• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Romanovske ovce

ovčica

Član
Tu od
24 Srp 2011
Poruka
281
lijepo:smile:
kod mene završilo jedno stado sa janjenjem..nekoliko šiljezica i ovce koje su se drugi puta ojanjile. Ima puno trojčeka...Sve ovce janjile se u 4 mj i sada u 12 mj i 1 mj/2014...samo jedna ima 3 janjeta..ostale po 4,5 i 6 komada(podaci su za ovce sa dva janjenja).
Prvorotka koja mi ima 3 janjeta jedno ima samo 1,25 dkg....i živo je i bistro...sada veš 6 dana...možda i preživi...
 

uskok

Član
Tu od
13 Sij 2013
Poruka
116
ovčice jako zavidan broj janjadi. Meni je za nadati se kod dvije starije i četiri šilježice da se poveća brojno stanje:icon_biggrin:
 

RomanovOS

Novi član
Tu od
15 Sij 2014
Poruka
5
Prvo lijep pozdrav svima na ovom postu, i samoj temi vezanoj uz Romanovske. Dosta dugo pratim ovu temu van samog foruma, pošto nas je dosta toga zanimalo o samoj rasi Romanovskih ovaca, prije nabavke iste.
Nadam se da će oni malo iskusniji pomoći sa svojim savjetima nama kao amaterima i tek početnicima u uzgoju Romanovske. I usput odmah oprostite na dužem postu, ali imam par pitanja i nadam se da ćete izać u susret s odgovorima i pomoći.
Igrom slučaja smo saznali za Romanovske, i kao sama rasa nam se svidjela, što po kvaliteti, što po svemu ostalom. Međutim kao i svuda mišljenja su bila podjeljena ali smo se ipak odlučili upustiti u to. Nabavili smo Romanovskog ovnića, na ovce koje smo do tad imali jer smo htjeli u kombinirati ga s mesnim rasama, međutim, naspram ostalih.. ovnić je bio mali..i nije uspjevao napraviti ništa.. Ali nama odustajanje nije predispozicija, pa smo ušli u rješenje da formiramo jedno stado čisto...No, tu je sad nastao problem, doduše ne sa ovnićem, već sa nabavljenim ovčicama za njega.
Naime, ovčice dolaskom nisu bile ono što je u biti dogovoreno..ispalo na kraju '' mačak u vreći '' ali ok...na greškama se uči.. 4 ovčice koje smo uzeli nisu bile ni približno onom što nam je čovjek rekao, govorim o starosti ovčica, s tim.. da od 4 ovčice jedna je visoko sjagnjena ima jos nekih mjesec i po do janjenja, a pustena je u pripust sa nepuna 4 mjeseca, i gdje postoji mogućnost da je od 4 još jedna isto tako..
Sobzirom, da su zaista malene, nešto malo veće od jednog janjića da tako kažem, jer ne znam čime bi uporedila lakše, sjagnjena ima 8 mjeseci..ako i toliko..a i za ove ostale nije isključeno da su mladje i da neka od njih nema čak navršenih ni 6 mjeseci. Koliko sam čitala ovdje..iako su ranostasne, primjetila sam da nitko nije ili bar nisam našla puštao u priplod prije 9- 10 mjeseca starosti, jer navodno može utjecati na sam daljni razvoj ovce.
Zanima nas slijedeće:
- Koliko će utjecati na nju samu cjelokupno janjenje, za daljni razvoj, rast i ostalo, pa i na same janjiće?
- Da li joj se može što davati od vitamina, i potrebnog u prehrani da bi se nadomjestilo u njenom organizmu što joj janjići izvuku, prije samog janjenja kako ne bi utjecalo na daljni razvoj?
- Koliku pauzu za oporavak napraviti nakon janjenja kod tako mlade ovčice, i kako i na koji način izolovati ostale da se ne bi ponovilo? ( mislim na vrijeme traženja ovna)
Hvala Vam unaprijed svima na odgovorima... :)
 

Darijo

Član
Tu od
24 Pro 2013
Poruka
30
Poz. moje ti je mišljenje da ih se netreba stavljat u pripust prije 8 mjeseca jer ovca mora sazrjez, ako mozes rješi ih se od njih nebudeš nikad imo pravih ovaca ja svoje Romanovke pripuštam sa 8m.
 

RomanovOS

Novi član
Tu od
15 Sij 2014
Poruka
5
Da su bile kod nas prije tog vremena ne bi bile puštene u pripust prije 8 mjeseci, ali nažalost..ovdje smo bili dovedeni pred gotov čin, ovčica je već bila sjagnjena..a i ta druga.. Doduše.. jako loša briga je bila koliko sad vidimo, općenito o tim ovčicama romanovske.. i za hranu i za sve.. Ne bi da odustanemo tako lako.. kad je već tako kako jeste.. nego je bit koliko se može popraviti učinjeno.. kao što sam već napisala u pitanjima.. Ali u svakom slučaju hvala na odgovoru i mišljenju... :)
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

uskok

Član
Tu od
13 Sij 2013
Poruka
116
RomanovOS kad je već tako ja bi postepeno pojaćo štokvalitetniju hranu, vitamine da šilježica lakše iznese dokraja, ona će ostati nešto sitnija ali ako bude po jedno janje moglo bi biti sve u redu. Mišljenja sam da se tu ništa drugo i nemože napraviti. SRETNO!
 

RomanovOS

Novi član
Tu od
15 Sij 2014
Poruka
5
Hvala puno na odgovoru..
Hranu smo im pojačali.. ne samo za sjagnjenju vec za sve... Od vitamina, je uzeto A i D3, i po preporuci u ljekarni..Kostovit...kao dopuna.. da li je to dovoljno da malo ojača i da se popravi.. ili imate možda kakav savjet za još neki vid dohrane, posebno za sjagnjene ovce?
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

ovčica

Član
Tu od
24 Srp 2011
Poruka
281
Ja dajem ovcama u 4 mj osim vitamina i kalcij...a čim se ojanje potrebno je janjčićima i ovci dati vitamine..Probajte nabaviti Lamb+aid
Nako što se ovce ojanje nemojte ih pustiti na parenje barem 5 mj..SRETNO
 

RomanovOS

Novi član
Tu od
15 Sij 2014
Poruka
5
Ja dajem ovcama u 4 mj osim vitamina i kalcij...a čim se ojanje potrebno je janjčićima i ovci dati vitamine..Probajte nabaviti Lamb+aid
Nako što se ovce ojanje nemojte ih pustiti na parenje barem 5 mj..SRETNO

Hvala Ovčice za savjet..
Imala sam danas nešto više vremena, a još i prije pa sam prelistala forum.. i tvoji savjeti su dosta pomogli, i ujedno mi je drago što ima onih koji žele pomoći i ne kriju kao da je državna tajna u pitanju.. Gdje bi se mogao nabaviti Lamb+aid?
Budem postavila slike naših ovčica... :D
 

ovčica

Član
Tu od
24 Srp 2011
Poruka
281
Ja sam vitamine kupila u Češkoj, ali sam ih vidjela i kod nas u vet. apotekama. Ako vaši nemaju tražite da ih nabave jer su ti vitamini već na Hr tržištu. Upišite na Google Lamb+aid.....sadrži puno toga...a meni se odlično pokazalo...
 

RomanovOS

Novi član
Tu od
15 Sij 2014
Poruka
5
Hvala puno za savjet. Našla sam na netu Lamb+aid, i ima za nabaviti na našem tržištu što mi drago.. Da budem sigurna, to se daje oralnim putem uz pomoć šprice .. Postavila bih link, ali ne znam da li bi bila reklama..pa ću izbjeći ovaj put..
Postavila bih i sliku, ali još uvijek se ne snalazim kako ide.. :)
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

grga24

Član
Tu od
28 Lis 2013
Poruka
50
Ljepi pozdrav svima, ja i dalje cekam i cekam da mi se ovce pocnu janjit...:(
dvije romanovske su se kao pocele pripremat ali nisam siguran dali je to to bas, ako netko ima od vas iskusnijih da postavi neku slikicu svojih ovaca kad su vec skoro pred janjenje bio bi vam zahvalan pa da se znam pripremit kad da je odvojim od ostalih. Puno hvala
 

Darijo

Član
Tu od
24 Pro 2013
Poruka
30
Evo nekih savjeta, često popiškavanje, rep u zraku odvajenje od ostatka stada , koliko imaš Romanovki?
 

uskok

Član
Tu od
13 Sij 2013
Poruka
116
Ja hranim moje ovce sa pivskim sladom ( pivski jećam trop ) dodajem zob i malo suncokretove pogaće sad mi je predloženo da dodam u određenoj dozi i pivski KVASAC imali itko iskustva sa kvascem?
 

grga24

Član
Tu od
28 Lis 2013
Poruka
50
Pozdrav imam ih 3 romanovke dvije pramenke i dvije slovenke (mjesane) i ovna sad je navrsio godinu i dva mjeseca.
Jer imaju velike trbuhe a ova jedna vec prije 15-20 dana je pocela naljevat vide se da joj vime raste ali neznam dal da je stavim samu ili i dalje da budu skupu jer normalno jede ne odvaja se od ostatka, pa nisam pametan..
 

grga24

Član
Tu od
28 Lis 2013
Poruka
50
Pozdrav mozda sam dosadan vec malo, ali evo upravo mi se ojanjile sve tri romanovske jedna troje,jedna dvoje i jedna jednog.
ovo di ih je troje slabi su stvarno i ko da su dobili proljev kako da im to zaustavim smirim? nisam ih napajao s nicim samo su ovcu sisali a ova druga sa dvoje kao da mi nema mlijeka tj kad joj prodjem po vimenu nista neide, jedino ako pusti mljeko kad oni sisaju.. neznam prvi put se susrecem s ovim pa zato evo pomognite.
Hvala
 

Darijo

Član
Tu od
24 Pro 2013
Poruka
30
Poz ako imaju proljev daj im medicinski ugljen, a jesi gledo mozda se napravio čep na sisama pa ga treba istiskat van
 

Najnoviji postovi

Na vrh