• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

AcA OPEL

Aktivni član
Tu od
25 Ruj 2012
Poruka
551
Sto bi gledao vitla? Tvrdis da samo ti izvlacis iz potoka i sto ti izvuces niko ne moze. Ja sam postavio snimke cisto da se vidi da i drugi rade i da se izvlace dobre kubikaze. Vitla su nebitna, nisu ni Gvozden ni Cereslo, kao sto sam vec napisao.

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,271
Priča je krenula u kojoj sam dao sumnju da 6t može povući 3 kubika iz dosta velike obale.
Na osnovu svog znanja i posedovanja 15t vitla sam dao sumnju. Vaši komentari su bili da nema 15t, pa račun dodje na 16t, ali nije to praktično itd, smo je na papiru. A zašto to vitlo od 6t nije samo na papiru možda ono ima manje od 4t, pa se nekim računom nađe drugačije.
Zašto u toj varijanti niko ne reče pa da Kolega Tommy nađe nekih 8t što je veće za duplo od 4. A realno na snimcima se vidi da se neka stabla otimaju ovom mom vitlu, pa jel moguće da se neće oteti ton od 6t takođe na papiru.
Kolega Tommy je bio blizu završetka, računa trebao je iskorigovati tu osovinu I postaviti stvar kako jest, i funkcionalnost. U tom dijelu je odustao od olovke dao neprimeren komentar, i time doveo svoj račun u upit. Način na koji je ovaj reduktor napravljen i u kakvim uslovima nema mjesta za proračun snage, niti može umanjiti njegovu snagu.
U ovih nekoliko stranica rasprave nikog i ništa ničije nisam pljunuo jer niko i ništa nije postavio, neki video ili sl pa da kažem e to nije tako. Evo pišem 6 put stavite taj neki video kak radite sa vitlom pa usporedite.
Neki komentari, tipa da je bolja država nebi tim radio, tipa šta je isplatio i kome koliko, ko bi htjeo imati i htjeo raditi sa ovim vitlom su neverovatno glupi i svi koji učestvuju u raspravi nekazu da takav komentar nije nikakav argument već samo neka priča.
Recimo komentar ACA-opel, ti imaš loše sidro to je raonik, a gleda video i sliku, na travi koja se može da ore sidrenje je perfektno samo malo ušlo u meku zemlju izvučen trupac 5 kubika, jer je mo bilo cimanja ništa ozbiljno. Taj isti radnik u šumoskom zemljištu ili nekom putu zbog ozbiljnijih potezanja tone 70,cm.

Niti jednu stavku nisam napisao da ju ne prati dokaz.

Nisi shvatio bit...procitaj jos jednom ali s razmjevanjem moj post...

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
M Da pročito i stavio svoj komentar.
Šta što pričam o onome šta radim. Mi smo ovdje onakvi kakvi sebe predstavimo, Ja to radim na svoj način, kažem da varim i stavim nešto, tokarim stavim nešto, sajlam, napravim po neki priključak za traktor vitlo, prikolicu, tarup,cirkular, postavim i opišem način i to stavim jel to nekome pa i tebi pravi problem. Ili možda po tebi i još nekima to nebi trebao da postavljam. Ako na osnovu toga donosi neko zaključak da ja drugog omaložavam to je njegov lični stav kao i tvoj.
Ničiji rad proizvod nisam ispljuvao kako neki nazivaju, dao sam pohvalu, nikoga nisam ubjeđivao kako nešto treba da uradi, ukoliko vidim kod nekoga nešto za sta smatram da je pogrešno ja cu mu to i reći u onim temama u kojima ja nešto radim. Ali nekih su se bezobrazno prema meni poneli. Kad god nešto uradim za što smatram da je vredno pažnje ću da postavim. Po tvom mišljenju ja to nebi trebao.

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Kako bi tvoje vozilo prošlo po ovakvom putu? Ne treba ni imati drva prikopčana. veliki postotak puteva u šumama približno ovako izgleda.

S obzirom na količinu zemlje koju je povukao ispred trupca i nije se ni malo mučio, koliko bi to tona trebalo biti? Barem 13t? A i na cesti je, ako dođe policija on je registriran i legalan.

ovaj ima samo 6.5t?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Sad ste me bacili u dilemu , nešto kontam da je moj vladimirac najjači u kraju a i šire.
Ako imam 31ks i krajnju brzinu u najsporijem stepenu prenosa od 1,5kmh , pitam se koliko tona imam vučne sile ?

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Dzaba sve fabrike i inzenjeri kad ne znaju napraviti vitlo 😁 druze smilan ,puno ti sam sebe hvalis,previse si samouvjeren. Znas ti svasta raditi nije to upitno ,ali moras se malo prizemljiti. Ja dok sam radio u BiH stavim sliku nekog posla sa struga ti nadjes manu i spominjes odma skodu. Ghost kaze za motorke ti ga pravis budalom sto kupuje novu,za prelomnicu je bilo 7 stranica ,sad ovde o vitlima tuces lafinu da je Skania od 730ks ne moze povuci, svi mi budale ovde ne znamo nista. Za sve ljude dobre volje ,trebamo se postovati i osnovno prihvatiti gresku ili da nesto ne znamo. NIJE SRAMOTA ne znati covjek uci dok je ziv. 😉 Sportski pozdrav

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Kako bi tvoje vozilo prošlo po ovakvom putu? Ne treba ni imati drva prikopčana. veliki postotak puteva u šumama približno ovako izgleda.

S obzirom na količinu zemlje koju je povukao ispred trupca i nije se ni malo mučio, koliko bi to tona trebalo biti? Barem 13t? A i na cesti je, ako dođe policija on je registriran i legalan.

ovaj ima samo 6.5t?
Što se tiče toga terena, takvo nešto u mom kraju ne postoji,. Kad bi slučaj o naišao naravno da bi prošao. Sa dva vitla bi se sigurno provukao nebi ostao.
Treće a dok je i mokro postoji garaža i tada radim izrađujem druge stvari, čekam priliku a nemora ni doći.
Sto se tiče prvog videa dobro solidno, to je oko 3 kubika, ništa posebna obala.
A što je sad bitno dali je registrovano, neverovatno. To regularan, može vući po putu ovako.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
Sad ste me bacili u dilemu , nešto kontam da je moj vladimirac najjači u kraju a i šire.
Ako imam 31ks i krajnju brzinu u najsporijem stepenu prenosa od 1,5kmh , pitam se koliko tona imam vučne sile ?
šuti savo, počet će kupovat vladimirce, pa tebi i meni neće ostat niš...
i nije ti vladek najjači u tim sporim brzinama, nego u prvoj...imaš u knjigi, ajd čitat... ;)

dajc1

Dobro znana faca
Tu od
26 Lip 2011
Poruka
522
Što se tiče toga terena, takvo nešto u mom kraju ne postoji,. Kad bi slučaj o naišao naravno da bi prošao. Sa dva vitla bi se sigurno provukao nebi ostao.
Treće a dok je i mokro postoji garaža i tada radim izrađujem druge stvari, čekam priliku a nemora ni doći.
Sto se tiče prvog videa dobro solidno, to je oko 3 kubika, ništa posebna obala.
A što je sad bitno dali je registrovano, neverovatno. To regularan, može vući po putu ovako.
Većina šuma u Hrvatskoj ima takve šumske puteve, nekad možeš pogoditi i imati na ravnom i suhom, ali često ne. I ako padne kiša i ne možeš sljedeća dva tjedna u šumu i trebaju tebe izvlačiti umjesto da ti izvlačiš drva, to i nije baš profesionalna upotreba, obični traktor i tvorničko vitlo mogu proći i raditi. "A što je bitno dali je registrovano", kad te policija zaustavi na cesti jer si kraj ceste vitlao drva možeš im isto to reći što si i nama rekao, baš me zanima za koliko bi bio "lakši".
Da se razumijemo ne želim omalovažavati tvoj stroj, bravo na izradi i ideji, znam da ti radiš i da zarađuješ s njim i želim ti još puno zarađenih novaca s njim. Ali i mnogi drugi rade isti, čak i bolji posao od tebe i bez Mad Max vozila.
Iskreno za moje potrebe je dosta i moja skromna kombinacija, a da živim od toga i da sam stalno u šumi gledao bi da imam nadasve siguran stroj, mada bio i skuplji, jer ljudski život nema cijene. Nakon što si rekao kako Max trga sajle ko špagete i bez ijedne zaštitne mreže i bez da si udaljen od putanje pucanja sajle, dvaput bi razmislio dal bi htio s tim raditi.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,552
Nikom nisam rekao da treba ovo imati, neznam zašto se provlači priča sta bi neko sa ovim. Stroj je namijenjen za rad sa ogrevnim drvima, za uske puteve ima dobru pokretljivost. Vitlo koje se nalazi na njemu je dobro i to bi moglo da uvjek nađe primjenu. Ko god da ima priliku da sebi ovakav ili od ovako moćnih zubčanika reduktor naprvi nebi se pokajao, jer je fenomenalno.
Ima jedan čeka priliku da se ugradi 50x4 cm od nekog gusjenčara. I ovo je moćno.

Prilozi

• 20221130_162754.jpg
    20221130_162754.jpg
    16.8 KB · Pregleda: 36

Najnoviji postovi

Na vrh