• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Radovi u šumi, izrada drva

dakson13

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
142
Pozdrav, da li je ko pravio ruku/dizalicu za krpana 5t za utovar trupaca znači da se stavi na vitlo i da sajla ide preko toga i podiže trupac? Nešto poput ruke koja bi stajala na vitlu i sajla išla preko nje.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,855
Za kalač sve preko 539 ili malog ursusa je trošenje goriva bez veze, naravno tko nema drugog onda radi s tim. Vidio sam ja jednog u našem kraju koji je kalao s Valtrom cca oko 200 ks, ja osobno kad kalam s malim ursusom ili u445 cijeli dan vidi se razlika u potrošnji.
Ursus VS 445, koliko može bit po satu razlika u potrošnji?

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,583
Ako bude prilike probam točno izmjeriti jer nisam ga već par godina kopčao za U445, ovako budem bez veze rekao tridesetak posto, ali da me ne drži netko za riječ jer znam da ursusa ne točim danima kad kalamo a na 445 je brzo ošlo pol rezervoara. Znam posuditi ponekad i susjedima da si s njim kalaju i svi se čude nakon obavljenog posla kako malo troši. Mi radimo tu negdje do 1200 okretaja motora, sad na nekom punom gasu kako bi trošio ne znam jer meni takva brzina ne treba.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,322
Za kalač sve preko 539 ili malog ursusa je trošenje goriva bez veze, naravno tko nema drugog onda radi s tim. Vidio sam ja jednog u našem kraju koji je kalao s Valtrom cca oko 200 ks, ja osobno kad kalam s malim ursusom ili u445 cijeli dan vidi se razlika u potrošnji.
Kardan na 1000, lagani gas da ima oke hlađenje motor i kladim se da ne potroši niš više neg mali 539...

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,583
Sve moguće, to je prednost traktora koji to mogu i imaju da se prebaci na 1000 okretaja. Ja sam mislio na klasična naša tandrtala koja to nemaju.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,855
Kardan na 1000, lagani gas da ima oke hlađenje motor i kladim se da ne potroši niš više neg mali 539...
Pa sad da ne potroši više baš, ne bih se kladio.
Nisu potrošači ti motori s obzirom na snagu, to stoji, no ne idu ni na zrak.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,998
Zadnji put kad sam kalal, Štore je za nekih 30+ metri potrošil oko 40-tak litri, motor na 1400 o/min. Znači, tu negdje je i Uni.

@Tino, T75 s kardanom na 1000 moraš vrtiti negdje oko 1000 o/min motora, da bi kardan bil oko 400 o/min.
To mu je premalo jer je stalno pothlađen, i napraviš više štete neg da malčiraš na 2300.

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,322
Na tim temperaturama sad vani mu sigurno niš nebu... Svako malo sam stavil ruku kraj motora i više se grije dok ga po ljetu koljem s malčerom

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,181
Pothlađen, ne radi na dovoljnoj radnoj temperaturi.
A Dajc vise voli biti na 100 stupnjeva nego na manje.
A i slabije je podmazivanje.

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,998
@Tino, na tak maloj brzini motor, pogotovo zračno hlađeni i zimi, se nemre ni dovoljno zagrijati.
Probaj, vjerojatno hladno ili mlako puše. Ak imaš onaj kanal za grijanje kabine, zatvori klapnu da mu prigušiš protok.
Ispod 1300-400 ne bi smel dugo iti, jer buš i ulje videl na auspuhu.

Zimi na Sameu mi je ler gas 1200 ;)

domo1984

Dobro znana faca
Tu od
22 Srp 2014
Poruka
587
Pa ako multiplikator ubrzava kardan preko 3 puta koliko se onda vrti pumpa recimo na 1100-1200 okretaja,dal to nije puno za pumpu i cjeli sistem?,Tj.koliki se okretaja te pumpe vrte u normalnom radu.?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,998
Ciljna brzina pumpe je oko 1500 o/min.
Na toj se brzini baziraju svi izračuni (protoka, snage, brzine gibanja...)

Edit:
Ovo se odnosi na kalače drva.
Za druge primjene je različito; jedino treba poštivati najmanju i najveću brzinu i dozvoljene tlakove.

Posljednje uređivanje:
Na vrh