• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Koju mašinu imaš? Ma te sve mašine puno skidaju, puno previše. Opće ne vidim neku svrhu toga, tj oni tak naprave da stalno lance moramo mjenjat.
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Nije to baš tako, pa podesi se mašina da skida malo. Ja si redovito prije nego idem u šumu prođem lance da budu uvijek oštri, čast onima koji mogu ručno nabrusiti da bude dobro.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Nije to baš tako, pa podesi se mašina da skida malo. Ja si redovito prije nego idem u šumu prođem lance da budu uvijek oštri, čast onima koji mogu ručno nabrusiti da bude dobro.
Mislim da ima puno ljudi kaj znaju nabrusiti na ruke sa rešpom jako dobro.
Istina u servisu košta 10 kuna brušenje, al ko bi nosil svaki put to.
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,031
Einhel brus, ne skida puno nego drugacije brusi barem ova moja, sa njom se ne moze postic kut zuba nego skida ravno koso, sa lancem ostrenim na masinu mi radi male listice skoro izgleda ko da je tupi lanac, a dok ja na ruke ostrim lijepo se napravi obla forma zuba jako je bitno da se ostri sa prvom turpijom, pravom debljinom da zub odrzi formu i nakon toga se meni kod piljenja rade smotuljci i puno ljepse pili lakse ko da klizi kroz drvo...ja sam se naturpijo, kupio masinu da si olaksam ali dok ja skinem lanac i vratim lanac na pilu za to vrijeme prođem na ruke, jedino za stopice sam skido lanac recimo svaki drugi treci put, znao sam i u sumi kada bi debela drva pilio nakon par rezova proc malo cisto da ga osvjezim...kad sam ja sam pilio.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Ma joj sve je to složeno dosta, svako ima neki svoj štos i sistem koji primjenjuje, isto kak neko veli da se oni vrhovi moraju skidat a neko ne. I svako drugačije ima tvrdnju kako mora piljovina šibat van, dal široka, dal sitna, gusta, rijetka. Ko bi to sve popratio kak je dobro a kak ne. Kad reže znači da je dobro. A sve ostalo je manje važno. Samo treba imst pravu turpiju i nema greške.
 

vlastel

Aktivni član
Tu od
30 Sij 2019
Poruka
512
Pa nutra ti je okrugla rašpa sa šablonom, plosnata za skidanje čistača i šablona za skidanje čistaća
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
Imam doma brusilicu za lance ali nema te masine koja ce ga nabrusit ko turpija, ja sam samo stopice skido sa masinom jer ima za zaglavit pritisak i sve budu jednako skinute a zubi ma turpiju posebno za svaki lanac svoja prema dimenziji
Imam strojček iz Lidla i kupil sam još jednu deblju brusnu ploču za brusiti prvu polovicu zuba. Skidam koliko hoću. Neću tvrditi da ručno nije bolje (tko zna), ali može biti i puno lošije (moje probe). Par puta sam probal ručno brusiti i uvijek je tak nabrušeni lanac podrezaval u jednu stranu. Odustal sam i sad nosim sa sobom 2 rezervna lanca (jedan novi i jedan koji jima još svega oko 3 mm zuba).
Trebeše (stopice, dubinske zube) skidam na strojčeku jer stisne zub, ali skidam plosnatom ili trokutastom turpijom. To napravim prije strojnog brušenja jer mi se znalo dogoditi da mi turija takne vrh naoštrenog reznog zuba i taj izgubi oštrinu.
Nije mi niti palo na pamet skidanje trebeša brusnom pločom, ali ideja je korisna. (y) Prednost je kaj se koristi graničnik dubine, ali mislim da bi onda trebal imati još jednu deblju brusnu ploču koja bi imala ravni, a ne polukružni završetak.
Krumpi, ti brusiš ručno pa ti nije bitan poluokrugli završetak brusne ploče za oštrenje. Ako s takvom brusnom pločom nepravilnog oblika probaš nabrusiti lanac, vjerojatno ne bu tak dobro nabrušen kao s odgovarajućom.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Ja upravo u šumi, al si nekak mislim da nebum ja niš rušil, to su sve velike bukve i grabri za mene koji nisam bašnto delal. Ili da probam nekak, al znam da to nije zajebancija. To je sve prek 70cm debljine.
Neki starh dela u meni, al moram početi od nekud. Al da opet sutra ne završim u crnoj kronici 😂😂







 

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,665
Trebat će ti pol sata da jedan komad srušiš sa tom malom motorkicom.
Da smo bliže došal bi ti ja to porušat sa 365-icom i srezat na kraće.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Ma dečki fala svima, došel bu mi prijatelj koji ima sve za šumu, a ja bum si ove male komade kaj mogu sa svojom pilom.
Šuma je u Bistri pod Sljemenom.
Samo nemre danas, danas ruši za novce okolo.
 
Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,292
Nije mi vrag dal mira danas pa reko idem nekaj probat zrušiti, od nekud moram krenut da se nafčim. Inače nisam sam nikad rušil, više sam delal pomoćne poslove, tipa daj sekiru, daj benzin, daj lanc zakopči, daj ovo kitje odvleči i tak 😂al nije mi bilo loše to delat, manje se nadela nek ovak kad se sve mora sam.

Ali sad sve moram sam kaj bum. Mislim nemoram al imam volju.

Prvo malo nafte del u raketu 10l.



Pa pripreme da mi kaj ne sfali u šumi.






Pa došel u šumu i ovo si zactal da bi ju maznul.




Raketa parkirana.















Alat.




 
Na vrh