• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
heba vas te baltice, evo sikire za koju treba oružani list... 🤭 stara planjkača...
Prijatelju dali je oštreno sa jedne strane ili sa obe.
Dli ima još šta od tog alata, Kod nas su to zvali bradvin, zatim mala bradva, vagača i tesla.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,744
ta je sjekira zakrenuta u desno, oštri se samo s jedne strane...čak je i držalica napravljena malo van centra u desno, da se lakše teše...
bradve i širočke su nešto manje, pogotovo širočka koja ima malu držalicu...
e, mislim da imam i lijevu i desnu širočku... ;)

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
Da na bradvama je zadnji dio oštrice zavrnut da nebi kopala ili zasijecala pr tesanju, a i drška je išla nasad ustranu da ruka ne udari u drvo koje se teše.
Orginelne su tako , e sad većina ih preoštri po svome , zato sam pitao kako je naošterana.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Plenkača ima dugački štil, poput sjekire samo zavinutu, za obje ruke.
Švarba ili širočka je manja od plenkače, s kratkim štilom, predviđena za jednu ruku.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Koliko se sjećam, znala su biti dva slova na širokom dijelu.
Zadnji put sam ju videl u upotrebi sredinom 70-ih.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,938
Pa siročku desnu imam, lijevu sam dal ljevaku, plankaču nemam.
Plankače/siročke je radio jedan kovač u Čabru - Urh!

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Danas sam skoro išel kalat, ali nisam. Jer sam u zadnji čas skužil da su drva mokra onda fest šprica voda kad se lupi sa sekirom.
Malo mi je ostalo još pa nema žurbe, samo sam probal jel bude išlo, nisam bil siguran kak je ovaj snijeg utjecal na drva, za sad ne vidim da bi kaj bil problem, ak stigem drugi tjedan nastavak ovih par komada😊sekira me čeka veselo i spremna je. 🙂

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,553
U mom kraju se to zove bradva i zadnji dio oštrice je zavijen udesno. Ovdje je čini mi se malo ovalna oštrica a kod naših bradvi je oštrica ravna.

Najnoviji postovi

Na vrh