• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Vrba je svoje odsvirala

Prilozi

• AB1AAA18-3FF2-427A-9068-53A95AE763D4.jpeg
    AB1AAA18-3FF2-427A-9068-53A95AE763D4.jpeg
    81.8 KB · Pregleda: 42
  • CE02A364-41B5-41E5-AC53-5FBB402A43C0.jpeg
    CE02A364-41B5-41E5-AC53-5FBB402A43C0.jpeg
    118.3 KB · Pregleda: 42

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Sad 592 svira? 🙂
Ovaj put je odmarala, 365 u pogonu prvi put ove godine. Već sam zaboravio kak se pali 😂

Nakon takve vrbe pala je odluka da se radi kalač
Teško se kala? Ja imam traktorski od 16t i električni mali od 5t. Valjda bu bilo dost. Ak ne ima sjekira pa pametniji nek popusti 😂😂

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ide dok je frisko.a ova je malo dobila..i to kratki furki..užas.
Metrice treba tjerati do kraja hoda jer se "čeha"..Najbolje imati u pripremi malu balticu ako je kalač spor...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Pogotovo da se isperu cerova ili hrastova (citaj tanin) drva....
e naš šumar ovaj puta fula...računica o ispiranju tanina je tanašna...toliko tanašna da je skoro ni nema...ali zato gljivice pojedu belicu...i kora otpadne... 🤭

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Jel to vrijedi čemu? Ostavio sam dva trupca po 2,5-3m pa da ih nalozim ako nije za ništa

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
e naš šumar ovaj puta fula...računica o ispiranju tanina je tanašna...toliko tanašna da je skoro ni nema...ali zato gljivice pojedu belicu...i kora otpadne... 🤭
Zelis reci da iscjepano drvo hrasta (cera pogotovo) na kisi ne ispusta/otpusta tanin?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ajde, neću to reći, ali reci ti koliko jedan metar hrastovih drva ispusti tanina na kiši...u kilogramima recimo... ;)

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Pa nisam ja drvni tehnolog...😎😎

A koliko ispusti....hmhm....onako lijepa narandžasto smedja fleka ostane, a cak i trava neko vrijeme ne raste veselo...

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
nisam rekao da ne ispusti niš, evidentno je da ispusti nešto, ali koliko je to na ukupnu masu....nema nitko pojma... ;)

Dodavanje sode bikarbone vodi može se povisiti njena pH vrijednost što može ubrzati proces izdvajanja tanina, jer alkalni rastvor mogu brže izdvojiti taninsku kiselinu iz drveta nego kada je pH vrijednost vode neutralna.

znači, drva treba ne samo ostaviti na kiši, nego ih i posipati sodom bikrabonom!

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,766
E sad kad pričate o taninu. Sjetio sam se da je bilo neke frke kad se je pripremao teren za izgradnju jezera Butonega i izgradnja brane. Pošto je to jezero pitke vode i iz njega se pitkom vodom opskrbljuje veći di zapadne Istre.
Naime na tom području je bilo i šume i kako se je posjekla i ostali su panjevi, koji ispuštaju tanin (valjda nije poželjan u pitkoj vodi). Ali valjda ne smeta uvodi kojom se pune bazeni diljem Istre. To mu valjda dođe kao zamjena za klor?
E sad, da li su bili počupali te zaostale panjeve ili su ih posipali sodom bikarbonom , kako bi se riješili tanina da ne dospije u pitku vodu? Ne bi znao! :rolleyes:

Najnoviji postovi

Na vrh