• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Dzaba sve fabrike i inzenjeri kad ne znaju napraviti vitlo 😁 druze smilan ,puno ti sam sebe hvalis,previse si samouvjeren. Znas ti svasta raditi nije to upitno ,ali moras se malo prizemljiti. Ja dok sam radio u BiH stavim sliku nekog posla sa struga ti nadjes manu i spominjes odma skodu. Ghost kaze za motorke ti ga pravis budalom sto kupuje novu,za prelomnicu je bilo 7 stranica ,sad ovde o vitlima tuces lafinu da je Skania od 730ks ne moze povuci, svi mi budale ovde ne znamo nista. Za sve ljude dobre volje ,trebamo se postovati i osnovno prihvatiti gresku ili da nesto ne znamo. NIJE SRAMOTA ne znati covjek uci dok je ziv. 😉 Sportski pozdrav
Dobro sam izcitao temu Tokarski strojevi i ne nađo taj komentar gdje sam tvoj rad omalovažio, strug(tvoj) ocijenio kao loš I time tvoj rad onalovažio.
Molim ta nađi taj komentar napiši njegov broj neka svi vide koliko sam bezobrazan.

Ti si mašinac kao i ja, izučio si matrijale, mehaniku, tehnologiju obrade, i dr. Pa si dobro izučio konstrukciju alata za rezanje, pa to vešto primenjuješ u ostrenju reznog alata u mašinstvo, glodala i burgija, dobro znaš da na rezom alatu nalaze tri ugla rezanja, da kvalitet obrađene površine i brzina rezanja zavisi od toga. Prvenstvo od uglova rezanja. Da nije bitan način ostrenja dali je turpija ili tocilo, već je bitno dali su uglovi zadovoljeni. Lanac na motornoj pili je sačinjen uz pomoć svih gore navedenih naučnih oblasti te na njega utiču mnogi mehaničko dinamički faktori. Poznavajući sve ove oblasti dobro znaš koji su to faktori grešaka, koji utiču na sistem lančanih prenosa, sistem gubitka koračnog modula ili oštećenja i sistem napetosti, ili gubitka pravaca vođenja u zamišljeno teoretski položaju. Pa kad sve ovo dobro znaš dali JA koji ovo poznajem, nemam pravo komentara u temi lanci za motorne pile, tvoj zaključak je da ja trebam ćutati.
Meni je jasno kada to kaže čisti drvoseča, nezna on da je lanac nauka.
Tvoj komentar je opasno bezobrazan jer nije izveden slučajno i od nekog neznalca već sa namjerom da se ja ponizim, i stavim u oči laika da sam se previše podigao.

Mogao si svoje znanje bolje da upotrebiš osim blaćenja što mi je iskreno žao bez obzira šta ti mislio, praviš reduktore, osovine, zubcanike, lancanike, itd imaš i taj traktor zetor pa gledaš u onaj veliki bočni reduktor, dali je on vredan pažnje kao moje vitlo ili je bolji lančasti par 16b ili 12b dvorednog lanca iz vitlova do 6t, pa što proizvodjači ne stavi u onaj reduktor lanc. Ovo si prećutao namjerno ili zaista o ovome neznas ništa šta ja ili neko da zaključi. Video si ti i takve traktore da lole nakrcaju 5m drva, stavi kopirate, stavi napred 1 m drva da se ne propinje, uključi šperu, neviđa se baš da im pucaju poluosovine iako su iste ili približno iste kao i na mom reduktoru.
Moj zaključak logično je nije bitno šta gledaš, i šta znaš, bitno da ti ja smetam i moji komentari jer smatraš da je tema tokarski strojevi tvoja i da nemam pravo da u njoj objavim svoj rad.

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Tako je sve si upravu 100% ja sam najgori ovde i bezobrazan sam . ;)
Kao drugo tema tokarski strojevi nije moja nego od svih nas , ja sam imao najvise posla od svih na forumu i ubacivao sam slike ,niko mi je nije rekao da mu to smeta. Ali evo sad ako smeta moje pisanje ili slike da znam na vrijeme da trazim izlaznicu .:unsure:

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Ti si naveo da kad si nešto objavio da ja odmah spomenem skodu, jel objava mog struga ili mog rada, tvoje vređanje ili ja takvom objavom tuđe radove omalovažavam. Jel to neki dokaz mog neznanja kako si naveo., šta to ja trebam priznati da si našao da sam pogrešio a ja neću. Pa imam i ja iskustava 5 godina iz jake firme. Evo koliko ima modela strugova da ima dva poprecna pomaka, ja nisam video, je to možda neko vređanj il je to možda neka činjenica.
Rekao si 6 stranica polemike i blaćenja nekih radova, koji rad ćiji, neki tvoj. Onde su bili svi komentari sve besmislice, registrovan ili ne, neka garaža, džaba fabrike, kako do šume, ko bi imao takvo vozilo I mnogi drugi koji nemaju veze sa reduktorom, jel to neki rad i nečije znanje koje ja popljuvavam.

Dali je podizanje ako za neku temu imam iskustvo za podijeliti. Neki od kolega spomenu dodatno vitlo za odvlačenje sajle kako je vidio, jel ja nebi smeo to komentarisati. Pa ja to imam na svom stroju više od 12g. ćereslo 003.jpg

Za to imam šta i reći za prednosti i mane. Neki to sad prvi put vide. Evo ga malo vitlo samo se promeni sajla recimo 250 4mm ili 5mm.

ćereslo 009.jpg
Ķocenje prikolice kardanom nije tema o kojoj imam iskustvo. Nevidi se dobro disk kočnica, pre 21 godinu urađena.
Je ovo za kolegu Stipa, problem kad kažem ja sam ovo radio, pa ja ovo, možda neka predrasuda ja sam neki negativac, koji za šta jel to omalovazavanje rada što pojedinci urade. Jel komentar nekog kolege "ma nek živi u zabludi, ili je*eš čovjeka koji sve zna" čak sa njima nisam ni vodio razgovor. Kad napravim neki pristroj jel to nekom zabluda, nekom možda jest ali mnogima kao ja nije I mnogima je potrebna malo ideje i pomoći da si pomognu i olakšaju rad.
Jel mislite da svi imaju para da mogu svaki stroj nov kupiti, ja samo želim da ohrabrim one koji pokušavaju ni iz čega nešto napraviti, što je prvenstveni cilj foruma tamo gdje većina pripada.

Posljednje uređivanje od moderatora:

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Zasto bi se ja svadjao sa tobom i kvario sebi raspolozenje. Samo ti hajd u sumu i vitlaj a ja odo u grad popiti nesto i prosetat ko i svi ljudi. ;) Sretno tebi sa tvojim cereslom samo deri sto vise to bolje , za mene su ove glupe rasprave ZAVRSENE.
auf Wiedersehen :D

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Je ovo za kolegu Stipa, problem kad kažem ja sam ovo radio, pa ja ovo,

Nije problem kad kazes ja sam to napravio, shvati vise, vecina nas ti je cestitala na ideji izrade Mad Max vozila volji i zelji da ga sklepas i poslu koji radis s njim...ALI...
Ja sam odreagirao na tvoje izjave a posebno na "JEDINI" tu sigurno nisi u pravu a ako smatras da si u pravu i da jedini znas i mozes nesto napraviti onda stvarno ....
Povlacim iz teme...uzivajte..

Prilozi

• Screenshot_20221203_155817.jpg
    Screenshot_20221203_155817.jpg
    26.5 KB · Pregleda: 37

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,717
Kolege, oprostite na mojem uplitanju u ovu raspravu, ali mi se čini da će prijatel Kupljenec prije završtiti prikolicu nego što će rasprava završiti. Zato predlažem da se zaboravi izrečeno i da se krene dalje. Želim svako dobro svima. Bitno je da se radi nešto korisno, a ne da trošimo snagu po teretanama, bordelima i sličnim ustanovama. Živi mi bili.

Tu od
6 Tra 2017
Poruka
16,289
Dečki kod mene ide posel punom parom, malo mi pes pojede mjeru al sve se bu napravilo🙂danas sam moral stranice prepravljat jer nisam kod švasanja oduzel debljinu unutarnjih mjera za zatvaranje 🫣🙊
Nego sam uredno napravil stranice kak su dimenzije šasije.
Sad kad napravim prikolicu mogel bum ko gospon čovek u šumu. Taj dan jedva čekam, par koluta jegera vozim odma kad bu gotova.
Valjda nebude smilan ljubomaran na prikolicu😉
Smilane malo šale ne škodi, ali daj reci onak po istini kolko puta ti se nešto odvarilo, popustilo, kolko puta si morao nanovo nešto povezivati, pojačavati?
Jer na oko to sve izgleda da će puknuti sve svaki čas.
Ja za danas gotov sa poslom jer su mi oči pune špene pa nemrem niš više delat, dobro da mogu i pisat opće.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Smilane malo šale ne škodi, ali daj reci onak po istini kolko puta ti se nešto odvarilo, popustilo, kolko puta si morao nanovo nešto povezivati, pojačavati?
Jer na oko to sve izgleda da će puknuti sve svaki čas.
Ja za danas gotov sa poslom jer su mi oči pune špene pa nemrem niš više delat, dobro da mogu i pisat opće.
Naravno da postoje lomovi. Pa automobili po asfaltu idu pa se odlomi točak, a tek u šumi i šina bi pukla. Naravno da je bivalo korekcija pogotovo što je bilo prvo vitlo od tam150, kad sam ovo složio to je ogromna razlika i morao sam ojačati šasiju. Sidro koje sam bio napravio nisam imao dobre cevi pa sam sastavio dva U 10, znalo se desiti da mi popusti po dužini jer nemože da istrpi torziju takav profil. Promjenjivost sila jedanput desna strana pod žilu pa ga ljulja, pa poslije obrnuto jednom mora doći muka.
Jednom na jednoj strani pukao lanac koji drži visinu i to je bio prasak ko bomba i sve sgužvano samo bacanje. Sad je napravljeno od 100x100x12 č355. Naravno dobro ali ako se desi da se otkači lanac ili popusti ja ne uočiom nema mu spasa. U takvim kvarovima nenadjem ja gresku u varu i nije var uzrok. Skoro sam vozio trupce i tovario na stroj, zadnji kad sam privlačio nemogu od tovara videti kad je prišao, čovjek koji je bio Okrenuo se, sajla klizači otkinuo dva valjka na 2o mm osovinama, na slagaču.
Ali recimo ove godine sam prvi put probio gumu, pola sata sam bio zatečen šta sad nemogu je naduvati i nekako uspijem šaraf u rupu i svakih 5 min doduvam i dodjem na istovar.

Najnoviji postovi

Na vrh