• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
@smilan Sad smo na dobrom tragu. To vitlo teoretski ima 15+ tona (u prvoj brzini teoretski ima 22 tone a u drugoj koju ponekad koristiš oko 11 tona) ali samo teoretski jer kao što sam ti rekao ne zadovoljavaju ti sve komponente sistema da bi mogao koristi takvu silu.
1. Kao što kažeš u drugoj brzini ti kida sajlu.
2. Da staviš jaču sajlu koja nebi pucala pri toj sili onda ti sidrenje i težina samohotke nije dovoljna.
3. Da staviš sajlu koja može izdržati 11 tona i da zavežeš stroj za drvo onda ti je preslab reduktor na bubnju i podrobio bi reduktor.
4. Prema promjeru osovine 65 mm (pretpostavljam da je to promjer osovine na bubnju) taj reduktor može prenijeti oko 5000 Nm. U drugoj brzini ti imaš blizu 8000 Nm na reduktoru. Recimo da reduktor ima faktor sigurnosti 2 još može nekako izdržati ali na knap. U prvoj brzni drobiš reduktor 100%, kad bi teoretski izdržala sajla jer imaš 3,5x veći moment od nominalnog za taj reduktor.
4. Kad bi teoretski sve to izdržalo (🙄) u prvoj brzini ti je brzina vitlanja 0,2 m/s ili 12 m/min. Recimo da vitlaš 60 metara to bi trajalo 5 min…
Ako, ako, ako… Da je moja baba imala kotače bila bi bicikl…
Realno to vitlo može raditi sa negdje pola sile koju ti navodiš a to je cca 7,5 tona, ajde nek je 8,5 ko neki ozbiljniji Krpan ili Tajfun ( ovo je moja procjena, nemam točan izračun). A kao što si rekao da najviše radiš u 3. brzini - tu ti je sila 6,8 tona (efektivno oko 6t). 🍻

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,649
@smilan Sad smo na dobrom tragu. To vitlo teoretski ima 15+ tona (u prvoj brzini teoretski ima 22 tone a u drugoj koju ponekad koristiš oko 11 tona) ali samo teoretski jer kao što sam ti rekao ne zadovoljavaju ti sve komponente sistema da bi mogao koristi takvu silu.
2. Da staviš jaču sajlu koja nebi pucala pri toj sili onda ti sidrenje i težina samohotke nije dovoljna.
3. Da staviš sajlu koja može izdržati 11 tona i da zavežeš stroj za drvo onda ti je preslab reduktor na bubnju i podrobio bi reduktor.
4. Prema promjeru osovine 65 mm (pretpostavljam da je to promjer osovine na bubnju) taj reduktor može prenijeti oko 5000 Nm. U drugoj brzini ti imaš blizu 8000 Nm na reduktoru. Recimo da reduktor ima faktor sigurnosti 2 još može nekako izdržati ali na knap. U prvoj brzni drobiš reduktor 100%, kad bi teoretski izdržala sajla jer imaš 3,5x veći moment od nominalnog za taj reduktor.
4. Kad bi teoretski sve to izdržalo (🙄) u prvoj brzini ti je brzina vitlanja 0,2 m/s ili 12 m/min. Recimo da vitlaš 60 metara to bi trajalo 5 min…
Realno to vitlo može raditi sa negdje pola sile koju ti navodiš a to je cca 7,5 tona, ajde nek je 8,5 ko neki ozbiljniji Krpan ili Tajfun ( ovo je moja procjena, nemam točan izračun). A kao što si rekao da najviše radiš u 3. brzini - tu ti je sila 6,8 tona (efektivno oko 6t). 🍻
A jel ostale komponente mogu tu silu podnijeti?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Hvala. Priča ide ima nema , sad ima ali nema praktično itd.
Dobro bi bilo da ovo izčitaju svi koji su učestovali u komentarima. Dobro sve je ovdje na videlo ja stojim iza svog šta sam rekao.
Ovdje je problem u tome što oni koji se razumiju i oni koji ne, ne žele da prihvate bilo kakav dokaz jer unapred čim pogledaju komentar daju mišljenje a ne žele da razmisle što su videli i o tom detalju daju svakojake komentare ali ništa logično .

Prenos snage nema nikakvih gubitaka i i nemože se nigdje izgubiti otpori ležaja su zanemariti.
Ja sam ti stavio koje sajle nezadovoljavaju snagu.
Da sustav nije funkcionalna imaš fotografiju post 11425, dobo pogledajte stablo, dobro pogledajte koliko je rovio, svi koji radite ad skontajte kolko je to potrebno da ovakav trupac ove težine kroz ovakav peščar napravi ovakv trag. Ovo nije blato. Znači sajle su izdržale i stablo je tu.

Kažeš da sidrenje nemože da prati ovih 15t, to ti opet po svom kao i drugi. Post11408, pokazuje kolko se zabija ovo sidro u podlogu pa pogledajte dali je ovo blato, ajd pokažite ta druga vitla od 15t koliki izvrše pritisak na podlogu. Gornja slika pokazuje podrobljeno i izrovito kamenje i ima ga sigurno oko1 kubika, pa čime se to može izroviti. Znači moje rovi ove dubine od 70-100 cm i sirine oko 140 cm, a ta plivaju po travi i oni imaju15t, neverovatno koga farbate, mene ñemojte.
Ajde pojasni koja komponenta je slabunjava. Ja ću laički, Mjenjač izdržava radi samo 2brz, dalje ide.
Reduktor prvi konusno zupcasti par u reduktoru je u stvari od nekog kamioneta ( 6x) odnos, tanjirasti je prečnika 27 cm, širine zubaca oko 4 ( recimo kao u dif u zetor traktora slična veličina) on besprekorño prima svu snagu i nemože da se polomi, taj zubcanik je na osovini gdje su ležaju 50x90x22 konusno valjkasti. Drugi par je upravo zubcanik pogonsko točka traktora zetor i njegova poluosovina ( veliki je 60z, širine 7 cm precnika 42 ili 45 cm), takođe prima svu snagu. Sve je ovo potpuno ista konbinacija transmisije traktora zetor koja se baš neda potrgati. Znači skineš točak na zetoru staviš doboš.
Sada vi pokažite kakve su komponente u vašim vitlima.
Meni poznato od 5t krpan koristi 16b lanac pa jel moguće da taj lanac vuče kao ovaj zubcanik 42cm i širine 7 cm.
Molim sve one koji imaju nešto za neko fabrički vitlo da stavi i da poredimo.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ako moze neko da uredi post da slike iz posta 2878 prebaci ovdje.

Posljednje uređivanje:

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Kolega Ghost za tvoj komentar, ja zaista o tebi isto mislim. Ti mijenjaj pile svih veličina, razne vrste vodilica, jednom su hvaljene i predobre potom kidaju lance, moja pila radi i verovatno će radti još dugo perfektno bez servisera, ja sam joj serviser, često postavim njezin ùcinak.
Pa za mene su mnogi rekli je... covjeka koji sve zna, a zašto netreba reći da dosta toga pravim ili radim, tu sam da napišem svoje mišljenje.
Tako je, kad sam ih kupovao sam ih hvalio, kad su počeli pucati lanci to sam i napisao, meni nije problem priznati da sam pogriješio kada se uvjerim da sam pogriješio, na kraju te priče sam skužio da lanci se kidaju samo na oregon dura cut vodilici bez zvijezde, to nisam pisao jer nisam smatrao da je nekome bitna ta informacija.
Što se tiče tvoje pile, tvojeg stroja nisam rekao riječ protiv funkcionalnosti, ti si čovjek koji zna popraviti, servisirati, napraviti i koji to voli i meni je to ok, ja sa druge strane volim otići u šumu, napraviti posao i vrnit se kući, počistiti pile, naoštriti lance i sutra iz početka. Nije stvar u tome da ja ne znam popraviti pilu, traktor...vjerojatno ne kao ti ali je stvar u tome što se to meni ne da, dok dobijem potrebne djelove za pilu (govorim hipotetski) i popravim ju treba mi tjedan dana a možda i više i tu gubim vrijeme a na žalost vrijeme je novac, s druge strane za taj tjedan dana ja zaradim novu pilu i za mene je ta priča završena.
Što se tiče tvog stroja, kako sam rekao u vitla i vitlanje se ne kužim jer nisam imao niti prilike niti potrebe za time, meni osobno ne znači ništa da li ti rekao da tvoje vitlo ima snagu 3 ili 23 tone, ja vidim da sa njime radiš i da funkcionira i to je ono što je po meni bitno.
Ono što meni smeta kod tebe je tvoj stav da svi koji nemaju mišljenje poput tvog, ne servisiraju sami svoje strojeve, ne naprave sami svoje vitlo...su glupi i nemaju pojma o ničemu i nisu vrijedni da bi uopće razgovarali sa tobom.

jbg, ja sam sebi napravi savijačicu za lim, jest da je ružna, nezgrapna, spora za rad..ali odradi posao, kad imam vremena radim sa njom, ako nešto treba na brzinu napraviti odem kod limara da mi taj posao za koji mi treba par dana on riješi za par sati...i opet dobro.

10644927_10203676063563072_2884974198846259347_n.jpg
11043185_10203676064083085_9151651778899650851_n.jpg
11009939_10203717223192037_3094826151187842923_n.jpg

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Kao prvo gubitak snage zbog prenosa se svuda uracunava, bar koliko ja znam.

Kao drugo, sto kazes sidrenje se zabija u podlogu. Zabija se zato sto si ga napravio kao raonik, a ne kao dasku. Dakle geometrija mu je takva da ne pruza otpor vec ide u zemlju. Sirina mu je mala za velika opterecenja pa zbog toga jos lakse upada.
To mu dodje kao da ja sad kazem moj plug koji ima dva radna tela ide u zemlju 40cm, znaci moj traktor ima vucnu silu barem 6-7t. To tako ne ide.

Zakaci sajlu za dinamometar, raonik usudri na cvrstu podlogu i zapni, koliko pokaze dinamometar tolika ti je vucna sila.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
- tu ti je sila 6,8 tona (efektivno oko 6t). 🍻
Ajde slažem se da je to 6 tona. Znači da si dobio snagu na prvom namotu.
Sad izračunaj koliko snage izgubi, kad je pun doboš na 40 cm, ili 3 puta povećana brzina sajle na štetu.
Kažeš da je sila kidañja osovine oko 11t. Sobzirom da se povećao momenat sile do 3,nn puta kolika može da izdrži osovina kad je ovako opterećena.

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
@smilan Kad ti je pun bubanj sajle, 400 mm, sila je nešto manja od 3 tone u 3 brzini. Na svakom paru zupčanika se gubi 3-5% momenta…
Ma već dolaze ponude od svih velikh proizvođača. Nemremo se odlučiti, nude se cifre, auti, tajnice… 😜

Posljednje uređivanje:

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Čereslo je dobro, sluzi svrsi, covjek si pomogne, kad ga izrauba i potraga da ga ne moze popraviti, vratiti ce se od kud je dosao, na otpad. Gvozden, rucni rad, isto sluzi svrsi, ljudi ne znaju za bolje, dobra cijena...najbolje recenzije u burtiji i di ces bolje....

Borisllav360

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2017
Poruka
1,609
Ljudi znaju za bolje pa zato svi i uzimaju Gvozden vitla i Češka vitla ko se bavi profesionalno šumom, tj ko godišnje izvlači otprilike 5-6000 metara drva. A kome treba vitlo za svoje potrebe neko kupi i krpana ili tajfuna.Ja kažem kako je kod nas u BiH i nigdje nisam čuo da neko hvali te slovenske vitlove

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Zato velim kafanske recezije za Gvozden vitla... niti imaju certifikate niti ateste...

Ko nekada IMT ili yugo....

Ko Vas u BiH pa prodajete price da je to nesto najbolje... sklepano u garazi ko i ostala home made vitla.

Jednog dana ce doci i na vasa tržišta prava vitla cete si moci kupiti....

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Kod nas se dosta ljudi bavi šumom i to profesionalno s traktorima od 100 i više konja i nitko nema gvozdena ni češka vitla, već tajfun, krpan i uniforest i rade s njima sve i nikome ne ostanu drva u šumi. Samo jednom sam vidio gvozdena na jednom same laseru, mislim 110ks, i nedavno sam ga vidio sa krpanom, ne znam koliko tona, samo sam vidio da ima neki namotaj sajle i gore na vitlu, to sam prvi puta vidio.

Mislim da je to ovaj sistem, samo je na krpanu.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
Da imam do šume 20 km po državnoj cesti,postavlja se jedno bitno pitanje. Kak s čereslom do šume 🤔🤔🤔

Najnoviji postovi

Na vrh