• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Romanovske ovce

ovčica

Član
Tu od
24 Srp 2011
Poruka
281
Da....ima u Češkoj uzgajivač romanovskih ovci samo zbog mlijeka. Janje se jednom godišnje..i kasnije muzu...Ja nisam probala ali kažu da daje puno mlijeka...čak preko 2 litre ...:(smirk):
 

metuzalem

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
236
e to te ja pitam,pokušavam nać nešto za svoje ovce,kako povećat mliječnost,sa kojom rasom ukrštat...htio bi na proljeće kupit ovna od neke malo jače rase(po mlijeku)da malo svoju Pašku ovcu obogatim
 

beduin

Novi član
Tu od
5 Velj 2014
Poruka
14
ma vidio sam sliku mislim da je na 9 strani jedna farma romanovskih i mislio sam de se moze postavit pitanje ispod slike međutim pitanje doslo na kraj teme od skora sam na forumu pa se jos nisam dobro naviko
 

ovčica

Član
Tu od
24 Srp 2011
Poruka
281
na 9 str. kako ja vidim nema farme nego je fotografija sa izložbe u Gudovcu....
a te ovčice su moje...
 

beduin

Novi član
Tu od
5 Velj 2014
Poruka
14
sad sam provjerio slike je postavio forumas daljac farma se nalazi na 12 stranici i mislim da je negdje u slavoniji
 

uskok

Član
Tu od
13 Sij 2013
Poruka
116
prije desetak dana sam imao prinove od dvije ovce drugo janjenje prva 2/1 druga 1/1 oćekujem krajem ovog mijeseca još par ovaca.
 
G

GoranV

Guest
sad kad ti dvije romanovke ojanje koliko 4 istarske zajedno, valjda se nebudeš više ljutio na zločestog vlasnika koji ti je prodao nečiste i bolesne "romanovke" :drink:
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

zoranv

Novi član
Tu od
24 Sij 2012
Poruka
24
Evo upravo mi se jedna ojanjila,i to trojke. :)

A šta se tiče bivšeg vlasnika,to nije za priču,donio sam tu šepavost,pa mije rekao da će se ojanjiti oko Božića.... A ja sam ih doveo 2.10,sad se ojanjila,4.10. , sad je pitanje tko im je otac ,njegov ovan ili ovaj kojeg sam kupio???? ako ovca nosi 148 dana,a danas im je da su kod mene 152 dana,poo meni ,može im biti otac i jedan i drugi?
 
G

GoranV

Guest
Evo upravo mi se jedna ojanjila,i to trojke. :)

A šta se tiče bivšeg vlasnika,to nije za priču,donio sam tu šepavost,pa mije rekao da će se ojanjiti oko Božića.... A ja sam ih doveo 2.10,sad se ojanjila,4.10. , sad je pitanje tko im je otac ,njegov ovan ili ovaj kojeg sam kupio???? ako ovca nosi 148 dana,a danas im je da su kod mene 152 dana,poo meni ,može im biti otac i jedan i drugi?

Bivši vlasnik je slučajno moj otac i tako ti je to kad kupiš stado ovaca i jednu knjigu (ne baš kvalitetnu). Uglavnom čisto neznanje a ne namjera podvalit nekome ili ga oštetit, makar da sam ja bio kod kuće, takav kupac koji isto nema neko znanje, a dogovorenu cijenu bi rušio da bude ispod cijene janjeta, komotno bi poslao praznog kombija onamo odakle je i došao.
Na prodaju su išle samo zato jer ih imam puno jer za moj pašnjak sve preko 10kom je previše a bilo ih je 18 pa su pasle i susjedne livade.
Šepavost je kod mene riješena galicom za tjedan dana, a vukla se je 3-4mj. Otac je mislio da je to zbog vlažnog tla pa je redovito čistio papak i špricao sprejem no to naravno nije bilo učinkovito.

Ovce su kupljene u 2-3mjesecu prošle godine. neke su imale mlade, neke su bile bređe, neke su se tjerale... I dok ih nemaš godinu dana možeš samo nagađati koje su bređe no kako i kod mene ovih dana pršte novi janjci vjerojatno je od mog ovna, iako kod mene je bilo janjenja i u 11 i 12mj. što je i dobro jer ču imat janjaca za klanje od sad pa do 6.mj.
A i mogao si vidjeti jel novi ovan skakao oko romanovki jer kad se ovce tjeraju to je strašno kolka je to volja i energija u ovnu. Ovci nesmije nitko ni blizu odma ju tjera i prepriječi put da se nemože k njoj i stalna potjera po ovčarniku.

Kod mene isto prevladavaju trojke i tu skupu ovcu otplatiš s prvim janjcima. A to što daju trojke ti govori u kakvom su stanju ovce i kakvu su imale ishranu, a imale su košenu travu 2 puta dnevno u velikim količinama uz ispašu i po tom pitanju je sve bilo i više nego dobro.
Nekoliko sam janjaca i izgubio isto tako zbog očevog neznanja i mišljenja da se bude to sve samo odigralo. Uglavnom ovce su bile slabe sa mlijekom nakon janjenja. Onda sam mu isprintao nekoliko knjiga te odličnih savjeta sa ovog foruma i sad ovce odvaja pred janjenje i pojačava im prehranu kvalitetnom otavom i smjesom.

Ako nekom treba imam još za prodat 4 ovce i puno janjaca za klanje/rasplod ako netko želi da i njemu podvalim ovce čiji je prosjek janjaca oko 2.8 i još ima prostora za poboljšanje. :icon_wink:
 

zoranv

Novi član
Tu od
24 Sij 2012
Poruka
24
Svaka čast,Bela je kraljica :D:

Dragi moj Gorane,ovo šta pišeš da je netko htio spustiti cijenu i da bi ga ti poslao praznog kombija nazad,to si u pravu ,ali "kad netko spušta cijenu" ,a u mom slučaju je bilo suprotno,ja sam došao do tvog oca po ovce ,preko njuškala ,gdje je jasno i glasno pisalo da se prodaju ovce po 900 kuna,a ja prijeđem 300 km i tvoj tata mi kaže da je cijena 1000,a da mu se sin vjerovatno zeznuo u pisanju. Tako da sam se ja mislio da li da ih platim po toj cijeni ili da se lagano vratim kući sa praznim kombijem.Sve što mi se izdešavalo sa tim ovcama,ja sam opet zadovoljan i sad je krenulo janjenje,pa se nadam da će ipak na kraju sve biti u redu. Ova šta se sinoć ojanjila,nisu bile trojke,već na kraju su ipak ispali četvorke.
Gorane,ja sam ipak sa tvojim ocem ostao u OK odnosu ,a šta se tiče ovna,mislim da ih je mrkao ovaj ovan šta sam ga kupio kod poznanika od tvog oca.

Lijep pozdrav isretno sa uzgojem,evo upravo mi se janj i druga,za sad su trojke.

Mlade skotne šiljezice, janjad stara od 15 do 62 dana..i odvojena janjad sa dodjeljenim životnim brojem

Želja mi je posjetiti ovu farmu,nadam se da ću i to uskoro imati priliku. Mislim da se ovdje ima šta vidjeti,a i naučiti . Sa gospođom Marinom se ponekad čujem preko telefona ,uglavnom ju zovem za neki savjet i mislim da mi je dosta pomogla do sada. Ja sam ovo krenuo kao zabavu,sutra ću čak kupiti i jednu knjigu o ovčarstvu ;) ,mala šala ...
 
Posljednje uređivanje od moderatora:
S

srebro

Guest
Pozdrav. Dali romanovske ovce moraju ici na pasu ili mogu da se hrane u staji I u ljetnom periodu ..
 

Najnoviji postovi

Na vrh