• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rezidba vinove loze

rajnski

Član
Tu od
22 Svi 2010
Poruka
184
ne znam baš tko ima samoutovarnu prikolicu koja ulazi u redove od 2 m širine:scratch

B

BAGERISTA

Guest
lakse je sa nekom manjom samoutovarnom prikolicom pokupit,skipat negdje i zapalit

Ili malčerom proč,,,,ove godine sam proba,,i prezadovoljan.........:prayer:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
ja imam zatravljen uzgoj vinograda, pa sam prisiljen nosit oreznicu van vinograda i zapalit...
malo rekreacije ne škodi...

Z

zupa100

Guest
Rezidba vinograda u Župi počinje zvanično 14-og februara, na Sv. Trifuna, dana vinogradara iliti Sv. Valentina, dana zaljubljenih. Lep običaj, s obzirom da se tada skupimo 5-6 prijatelja i obiđemo naše vinograde. Tu postoji ustaljen običaj, a sastoji se u sledećem.
Vinograd onog, čiji režemo po jedan-dva ćokota, prvo upali sveću, prekrsti se, izvadi vešalicu i litar domaćeg vina, pa kad se malo "ponačinimo" udarimo u rezidbu.
I tako 5-6 vinograda, na poslednjem počinjemo da kolutamo očima i da se bečimo jedan na drugog.
Tako i tada orezani čokoti nikada ne izmrznu, pa makar bio i najveći mraz, a desi se da bude vrlo hladno. Valjda je to neko udesio da bude prva klasa.
Gledaću da deo toga snimim ove godine, vrlo interesantno, bar ja tako mislim. :partyman:

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
Ja imam oko 1500 čokota, i sam režem, sve stavljam na debeli najlon cca 4m dužine i širine cca 2 metra koji vučem za sobom. Nakon što ga napunim, sve odjednom odvučem po travi iz reda, stavljam na hrpu i istovremeno palim, tako da sam odmah gotov sa lozom. Taman se mokra loza raspali dok donesem drugu hrpu.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
i kolko dana traje ta rezidba?
brat, mama, i ja režemo, a čale ne zna rezat pa on vuće van...
dio odvezemo doma za potpalu preko zime, a dio spalimo...

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
3 dana režem, jer kad režem pripremam odmah za sljedeću sezonu, radim to sam jer svatko reže po svom.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
mi imamo oko 2400 trsa, i svi režemo jednako,
pokušavamo sve na 2 riznika i jedan svijač...

no uvijek ima iznimki, slab trs, osušil se, smrzal se...

donmarco

Član
Tu od
28 Velj 2011
Poruka
237
Ma znam, ali netko ne želi koji puta odrezati do kraja kad treba, i ja najbolje znam trsove koji su sumnjivi, pa ljepo pilu i rez. Tu ide novi, tako da vjerojatno 7 ili 8 komada svake godine podsadim

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
hehe, moja stara npr., i onda ti ja u tjednu poslije posla odpičim u tršće,
zvaknem trs van ravno sa zemljom da se ne vidi da je kaj kopano, i onda kad kopamo jame za nove, brat potrga štihaću jer ne zna da se panj krije ispod trave :lol:

Z

zupa100

Guest
mi imamo oko 2400 trsa, i svi režemo jednako,
pokušavamo sve na 2 riznika i jedan svijač...

no uvijek ima iznimki, slab trs, osušil se, smrzal se...

Da, uvek ima razlike u rezidbi. Nemoguće je orezati sve čokote na isti način, zato je po mom mišljenju, najbolje sam rezati svoj vinograd. Kod nas se kaže: "Tuđa ruka svrab ne češe!"

B

BAGERISTA

Guest
Najbolje,kako si reka sam,,,ili ako neko dugo godina pomaže,,,i zna delo....;)
Mi se spremamo,,,i to samo da se blato povuče,,,jer nemoreš nikako od ove bljuzge,blata ili kako ki več zove...:shock::shock:

Josa si pošiška svoje..loze..:shock::scratch

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
u našemu kraju nije pametno prije veljače šiškat, jer lako bude mraza...
kod vas je toplije pa možete već sad rezat

mada kod nas nisi do svibnja na sigurno kaj se tiče mraza :|

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
mene malo klima Gorskok kotra za*ebava, tako da nije preporučljivo prije veljače

Z

zupa100

Guest
Kaj nitko ne reže ? :weedman:

Donmarco, možda klima kod tebe dozvoljava, ovde je zadnjih 15 dana dvocifren minus stalno! Ne pipam ga pre marta! A i sneg je, danas sam merio na tri mesta, u proseku dubok 83. cm!

B

BAGERISTA

Guest
donmarco

Nema rezanja dok su ovi veliki minusi,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,kod nas popustilo,,,pa čemo vidit,,,,kad krečemo.....:partyman:sa rezanjuem.

Najnoviji postovi

Na vrh