• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Stigla drva iz šumarije nakon 9 mjeseci

Prilozi

• 904858F0-6EF0-4D2C-A7A7-329CB1AE26BB.jpeg
    904858F0-6EF0-4D2C-A7A7-329CB1AE26BB.jpeg
    95.7 KB · Pregleda: 56
  • 6636CB03-CD9A-4CDC-807B-0A89A48597EB.jpeg
    6636CB03-CD9A-4CDC-807B-0A89A48597EB.jpeg
    98 KB · Pregleda: 56

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Mene je ispalo 11m3 330€ plus prijevoz. nisam imao izbora. Iz hš dugog sela samo hrast ili lošije drvo. Navodno bukve i graba nemaju

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,763
Budi sretan s cijenom...ja sam 10ak m3 grab i bukva platio 750€...nisam imao drugog izbora jer na sumariji nije bilo...digli su cijenu u pm...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,763
da...deru ga poprilično....bilo je 650€...sad su digli 100€...dobio sam ponudu još i skuplje...

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Budi sretan s cijenom...ja sam 10ak m3 grab i bukva platio 750€...nisam imao drugog izbora jer na sumariji nije bilo...digli su cijenu u pm...
Bas mi je danas susjed pričao kako su oni platili visemetricu bukve i graba oko 1000€ sa prijevozom. Kad sam čuo, rekoh sebi i hrast bu bio dobar 😂😂

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,763
ja sam imal obećano za manju cijenu...navlačil me čovjek od 12mj...zval ga svako malo i stalno mi govoril da bude...i onda mi se u 3mj nije uopće javljal na telefon, a već je bilo prekasno za bilo kaj drugo...druge godine idem sam rušit u fratrovsku šumu...cijena je nekih 25€ po metru..za to sam ove godine prekasno saznal da postoji mogućnost...
meni je ok ta opcija kaj mi dopelal višemetricu, jer imam doma neke stare orahe kaj rušim i onda u kombinaciji sa tom višemetricom ja imam ta drva 2 zime. pa mi 750€ za grijanje 2 zime ne ispadne puno..grijem stan u kući (gornji kat) cca 100m2 a ne potrošim 10m drva uključujući sitno kaj imam za potpalu...kamin dobro smješten u sredini samo sa prirodnim strujanjem grije cijeli kat...a grijemo već sad 6mj..

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
Metrica je kod nas bila oko 500 kn tako da je sad pitanje isplativosti metrice po trenutnim cijenama. Ispadne isto uz puno vise posla

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,763
a nije baš isto...velika je razlika...varaju ovi na metrici da je to strašno...bukva i grab je bila kod nas preko 500kn...ja sam samo jednom kupil metricu i nikad više...dopelal mi 5m. slagali smo mi od stupa do stupa (5m širine i metar visoko)...uz to kaj je zrak unutra ni jedna nije bila 1m dužine...tak da te užasno prevare...
da su pošteni, onda bi prava mjera bila 1,20m i onda bi mu platil pošteno 500kn metricu...ovak nema šanse...

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
@llmb0611 prijatelju odakle ti ideja da je metar drva 1,20? metar drva je 1×1×1 metara drva ukjučujući prazni prosor, zato se i zove prostorni metar, ako kupuješ drva bez prostora onda je to kubik i onda se svaki komad zasebno mjeri i računa kubikaža. Ako su metrice kraće to je nešto drugo. Ako misliš da iz šumarije za 10 kubika plaćenih dobiješ točno 10 kubika u zabludi si.

Što se tiče cijene...jbt led pa ja onda džaba radim.

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
490
@llmb0611 prijatelju odakle ti ideja da je metar drva 1,20? metar drva je 1×1×1 metara drva ukjučujući prazni prosor, zato se i zove prostorni metar, ako kupuješ drva bez prostora onda je to kubik i onda se svaki komad zasebno mjeri i računa kubikaža. Ako su metrice kraće to je nešto drugo. Ako misliš da iz šumarije za 10 kubika plaćenih dobiješ točno 10 kubika u zabludi si.

Što se tiče cijene...jbt led pa ja onda džaba radim.
Ja sam čuo za taj pojam, šumska mjera, i tih 20cm je zapravo za šupljine koje su između metrice. Naravno da je to vanstandardno i da se metrica podrazumjeva kako si napisao

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Čuo sam i ja, ali od davnih dana to ne postoji, barem ne u mom kraju, ali tada nije postojao VMO, postojali su kirijaši koji su konjima izvlačili drva iz šume na ceste pa se kupovalo, kao i sada, tko ima bolju vezu ili više sreće je mogao dobiti na taj način, danas ja kad dođem u šumu i natovarim moju čezu koja je 5,2 m duga, na nju natovarim 1,95 metara visine već mi prigovara šumar da imam više od 10 metara, a onda bi po toj logici trebao ta drva dovesti nekome pod 8 metara? Ima nas svakakvih, ima nepoštenih prodavača drva neću reći da nema, ali ima i bisera među kupcima. a kome dovezem drva, naravno da za svoj novac svatko može reći da mu se drva ne sviđaju, ali to mi možeš reći prije nego što ja drva istovarim, možeš mjeriti, možeš brojati, prigovoriti što god, ako ne paše ja drva vozim dalje, ti tražiš drugog dobavljača i sve super, ali nemoj brate kad ti istovarim drva onda mudrovati kako sam te zajebo...ili par tjedana ili mjeseci kasnije

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,763
da zato su napravili razliku prostorni metar i kubni metar...
tih 1.20m nadoknadi onaj prazni prostor u prostornom metru i onda zapravo dobiješ kubni metar drva...ali toga više nema...
@Ghost istina da je pitanje koliko kubika sam dobio...mjerim svaki trupac i kubiciram pa kad dođem do kraja ću znati...može on meni reći što god želi kad mi doveze...ja ne mogu trupce skubicirat na prikolici...isto kao što ja ne mogu znati koliko ti dovezeš na svojoj prikolici...koliko ima praznog prostora između...
a da se mulja s drvima, mulja se...i sa metricom i sa višemetricom...

ja ću se isključit iz daljnjeg razgovora jer bih mogao svašta napisati ali neću....

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Čuo sam i ja, ali od davnih dana to ne postoji, barem ne u mom kraju, ali tada nije postojao VMO, postojali su kirijaši koji su konjima izvlačili drva iz šume na ceste pa se kupovalo, kao i sada, tko ima bolju vezu ili više sreće je mogao dobiti na taj način, danas ja kad dođem u šumu i natovarim moju čezu koja je 5,2 m duga, na nju natovarim 1,95 metara visine već mi prigovara šumar da imam više od 10 metara, a onda bi po toj logici trebao ta drva dovesti nekome pod 8 metara? Ima nas svakakvih, ima nepoštenih prodavača drva neću reći da nema, ali ima i bisera među kupcima. a kome dovezem drva, naravno da za svoj novac svatko može reći da mu se drva ne sviđaju, ali to mi možeš reći prije nego što ja drva istovarim, možeš mjeriti, možeš brojati, prigovoriti što god, ako ne paše ja drva vozim dalje, ti tražiš drugog dobavljača i sve super, ali nemoj brate kad ti istovarim drva onda mudrovati kako sam te zajebo...ili par tjedana ili mjeseci kasnije
Sve si to lijepo naveo. Sve je to jasno ali postoje mudrijaši koji misle da da to može i drugačije. Ja imam jasan stav i dogovor, ko misli drugačije onda je osim mene.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,763
@Ghost da mi dopelas takvu metricu kak si napisal 5.2x1.95m kupil bi od tebe svaki put...al to kaj su meni vozili je bil uzas...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Dok sam bil dečec, otac me učil da se drva za cepanice režeju na 1,1 m dužine, skalaju na cepanice i slože na 1,1 m visine. Nije se merilo metrom, nego sekirom (dužina držala + visina sekire).
Pri tome, duljina štosa od 4 m ima 2 krajcštosa, a duljina od 8 m ima uz krajnje i jedan krajcštos u sredini, 12 m ima 2 srednja itd.

Mislim da ta veća dužina cepanic i visina slaganja nije bila zbog zraka između, nego zato kaj se drva pri sušenju otprilike toliko hsušiju.

Na vrh