koliku dilemu sam pokrenuo, a samo sam postavio par slika iz rada.
Veliku većinu ovoga što si ti smilan stavio u slike može potegnuti i ovaj sa fiatom, vjeruj mi, čovjek čuda radi, a kod nas nema šume na ravnici. Iskreno svaka čast za izradu ovog nečega za izvlačenje, tebe služi savršeno i nadam se da će te još godinama služiti, ali i ostali ljudi rade i vjeruj mi ovaj nikad nije ostavio drva u šumi jer nije mogao izvitlati. Mada je tvoj stroj impresivan ja ga ne bi htio imati, ne sviđa mi se taj Mad Max stil ;), ne možeš s njim ni do birtije (nije registriran), uvijek bi rađe imao nešto tvornički, ipak se sa pravim traktorom voziš ko čovijek. A kod nas ima puno šumskih puteva di su sa traktorima napravili kolomije di ni slabiji traktori ne mogu proći, pa me zanima kako ti sa tvojim gumama tu prođeš? Ipak zanaju biti kolomije i po metar dubine. Još taj tvoj stroj ima smisla, ali ovo vitlo od "7t" na 533, pa njega vito od 3t zaguši, ako ga ne zaguši onda ga prehiti ili strga, on je tak za neke sitnice, a po tvojem bi trebal biti jači od ovog sa fijatom od 90ks i 4.5t traktorom (533 je malo teži od fiat punta) samo zato jer je ovaj tvoja produkcija, a ovaj je tvornički.

Posljednje uređivanje:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Smilan, daj mi reci koliko možeš kubika odjednom potegnuti od mjesta rušenja do stovarišta koje je udaljeno npr., kilometar i pol?
O snazi vitla mi se neda komentirati jer ti šumom, a ostali drumom... 😉
Ja na svom vitlu mogu povući ovoliko.

20221109_142725.jpg
Za vitlom mogu povući ovoliko.

slike 1 043.jpg
U svakoj varijanti više od 2 kubika, sto je u odnosu na težinu zaista velika prednost. Nadam se da ćeš ti postaviti neku sliku kolko možeš povući na svom vitlu.
WOW koliku dilemu sam pokrenuo, a samo sam postavio par slika iz rada.
Veliku većinu ovoga što si ti smilan stavio u slike može potegnuti i ovaj sa fiatom, vjeruj
Sto baš zabavno. Rekao sam na mom terenu ta vitla od od 6 7 t nemaju šta tražiti. Ili su gvozden 15t, ili Češka . Moje je daleko ispred tog gvozdena 15 t.
Jednog dana ću baš da se spremim pa ću zaista da demonstriram snagu, ostajali su trupci koje nisu dizala Češka vitla a ja sam to za njima odradio ali ovo zaboravi. Jednog dana ćete imati jasniju sliku.

Posljednje uređivanje od moderatora:

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
To su BiH tone… 🤭 A ovi amateri stave 12 ili 16 tona vitlo na Timberjacka. Baš me zanima jel može taj Gvozden potegnuti ovo. To je iste snage vitlo ko i na ovom Timberjacku… 😁

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
To su BiH tone…
Ma da ima svačim se hvale ljudi pa eto i mene ponijelo.
Ajd molim te još dva računa i neću te gnjavim.
Sobzirom da pored glavnog reduktora od 1:30 u njiga dolazi kardan iz mjenjačke kutije sa 4 brzine, pa smo rešili snagu treće gde bi 1:40. Sad jos odradi drugu koja ima prenos 2,2 x 30 i odradi prvu brzinu u kojoj je prenos 4,4x 30, ostalo je isto kao i u predhodnom snaga i brzina vrtnje. Ajd molim te da niko nezna navuci račun nek izađe bar na 12t..

Ja idalje ostajem više od 15t.

Ti to odradi pa isto nako deni račun nek svi vide.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Rekel si da radiš sa 1:40 pa sam tak i računal. Sa 1:132 je sila puno veća ali samo teoretski jer imaš jedan mali problem… Jel možeš objasniti zašto piliš drvo na dijelove pa izvlačiš a ne vučeš cijelo drvo u komadu van? Jer kad se uračuna ovaj prijenosni omjer to vitlo ima silu da potegne recimo bukvu promjera 1m skupa sa granjem van ako ne zapne za nešto.

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
I dalje sva ova drva sa slika i videa borislava i smilana može i ovaj sa tajfunom povuć, ne znam u čemu je problem, svi mi volimo reći moje je najbolje, ali i drugi ljudi rade i snalaze se, neki čak i bolje. A Mad Max vozilo i dalje ne može do birtije :cry:

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Hmm sumnjam da taj tajfun može povući ono sa videa što sam ja postavio, još sam ja dodao u komentaru da još jednu onakvu bukvu izvuče zajedno sa onom bez problema što je čovjek i potvrdio da može.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Rekel si da radiš sa 1:40 pa sam tak i računal. Sa 1:132 je sila puno veća ali samo teoretski jer imaš jedan mali problem… Jel možeš objasniti zašto piliš drvo na dijelove pa izvlačiš a ne vučeš cijelo drvo u komadu van? Jer kad se uračuna ovaj prijenosni omjer to vitlo ima silu da potegne recimo bukvu promjera 1m skupa sa granjem van ako ne zapne za nešto.
Molim te deni račun nek se vidi.

Imamo mi vremena i za druge komentare i pitanja.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Odgovori mi na pitanje pa mogu staviti račun. U toj situaciji vitlo ima teoretski i veću silu nego što tvrdiš. I to značajno veću. Al imaš problem što ti komponente sustava ne mogu to prenijeti…
@Borisllav360 Zašto sumnjaš? Jel si vidio kad uživo što može Tajfun 6,5 tona? Susjed je prošle godine kupio novog Tajfuna 5,5 tona. Izvukel je iz jarka grab u kompletu sa granjem na kojem je bilo 4 m drva… A to je 5,5 tona…
To su prave tone… 😉

Posljednje uređivanje:

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Hmm sumnjam da taj tajfun može povući ono sa videa što sam ja postavio, još sam ja dodao u komentaru da još jednu onakvu bukvu izvuče zajedno sa onom bez problema što je čovjek i potvrdio da može.
Moze Borislave i to bez problema da povuce vitlo 6,5t. One bukve prave ko svece, glatke, teren dobar, nije to nista posebno.

402

Aktivni član
Tu od
15 Stu 2021
Poruka
55
Dosta se pricalo o puno slucajeva pucanja šumskih sajli.... i to onih debljih pa to je čudno, onda su recimo karakteristike sajli za šumska vitla prodaja magle 🤔.... radi sigurnosti stavlja se sajla bar dva put jaca od snage vitla. Tajfun 40 kN ima original 9 mm sajlu- minimalna sila pucanja te sajle je 8 tona- znaci izdrzi ona i vise jer to garantuju da izdrzi minimalno toliko... nama nije pukla ta sajla nikad, sada je stavljena nova 10 mm, za narednih 10 godina... bilo je i govora o IMT 533, imam ga doma i on nemoze iskoristit potencial ovog vitla jer je preslab za nju, ugusi ga... universal 445 dt je duga prica, njemu ona pase i radi cuda s njom.. to da puca sajla 14 mm.... to mora bit neka jebena sila vitla 🤔

Prilozi

• 0AD94F1E-0FB1-4318-9F52-32B350D16CF2.png
    0AD94F1E-0FB1-4318-9F52-32B350D16CF2.png
    28.8 KB · Pregleda: 23

Najnoviji postovi

Na vrh