• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
@ZJ,
koza je ona stara, lijevo na sliki. Desno je neka GMO koza. 🤭 Makar je i GMO, ipak se mora priznati da je jako praktična. (y)
Mi smo konja koristili davno, dok smo drva pilili ručnom pilom ("gudalom"). Čak je i sklopivi, pa ne zauzima puno prostora pod krovom.
Nikad nismo drva za peć pilili motornom pilom, već ili ručnom pilom ili (kasnije, dok sam ga napravil) cirkularom (s elektromotorom), tak da mi nije jasno zakaj netko kupuje tak skupu pilu za drva piliti "na kratko".
No, svatko zna svoje i poštujem to (y)

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,355
@ZJ,
koza je ona stara, lijevo na sliki. Desno je neka GMO koza. 🤭 Makar je i GMO, ipak se mora priznati da je jako praktična. (y)
GMO koza, sviđa mi se :love:
Mi smo konja koristili davno, dok smo drva pilili ručnom pilom ("gudalom"). Čak je i sklopivi, pa ne zauzima puno prostora pod krovom.
Nikad nismo drva za peć pilili motornom pilom, već ili ručnom pilom ili (kasnije, dok sam ga napravil) cirkularom (s elektromotorom), tak da mi nije jasno zakaj netko kupuje tak skupu pilu za drva piliti "na kratko".
No, svatko zna svoje i poštujem to (y)
Mislio sam kupiti traktorski cirkular, ali odustao sam od toga, ne treba mi to i djeluje mi nekako opasno i za moje potrebe je nepotrebno.
Imam i cirkular s elektromotorom ali može do nekih 10 cm tako da za tanja drva je odlično.
Pila nije kupljena samo za piliti "na kratko" već i za obaranje stabla u šumi!!!
MS180 preslaba, 045 preteška, 261 zadovoljava sve moje kriterije i želje.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Oprosti na nesporazumu, no nije to bil prigovor tebi, već mi nije jasno (generalno) zakaj ljudi doma pile drva na kratko motornom pilom (osim debelih furaka, naravno), kad je puno ekonomičnije cirkularom ili banzekom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Jasno, no to je puno skuplji stroj od navedenih, a i neekonomičniji glede cijene potrošenog goriva.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Svatko ima neko svoj način spremanja i piljenja drva, zavisi od potrebne količine drva i alata koje čovjek ima itd....

Inače ovo prije spominjano je "Kavalet", barem kod nas u Istri. :LOL:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Oprosti na nesporazumu, no nije to bil prigovor tebi, već mi nije jasno (generalno) zakaj ljudi doma pile drva na kratko motornom pilom (osim debelih furaka, naravno), kad je puno ekonomičnije cirkularom ili banzekom.
Kad se gleda utrošak energije niti debele furke se ne isplati piliti motorkom na kratko. Bolje bi bilo na metrice, raskolit i onda na banzek ili cirkular. Ja sam se odlučil da debele spilim na 30 cm u šumi prije utovara, a tanje vozim iz šume kao višemetrice (težina za utovar ograničava duljinu). Doma te deblje spilim na kratko motorkom jer je nezgodno na cirkular gurati komad dulji od 1,2 m pa mi je preteško na cirkular. Šajba na cirkularu je relativno mala, tak da samo čisto tanke (do jedno 8 cm) pilim na cirkular.
Na koncu svatko od nas si najde neki način koji mu je, s obzirom na raspoloživost strojeva i alata, najprihvatljiviji. I tak na sve zgoriju neovisno od toga kak su spiljena. ;)

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Slično Vašim razmišljanjima i dilemama i ja "mozgam" da ne velim razmišljam. Kupio sam taj TAM-ić bukva-grab "švarklini".
E sad dok "z škednja" od pokojnog tasta dovlečem cirkular. Pa dok namontiram pilu, razvlečem kabel, a moram sve spiliti na meter. Mislim si da bum ja to odigral z motorkom na dužinu za peć i amen. 🙃🤓

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
Odličan posao. I sam imam jedan trupac oraha dužine 1m, pa bih ga ispilio i napravio daske za rezanje mesa.

Najnoviji postovi

Na vrh