• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
ili koliki je postotak tanina u hrastovim drvima...da se igramo matematikom...
Ja sam drvni tehnolog i nisam nigdi tijekom studiranja naišel na podatak o količini tanina u pojedinim vrstama, a kamoli kolko je njegovo ispuštanje u različitim uvjetima. Nikakvih radova na tu temu nije bilo, bar onda. Izgleda da je tanin zanimljiv samo proizvođačima opijuma, njih bi trebali pitati :LOL:

H&S

Iskusan lik
Tu od
2 Sij 2023
Poruka
586
Davno je u Sisku bila tvornica koja se zvala TANINA!
U Tanini hrastove trupce ribali na čeličnim ribežima u rezance, iz kojih su otapali i izvlačili tanin. Tanin se onda koristio u kožarskoj industriji.....

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
E sad kad pričate o taninu. Sjetio sam se da je bilo neke frke kad se je pripremao teren za izgradnju jezera Butonega i izgradnja brane. Pošto je to jezero pitke vode i iz njega se pitkom vodom opskrbljuje veći di zapadne Istre.
Naime na tom području je bilo i šume i kako se je posjekla i ostali su panjevi, koji ispuštaju tanin (valjda nije poželjan u pitkoj vodi). Ali valjda ne smeta uvodi kojom se pune bazeni diljem Istre. To mu valjda dođe kao zamjena za klor?
E sad, da li su bili počupali te zaostale panjeve ili su ih posipali sodom bikarbonom , kako bi se riješili tanina da ne dospije u pitku vodu? Ne bi znao! :rolleyes:
Pa kaj nisi vidio one šlepere soda bikarbone prema brani? ;)

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Privatna je šikara a kod nas još uvijek takve stvari prolaze bez doznačivanja, barem dok trupci ne idu u prodaju, ali da, ima finih komada još dosta

Najnoviji postovi

Na vrh