Šečer na kraju tirade je da sam ja danas, poslije podne, otišao do mojeg ponuđača / dostavljača drva za ogrjev. Pokazuje on meni uredno naslagana drva na dvorištu i pita on mene, "očeš meter da provjeriš". Ma hoću kad ga več nudiš
.
Pripovijeda on uz put, stalno, ne prestaje, ne gasi se... to mora biti meter, puta meter, puta četiri metra...
Dobro, OK, velim mu ja.
(Valjda nije bio svjestan da ja znam kakve mjere on točno ima.)
Ja sam složil "šumsku mjeru" poglej si da je 110 cm visoki štos drva!
Dobro, (gospon) dobro. Tu je jedva 100 cm, tu je 103 cm, e a tu ti je na toj jednoj cijepanici točno 110 cm visine štosa.
Ali, kaj budemo z ovom (dužinskom) mjerom: ova ti je cijepanica / kalanica 96 cm duga, ova ti je 98 cm, ova ti je 95 cm i opa ova ti je točno 100 cm duga??????
Ma, veli on odmah meni: to ti tak mora biti, jer ti drugač nebre vu peć iti, dok ideš spiliti.
Ma naj me zajebavati velim ja njemu, nisam se niti ja baš denes narodil, a kak budem onda prinul ovu u peć "koju si zajebo" na prevelikih 100 cm dužine?
Da skratim, dobil sam domači gemišt, dobru cijenu i obečanje da mjera bude dobra dok mi dopelja doma, da bude kompenziral "neobične dužinske mjere cijepanica"
. Prisilio sam se da mu vjerujem, jer je cijenovno bio "korektan" i bude mi dopremio na dvorište, ja samo moram nabrojati EUR-e, ma budem, drage volje, jer moramo ostati "ljudi i prijatelji", nadam se.