• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,773
@ZJ može se bez zajseka ali u tom slučaju sve ovisi o sreći, zasjek je bitan zato da bi stablo pri padu što kasnije, odnosno što bliže zemlji slomilo prijelomnicu, bez te kosine čim stablo krene u pravcu u kojem ga želiš oboriti nasjeda i čupa prijelomnicu, znači prvo gubiš kontrolu nad stablom koje je skoro pa okomito (moraš se brzo moliti bogu ak vjeruješ u njega) drugo, prijelomnica se ne lomi već se čupa pa samim time gubiš puno više trupca, treće...ako je stablo više nagnito postoji veća mogućnost da se raskoli...a tada stvarno samo bog može pomoći sjekaču.

@Tommy takvi zasjeci se rade na panjevima gdje se ne obara pri samoj zemlji, ja uglavnom takve zasjeke radim prilikom okresivanja jasena, možda mu to nije primarna uloga, možda se meni i čini ali kada radim takav zasjek imam osjećaj kao da odrezana grana bude odbačena od stabla ,alo dalje nego kod gornjeg zasjecanja.

Slažem se sa kolegama @sttipa i @Green23 o školskoj dubini zasjeka i ostalim tehnikalijama, ja priznajem da rijetko kada radim sve baš po školski, da budem iskren mislim da je takvih koji rade stvarno malo iako bilo bi puno sigurnije kada bi se radilo baš po PS-u, uglavnom ne pravim zasjek baš 1/3 promjera, nije mi bitno da prijeomnica bude baš 1/10 promjera niti da je završni rez baš 1/10, završni više viom odraditi malo višlje nego niže, možda griješim ali što je tu je, u odnosu kako neki stručnjaci rade...ja sam školski primjer sjekača (znam da nisam) :ppozdrav:

milanf

Aktivni član
Tu od
22 Sij 2022
Poruka
95
Ima jedan barba na YouTubeu, Terry Hale, koji objasnjava prijelomnice, kuteve i ostalo vrlo inzinjerski, vrijedi pogledati

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,864
@Ghost, fala. Ovo je bilo objašnjenje po školski, razumljivo meni laiku.
Fala i ostalima koji su mi rasvijetlili temu.
Sad sam još sigurniji u to da se budem držal podalje od rušenja.

Spaceman

Dobro znana faca
Tu od
24 Ožu 2020
Poruka
184
Ima youtube more toga, dobar je taj Terry, smiren tip i vrlo detaljno objašnjava...meni su dobri momci iz Guilty of Treeson, pa evo jedan prigodni za dubinu zasjeka

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
512
Danas kolega i ja bili na terapiji

Prilozi

• 8D5324AC-FB0A-4493-A84F-801F260E3A78.jpeg
    8D5324AC-FB0A-4493-A84F-801F260E3A78.jpeg
    123.1 KB · Pregleda: 70
  • 368066E2-2DD3-4039-8DC2-F17E21827662.jpeg
    368066E2-2DD3-4039-8DC2-F17E21827662.jpeg
    71.2 KB · Pregleda: 70
  • D848592B-17A2-47F5-AF8D-9B9BA57333A8.jpeg
    D848592B-17A2-47F5-AF8D-9B9BA57333A8.jpeg
    41.6 KB · Pregleda: 69

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
512
Ma kasno smo išli, kao idemo samo vidjeti jesu li drva u šumi. Rušili smo u proljeće i kasnije nismo stigli po njih. Negdje oko 2 došli u sumu pa kao ajmo malo izvitlati pa još ovo pa još ono pa daj ovo potegni ono izvuci…. Strmo i blatnjavo i vijugavo. Izvlačili smo po 20-30m i tako 5-6 etapa

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
512
@Ghost
Znaci zadovoljan si? Ja svoju još nisam upogonio ali planiram idući produženi vikend za Osijek. Tamo me čeka orah jedan lijepi cca 75-80cm

Ja mislim da je cijena sasvim korektna. Ja obično naručim vodilicu sa 4 lanca. To zapravo ni ne stignem potrošiti al NEK se nađe 😂😂
Pila je mrga, ja sam prezadovoljan sa svojom iako nisam išao u debellje trupce od 30-40cm
Čini mi se sa ima 144 zuba ako je vodilica 105

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,773
Pa toliko koliko sam platio vodilicu i isto 4 lanca sam uzeo, toliko sam platio Hq X Tough Light 60 cm samo vodilicu, a uz to, ovi lanci baš i nisu za oštrenje na terenu, dok naoštrim lanac mogu kući i vremenski i od umora 😅

mislim da sam negdje pročitao 135 članaka, znači 67,5 zuba bi bilo, kad sam jednom prilikom tražio 46 zuba za 70 cm vodilicu...veli lik a jesi ti siguran u to, aj ti još jednom izbroj da nije to 46 članaka 😂

Galda

Iskusan lik
Premium
Tu od
11 Ruj 2022
Poruka
512
E sad me ubi ako sam siguran. Nešto mi je u magli bilo ostalo 144 al sigurno na onim najlonskim pakiranjima od lanaca piše. To sam siguran. Al koliko god da ima ima previše za oštrenje. Treba samo paziti da ne takne kamen ko meni 90ka. Još se ja čudim kak je odjednom tvrdo kad u panju kamen 😂😂😂

Najnoviji postovi

Na vrh