• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Rotobrane / Rotodrljače

• Temu pokrenuo IMT560
  • Datum prvog posta

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Ma zaključil sam to zato jer i kod mene isto stoji kardan ukoso i horizontalno i vertikalno pa nema nikakvog lupanja.
Uvijek nekak naučiš više od 20 godina imam RB i još neznam sve .

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Idealni uvjeti su,nikad nisam mogao ići tako brzo i biti zadovoljan pripremom...

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=LRfAXfajdrA[/YT]

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Po meni se nikako ne isplati, bolje naći gotov lift pa pripasati, ako se neda original nabaviti.

Miky123

Član
Tu od
6 Sij 2015
Poruka
49
Da li je ikada netko probao raditi s rotodrljačom i na hidroliftu pneumatskom sijačicom? Sijem dosta postrne soje, gdje uvijek bude stiska s vremenom i svaki prohod treba optimizirati i nešto dolazim na tu ideju, ima li tko kakvih iskustava?

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
U selu dva gazde siju s tim kombinacijama kukuruz, a u okolici ih ima jos. Prvi je poceo tako pred 4-5god, a drugi lani cini mi se.
Prednost je sto jedan sofer i traktor pripremaju i siju, manje gazenja, sporija a time i preciznija sjetva.
Minus sporija sjetva nego sa dva traktora, treba imati kila za nositi to. Po meni neprecizniji spojevi no mozda se varam.
Ne svidja mi se taj nacin i vise sam za odvojenu sjetvu, no tko je sam i ima to sa cime nositi, zasto ne..

Miky123

Član
Tu od
6 Sij 2015
Poruka
49
U selu dva gazde siju s tim kombinacijama kukuruz, a u okolici ih ima jos. Prvi je poceo tako pred 4-5god, a drugi lani cini mi se.
Prednost je sto jedan sofer i traktor pripremaju i siju, manje gazenja, sporija a time i preciznija sjetva.
Minus sporija sjetva nego sa dva traktora, treba imati kila za nositi to. Po meni neprecizniji spojevi no mozda se varam.
Ne svidja mi se taj nacin i vise sam za odvojenu sjetvu, no tko je sam i ima to sa cime nositi, zasto ne..

Ja bi to radio isključivo u postrnoj sjetvi, kod mene nema potrebe u proljeće radit rotodrljačom

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
I ja sam također protiv sjetve kukuruza u kombinaciji, dosta neprecizni spojevi budu, pa je daljnja obrada problematična, probali su mnogi kod nas, odustali skoro svi.
Sjetva žita u kombinaciji da, ali kukuruza ne, za soju neznam, kod nas ju svi siju žitnim sijačicama.

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Nije onda problem u stroju,nego u onome koji radi s time..

Ako ide žito,ide i kukuruz i sve ostalo..Samo se treba prilagodit takvome načinu rada..A sada koliko je ko sposoban je druga stvar..

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Ja sam sijao prošle godine prvi put u kombinaciji kukuruz,i nikako više neću sijati osim tako.Brz sam jel dok letate sa spremaćima ili nećim drugim ja u liniji pripremim i posijem u jednom prohodu,ili prije ako hoću prođem sa nećime da malo poravnam brazdu.
Sijem bez markira,trag do traga RD i taman razmak između bude 70.Stvar je samo u maloj pažnji i sije se bez problema,a naj bitnije je to što koliko si danas pripremim toliko i posijem.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Ja sam 8 ha pripremio sa drljacom za 2 sata, a taman da sam išo i dva put, tak brzo u kombinaciji ne možeš posijat to da rak raka je.be..

Miky123

Član
Tu od
6 Sij 2015
Poruka
49
Malo kontam da se soja ne može sijat s rotodrljačom od 3m, jer je i sijačica 3 m. I onda bih imao svakih 50 cm (sastavni red) neobrađeno. S kukuruzom je taman 2,8m sijačica a rotodrljača 3m

vikicab4

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
276
Dečki opet problem,išao sam malo pritegnut matice koje drže getribu i puče jedan šraf i malo je bio šplongiran.Morao sam sve rašrafit dignut poklopac i drugu šraf navarit tako da je to peti šraf kojeg sam mjenjal i sve raskopal da poludiš.Bit če slika radi se na tome.:icon_e_confused:

ddErG9.jpghttp:

5J98uk.jpg

1Wo2f2.jpg

Ur6NrS.jpg

iQA1xR.jpg

3XDIre.jpghttp:

Jv8iZz.jpg

C0WxTb.jpg

3gBr96.jpg

npeqhA.jpg

XrjkZT.jpg

WDg600.jpg

dWFiMs.jpg

oQUT4P.jpg

Posljednje uređivanje od moderatora:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Prodaj ti to groblje prijatelju i uzmi nešto malo bolje, barem neku "poznatu" marku.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Koliko vidim, imaš nekoliko rješenja za taj problem.
Jesi li probal postaviti prave obostrane vijke?
Jesi li probal postaviti šarafe bolje kvalitete?
Na koji su način šarafi osigurani od odšarafljivanja?
Ako ova rješenja nebi dala rezultate, koliko vidim, bilo bi mjesta za deblje šarafe, pa bi se dalo razbušiti za veće.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Mislim da to inije neki veliki problem staviti nove šarafe sa kontramaticama zupčanici izgledaju dobri provjeriti ležajeve semeringe i skinuti limove sa ležajeva da može mazivo u njih i RD OK . Bolja marka je danas upitno a ove ako složiš bar znaš kaj imaš .

Na vrh