Prvo lijep pozdrav svima na ovom postu, i samoj temi vezanoj uz Romanovske. Dosta dugo pratim ovu temu van samog foruma, pošto nas je dosta toga zanimalo o samoj rasi Romanovskih ovaca, prije nabavke iste.
Nadam se da će oni malo iskusniji pomoći sa svojim savjetima nama kao amaterima i tek početnicima u uzgoju Romanovske. I usput odmah oprostite na dužem postu, ali imam par pitanja i nadam se da ćete izać u susret s odgovorima i pomoći.
Igrom slučaja smo saznali za Romanovske, i kao sama rasa nam se svidjela, što po kvaliteti, što po svemu ostalom. Međutim kao i svuda mišljenja su bila podjeljena ali smo se ipak odlučili upustiti u to. Nabavili smo Romanovskog ovnića, na ovce koje smo do tad imali jer smo htjeli u kombinirati ga s mesnim rasama, međutim, naspram ostalih.. ovnić je bio mali..i nije uspjevao napraviti ništa.. Ali nama odustajanje nije predispozicija, pa smo ušli u rješenje da formiramo jedno stado čisto...No, tu je sad nastao problem, doduše ne sa ovnićem, već sa nabavljenim ovčicama za njega.
Naime, ovčice dolaskom nisu bile ono što je u biti dogovoreno..ispalo na kraju '' mačak u vreći '' ali ok...na greškama se uči.. 4 ovčice koje smo uzeli nisu bile ni približno onom što nam je čovjek rekao, govorim o starosti ovčica, s tim.. da od 4 ovčice jedna je visoko sjagnjena ima jos nekih mjesec i po do janjenja, a pustena je u pripust sa nepuna 4 mjeseca, i gdje postoji mogućnost da je od 4 još jedna isto tako..
Sobzirom, da su zaista malene, nešto malo veće od jednog janjića da tako kažem, jer ne znam čime bi uporedila lakše, sjagnjena ima 8 mjeseci..ako i toliko..a i za ove ostale nije isključeno da su mladje i da neka od njih nema čak navršenih ni 6 mjeseci. Koliko sam čitala ovdje..iako su ranostasne, primjetila sam da nitko nije ili bar nisam našla puštao u priplod prije 9- 10 mjeseca starosti, jer navodno može utjecati na sam daljni razvoj ovce.
Zanima nas slijedeće:
- Koliko će utjecati na nju samu cjelokupno janjenje, za daljni razvoj, rast i ostalo, pa i na same janjiće?
- Da li joj se može što davati od vitamina, i potrebnog u prehrani da bi se nadomjestilo u njenom organizmu što joj janjići izvuku, prije samog janjenja kako ne bi utjecalo na daljni razvoj?
- Koliku pauzu za oporavak napraviti nakon janjenja kod tako mlade ovčice, i kako i na koji način izolovati ostale da se ne bi ponovilo? ( mislim na vrijeme traženja ovna)
Hvala Vam unaprijed svima na odgovorima...