Danas sam malo preuredil plug za jesensko duboko oranje. Od dvobraznjaka sam složil jednobraznjaka. Prve daske sam skinul, ali uz velike probleme. Izgleda da je prijašnji vlasnim malo zapel s prvom brazdom jer je jedan vijak bil zarezan i djelomično zamaknut za oko 3 mm. Nije se dal izbiti iz rupe pa je posel odradila flekserica.
Zadnje daske sam stavil na mjesto prvih jer imaju nešto duže plazove i pete na njima. Pretplužnike od zadnje brazde sam također skinul, a crtala koja su za zadnju brazdu sam ostavil kak su bila. Odmah sam otišel na jednu njivu i napravil malu probu. Situacija na njivi je bila takva da sam tih par brazdi okrenul u kontra smjeru nego se obično ore. Traktor se jako nagnul i moral sam koristiti šperu jer su gornji kotači bili skoro na zraku.
Išlo je dobro. Prošli put sam tu njivu oral s dvije brazde u 4. radnoj uz dosta šlajdranja, a sad sam u prvoj cestnoj (7,6 km/h kod ful gasa) oral bez problema. Čak sam probal u drugoj cestnoj kalanoj (9,4 km/h kod ful gasa) i išlo je do 25 cm dubine čisto dobro. U većoj dubini sam moral dodati još gasa jer je motor počel gubiti okretaje. Plug bi trebalo još fino podesiti. S obzirom na to da je traktor uski kod te dubine oranja je nagib pluga prevelik.
Ovak izgleda probno oranje.
Dubina je solidna.
Crtala rade trag za slijedeću brazdu. Na taj način jedino prva brazda nije ravno odrezana. Metar nije postavljen točno iznad traga od crtala, stvarna širina je za 2 do 3 cm manja.
Plug bez zadnje brazde malo čudno izgleda, ali bitnija mi je funkcija.
Smatram da je "generalka" uspjela, a premijera bu u oranju njive gdje još raste kuruznica i u kojoj sam prošle jeseni svinul poprečnu gredu malog 2 braznog ravnjaka Batuje.
Plug se još lakše okreće nego dok je bil dvobrazni. Razlog je u tome kaj sam plug premjestil za 5 cm prema sredini, a težište zadnjih daski koje su skinute je ionako bilo skoro u osi pluga. Testiral sam okretanje na način da se plug umiri u položaju kad je težište točno ispod osi. Iz tog položaja se ne može pokrenuti pritiskom ili povlaćenjem ručke za okretanje s traktora, jer se nalazi u mrtvom položaju. Dovoljan je mali pritisak na jednu stranu pluga i onda se njihanjem nakon nekoliko njihaja normalno okrene u željenu stranu. Da bi plug došel u taj mrtvi položaj potrebno je ispustiti ručku za okretanje i pričekati da se njihanje pluga zaustavi, a to kod normalne upotrebe nikad nije slučaj.
Kad bum gotov s oranjem jesenske brazde u teškoj zemlji i kad uhvatim vremena probal bum prve daske koje imaju nešto kraće plazeve i nemaju pete, staviti na mjesto zadnjih. Nadam se da bu dobro oral, za razliku od probe samo sa prvim daskama koja nije bila uspješna. Ovakva zamjena kak sam danas napravil, nije baš brza, a samo skinuti ili dodati zadne daske i pretplužnike ide dosta brzo.
Ima li možda netko iskustva da je duži plaz i peta na prvoj umjesto na drugoj brazdi?