• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,756
I tako...odgledaš par videa na yutubu gdje je neki amerikanac sam sebe prozvao vrhunskim majstorom i postavlja ti kako treba raditi, većina tih videa je snimano u kontroliranim uvjetima i gdje gledaoc ne vidi kompletnu situaciju pa sam sebi zamisli da je sad i on profesionalac pa dođe na ovakav teren kao kod @smilan ...i najebe prije nego upali motorku...slažem se da video može dati neke osnovne smjernice ali ne možeš na kompjuteru postat sjekač, kao niti vozač, niti doktor...tek kad staneš pod stablo, kad postaneš svjestan koliko toga stvarno može poći po zlu, na koliko načina te to stablo može ubiti ili osakatiti...tek tada možeš reći da si poduzeo sve moguće korake da radiš na siguran način, ako toga nisi svjestan onda se nadaj da imaš puno sreće

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
2,651
Jedan sličan video se komentarisao, rad motorke. Na videu je simulacija ide klip gore - dole, ide u taktovima, ( sam naziv dvo ili 4 taktni motor) a ulaz smješe kontinuirno bez prekida, ja kažem ljudi ovo je podvala i samnom se svi tad aktivni raspravljaju i zanemaruju na što sam sugerisao.
Upravo zato mnoge stvari na jt nekad nisu ispravno obrađene.
Ima nas koji smo radili i u težim situacijama , samo nam nije bio prioritet da snimamo i hvališemo se nego sigurno i bezbjedno uradimo posao.
Srećom nisam više u potrebi da radim takve poslove.
Zbog čega je ovakav komentar?? Pa ti si prije par godina svašta pisao i ovdje postavljao u koju svrhu ??? Šta je svrha nečijeg komentara i slika kako pije čaj ili slika noge na plaži... pa i taj se hvali na svoj način.
Ako ti moje objave ( hvalisave) nepašu to riješiš lako tebe se pita.
Srećom nisam više u potrebi da radim takve poslove.
Možda nemoram ni ja, možda imam i drugih izvora prihoda ili raznih zanimanj ili radiona ozbiljni proizvodi sa solidnim narudžbinana sa kojima se takođe hvalim, ali to je moj izbor, dali, kad, šta, kako gdje. Svakom je na njegovoj odluci dali će biti svoj gazda ili tuđi najamnik. Izgleda imaš potrebu da meni prigovoriš kao ja moram ili nešto slično.
A i po ovom mogu da se pohvalim mogu da biram zanimanja da mi nije monotono. Nadam se da i ti.

popopboat

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2021
Poruka
167
....pa sam sebi zamisli da je sad i on profesionalac...
Ne znam na koga se odnosi ali mislim da se nitko ne smatra profesionalcem.
...tek kad staneš pod stablo, kad postaneš svjestan koliko toga stvarno može poći po zlu....
A ovo se nažalost često i ne dogodi ... radio sam s (puno) starijim koji su srušili i napravili (puno) više drva od mene pa opet ne znaju napraviti ni najobičniji zasjek... pobjegla bi im i bandera, a klinovi (ako ih itko nosi) se koriste isključivo za cjepanje.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,115
Kako da skužim te vaše filozofije?
Te 3 ili 4 motorke i 100njak m lanca
Te desetak klinova
Te nekoliko sjekira i koja plankača
Te ga zatraži tu, gurni tamo, povuci......
A!

Posljednje uređivanje:

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,927
Da sam ja ministar poljoprivrede ni meni ne bi trebale tri motorke, sjekire ni klinovi. :ppozdrav:

Šmrc.... šmrc.... šmrc... mama, mama....šmrc, postati ću......šmrc....poljoprivrednik....šmrc.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,161
Zbog čega je ovakav komentar?? Pa ti si prije par godina svašta pisao i ovdje postavljao u koju svrhu ??? Šta jgleda imaš potrebu da meni prigovoriš kao ja moram ili nešto slično.
A i po ovom mogu da se pohvalim mogu da biram zanimanja da mi nije monotono. Nadam se da i ti.
A odakle tebi ideja da sam se uopšte tebi obratio? Jesam li možda citirao tvoj post?
Možda si tu taj koji je svakom loncu poklopac i koji uvijek traži povod za neku prepirku što se može vidjeti iz tvoga ophođenja prema svim drugim članovima , malo previše prepotentnosti i arogancije. Ne cijene to ljudi pa ti onda džaba dođe ono znanje i iskustvo .

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,115
Da sam ja ministar poljoprivrede ni meni ne bi trebale tri motorke, sjekire ni klinovi. :ppozdrav:

Šmrc.... šmrc.... šmrc... mama, mama....šmrc, postati ću......šmrc....poljoprivrednik....šmrc.
Pa kaj oćeš? I u Saboru netko mora grickati, makar zube brusio negdje drugdje! :unsure: :ppozdrav:
A za poljoprivrednika je malo kasno!
Mamamija!

Lumberđek

Novi član
Tu od
4 Velj 2024
Poruka
15
Velikoj večini bi bilo jako od koristi da si barem pogleda osnove obaranja, da shvati približno kako i šta. Nitko nije tvrdio da će od YT postat profić. Ali 90% njih ode u šumu i sječe bez ikakve veze i logike. Nekoji se onda čak i dosjete povuć drvo sajlom i traktorom pa im i uspije nekako i misle onda da je to to, sve po struki.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,756
Ne znam na koga se odnosi ali mislim da se nitko ne smatra profesionalcem.

A ovo se nažalost često i ne dogodi ... radio sam s (puno) starijim koji su srušili i napravili (puno) više drva od mene pa opet ne znaju napraviti ni najobičniji zasjek... pobjegla bi im i bandera, a klinovi (ako ih itko nosi) se koriste isključivo za cjepanje.
ne odnosi se na nikoga, govorim općenito što se zna dogodit, htio sam reći da čak i nakon dugogodišnjeg iskustva sranja se događaju, da sam imao ideju da se odnosi na nekoga sa foruma onda bih ga ili citirao ili imenovao, Ja sam na početku radio sa čovjekom koji je, kao i ja sada, cijeli život proveo u šumi...od njega sam uglavnom naučio kako se ne treba raditi, tako i sa you tube, treba odgledati videa ali ih uzeti kao smjernice, kao osnove ali biti svjestan koliko sranja se može dogoditi. svako stablo je priča za sebe.
Velikoj večini bi bilo jako od koristi da si barem pogleda osnove obaranja, da shvati približno kako i šta. Nitko nije tvrdio da će od YT postat profić. Ali 90% njih ode u šumu i sječe bez ikakve veze i logike. Nekoji se onda čak i dosjete povuć drvo sajlom i traktorom pa im i uspije nekako i misle onda da je to to, sve po struki.
ja sam puno stabala oborio traktorom i sajlom, ali ni to nije samo zakopčaj sajlu i vuci, puno sam situacija doživio gdje drugačije ne ide, zapravo moglo bi, dovesti kamion sa korpom, ali ima situacija gdje takav stroj nema pristuupa, ili se penjati na stablo pa podrezivati grane...to mi ne ide, arborizam je posebna vještina za posebne ljude, ja se u to ne upuštam, opet ponavljam, ok je odgledati video da bi shvatio osnove, ali je bitno znati da nije sve idealno i da su to, na kraju, samo osnove.

Lumberđek

Novi član
Tu od
4 Velj 2024
Poruka
15
Pa al kad kreneš sa dobrim osnovama opet si smanjio šanse za neke ubitačne situacije. Najteži dio svega je procjena drveta kud i kamo bi moglo pasti. Krošnje okolnih stabala, grbavi rast, teren zahtjevan itd. Ali ako znaš neke osnove lakše se dolazi do cilja. Sajla i traktor su izvrsna pomagala, čak i najsigurnija ali ne može se svugdje pristupit istim. Nekad treba i mozak a ne samo mišići.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,927
Evo slučaja od jučer. Razgovaram sa prijateljem telefonom i veli da je kupio jednu staru kuću u selu i da ima problem jer na samoj međi ima dva suha jasena cca 50cm debljine i boji se da ih vjetar ne sruši i da ne padnu susjedu na krov štaglja koji je sa druge strane međe. Dvorište mu je usko pa ne može traktorom povući drvo u smjeru u kojem bi trebalo pasti da opet ne ošteti njegove objekte koje ima uz te jasene. Pitam ga da li ima kakav objekt za koji se može zakvačiti kolotura da se može povući traktorom ili vitlom u smjeru pod 90 stupnjeva. Veli da ima jedan panj visok cca 70 cm jer je tu već bilo nešto rušeno, ali mu nije jasno što je to kolotura/špula i kako bi se to onda rušilo. Pitam ga da li ima tko vitlo u selu. Veli da ima njegov susjed, ali ne zna baratati sa njime. Rekoh mu onda neka nabavi dugu sajlu i da pripremi traktor. Ima Deutza 90 konja, ali ga u jutro ne može zapaliti. Dogovorili smo se da se nađemo u 2 sata kada zatopli i traktor upali.
Donio sam svoju motorku i koloturu koju sam davno kupio i samo jednom ju koristio. Zavezali smo ju lancem za taj panj, privezali sajlu za drvo. Izvadio sam kajlu i zarezao sa druge strane, a onda je on traktorom povukao. Drvo je palo na milimetar kamo je i trebalo. Tako se napravili i sa drugim komadom. Taman je palo preko dvorišta do ograde od drugog susjeda bez ikakve štete. Prijatelj zadovoljan i veli da on nije nikada čuo ni vidio da se tako može rušiti. Budući da je ravnica ljudi nemaju problema sa rušenjem, a i ako treba rušiti uz pomoć sajle onda samo ravno. Nikakve koluture ili ti špule. Da su gledali You tube možda bi znali da takvo nešto postoji i da je jako korisno, makar i jedanput u životu.

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,756
Pa zar nije to upravo ono što ja govorim? Evo jedan video koji može navesti ljude na pogrešan trag, prvo u ovakvim situacijama zasjek je prevelik, drugo, u većini ovakvih situacija se drvo raskoli, jer ako je na panju toliko nakrivljen dalje prema vrhu je nakrivljeno još više i završni rez se ne radi tako, ali ovdje se ne vidi niti cijelo stablo niti teren, sve što vidimo je pretpostavka, čovjek koji nema iskustva pogleda taj video i misli da se svako stablo ruši tako, mi ne vidimo da tu možda nema vrha, ili da je na vrhu nakrivljeno na drugu stranu(kao što i jest, ali onaj tko nema iskustva to neće uzeti u obzir), ne vidiš stvarnu situaciju...to je ono što ja pokušavam reći kao i da mozak treba upotrijebiti UVIJEK, mišići su samo potpora.

@lijeskakc ali taj koji nije čuo/vidio koloturu i kako se radi uživo, a vidio je na you tube možda ne bi vodio računa o tome da li je taj panj stabilan ili je možda trul

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
3,927
Ma taj panj je bio kao rođen za to. Visok, zdrav kao da je jučer rezano i još tome debeo cca 80 cm u prečniku. Idealno.

Najnoviji postovi

Na vrh