• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Ova zena kaj dodaje panjeve, brijem kad te osamari, kao da ti panj doleti u glavi. Kod ove ima samo dvije rijeci : DA, draga, hihihihi.

Rekao bi da je stroj cak i bolji od smilana, ali obje su mad max 😉

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Opasna je i sjekira ako nije u treznoj i pametnoj glavi pa je po mojem i svaki kalač sa svim mogučim sigurnosnim elementima opasna sprava za nepažljivog rukovaoca

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
izum ovo vozilo slično Smilanovom.
Pre nekoliko dana sam napravio dogovor pa čekam da mi dostave matrijal za jedno vozilo bit će baš interesantno.
Neko verzija koju mogu neki sebi da odrade. Bit će predočio.
A kad je posao i konkurencija neznam šta da ti kažem. Posla imam podosta.
Evo dobio sam sliku i tebi interesantno trebam radit automatsku kuku za zetora, i ti si nešto ovako slično za raketu trebao. IMG-0804a66f2ea956cb062060c2d4b8898d-V.jpg

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Ovo je školski. Tak i moj prijatelj uglavnom ruši kad su uvjeti za to . Treba jako jako puno prakse i još više volje da bi ovako to izgledalo. Svaka čast.
kod ovih panjeva dvije su ključčne greške koje ruše ocjenu, prvo pre dubok zajek (ušao sam skoro do pol stabla) a drugo, ubodni i završni rez nisu u ravnini. Nije da su katastrofalne greške niti za sjekača niti za trupac, samo ruše ocjenu :)

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,716
Bio malo preoštar lanac pa proletjelo 😂
zezam se, ja uvijek tako obaram, sa većim zasjekom

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
Bio malo preoštar lanac pa proletjelo 😂
zezam se, ja uvijek tako obaram, sa većim zasjekom
generalno nema tu neke velike greške, iako bi školski zasjek trebao biti 1/3 promjera. Predubok zasjek potencijalno ograničava korištenje klinova i ono još opasnije, pomiče "vagu" stabla. No to su u praksi detalji. Kako sve ljudi ruše, ja to iskreno ne mogu ni gledati više.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
generalno nema tu neke velike greške, iako bi školski zasjek trebao biti 1/3 promjera. Predubok zasjek potencijalno ograničava korištenje klinova i ono još opasnije, pomiče "vagu" stabla. No to su u praksi detalji. Kako sve ljudi ruše, ja to iskreno ne mogu ni gledati više.
Trebao biti do 1/3 promjera...evo detalja iz uputa za rad na siguran nacin pri sjeci i izradi... Screenshot_20221221_185339_Office.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Da odmah budemo na čisto, ne znam rušiti, toga se i bojim (osim kakvih starih voćki do 20-tak cm promjera) te za ozbiljnija stabla uvijek zovem nekoga tko ima iskustva s rušenjem.

No, bez obzira na to, molim odgovor na jedno pitanje:
Zakaj se reže ta gornja kosina kad se time skraćuje korisna duljina trupca. Može li bez toga, kak i kad?

Tommy

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2021
Poruka
3,614
Pa mislim da sam čak i probal… Vidjeti sam mogel samo na yt ili u nekim uputama…

Green23

Aktivni član
Tu od
31 Sij 2020
Poruka
175
Ajde jedna brzinska mala škola.
Postoje tri zasjeka, konvencionalni gdje je kosi rez gore i taj se kod nas uglavnom koristi (barem kod ljudi koji znaju čemu služi)
Onda imamo onaj gdje je kosina zasjeka od panja, taj se zove Humboltd.
I imamo onaj otvoreni koji se uglavnom ne koristi ali je sam po sebi najsigurniji jer se drvo najduže drži na prelomnici.
Kod prva dva, kut je 45, dok je kod otvorenog oko 70 stupnjeva.

Zasjek bi trebao biti obavezan kod promjera stabala cca. 20cm na više.

@sttipa da, slažem se da treba paziti na tu 1/3 i provoditi obaranje školski. U praksi, ništa se neće posebno dogoditi ako je zasjek malo dublji. Veći je problem kada sjekači ne spoje oba reza i onda se prevare dok rade dovršni sjek pa prerežu prelomnicu.
No najgore od sve toga je što hrpa ljudi uopće ne zna rušiti pod izgovorom da im se nikada ništa nije dogodilo... :coffee:

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Najcesce se nece dogoditi nista ako je zasjek dublji, ali plici zasjek ima vise prednosti jer propis veli 1/5 do 1/3 promjera...
Slazem se s tobom i jezim se na svakog tko bahato, samouvjereno i olako shvaca posao obaranja stabla, a pogotovo kad pogledam cca 10-tak panjeva takvog "majstora".

Najnoviji postovi

Na vrh