• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ručno košenje,iskustva i alati

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Ja sam pre par godina na sajmu u N. Sadu kupio kosu od nekog kovača iz Mrkonjić Grada.Opasan "aparat" samo da bih je otkovao treba jedno 3-4 sata i pola pakle duvana.Ali kada je namestim radi bolje od bilo kog trimera,ide kroz travu kao zmija.
Rano jutro, rosa i dobro društvo,iskustvo koje nikada neću zaboraviti.Nažalost toga je sve manje.

na mojoj je ukucano ime Ibrahim Krivdić, i kad potržim u googlu sve vodi na Mrkonjić Grad. Ja mislim da je tamo čovjek osvojio drugo mjesto u košnji samo neznam na kojem nivou.

V

VOJVODJANIN

Guest
Pogledaću ima neki žig, pa javim.Inače kad sam je kupovao taj čovek mi je izabrao od tri komada nekim sistemom meni čudnim.Kucne o kamen i onda nešto osluškuje i tako par puta.
Svaka mu čast!! Kosa radi,samo da je malo jači pogon.....

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
tak ti se provjeri da li je kosa napravljena od pleha ili se nije šparalo na kvaliteti matrijala

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,617
Ja sam kupil kosu prije 15-ak godina u Mađarskoj. Nije jednak tvrda po cijeloj dužini, tak da je i dobrom majstoru teško dobro sklepati. Ja sam gledal kak je klepal otac, pa probal i ja (vidla žaba kobilu da je digla nogu). Oštrica kose se izvitoperi, :mad: ali koliko meni treba posluži. Čul sam da postoji tzv. idiot klepač (majstori vele da je za idiote koji hoće klepat) i kad bi mogel doći do njega odmah bi ga kupil. Ako tko zna gdje ima, bumo ga zalili. :drinkers:
Tko ima dobar sluh može kupiti dobru kosu jer su velike razlike i kod istog proizvođača.
Za košnju je jako važno kak je kosa nasađena, koji kut zatvara s kosišem. Meni odgovara da je razmak od prve rućke do vrha kose malo manji nego do pete kose, onda po rosnom ide pjevajući.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,617
Najljepše falim puknutom na poslanoj adresi proizvođača idiot klepača. :finga:
Zval sam telefonom, ali nažalost nemam sreće, zaliha je prodana, a ne buju ih više delali. :mad:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Pogledaću ima neki žig, pa javim.Inače kad sam je kupovao taj čovek mi je izabrao od tri komada nekim sistemom meni čudnim.Kucne o kamen i onda nešto osluškuje i tako par puta.
Svaka mu čast!! Kosa radi,samo da je malo jači pogon.....

koliko vidim te kovanice su sada ko suho zlato.polovnu nemožeš kupiti ispod 50 eura.

a to sa pogonom vidi dizne da nisu zaštopale ili podmaži krajnice sa špekom i rakijom :gitarist::rolfer:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Zval sam telefonom, ali nažalost nemam sreće, zaliha je prodana, a ne buju ih više delali. :mad:

nema ih jer su vidjeli da nema više idiota,ha ha šalim se neće niko više da kosi ručno...

siki

Aktivni član
Tu od
6 Lip 2010
Poruka
2,151
Za košnju je jako važno kak je kosa nasađena, koji kut zatvara s kosišem. Meni odgovara da je razmak od prve rućke do vrha kose malo manji nego do pete kose, onda po rosnom ide pjevajući.

Kosa su kako kažeš nasađuje za svakog kosca posebno iz razloga što nisu svi iste visine niti imaju svi ruke iste dužine malo pojašnjenja otvorenost kose se mjeri tako da donju ručku staviš pod pazuh i prstima dodirivaš vrh kose a peta treba biti otvorena za dva prsta kosca inače kosište sa ručkama se zove bosansko kosište a otkovat kosu nemože onaj tko ima slabe živce udaraš lagano i razvlačiš oštricu bez velikog udaranja inače kosa se počne uvijati i ništa od otkivanja počne iskakati. Al sam navalio.

V

VOJVODJANIN

Guest
Kosa su kako kažeš nasađuje za svakog kosca posebno iz razloga što nisu svi iste visine niti imaju svi ruke iste dužine malo pojašnjenja otvorenost kose se mjeri tako da donju ručku staviš pod pazuh i prstima dodirivaš vrh kose a peta treba biti otvorena za dva prsta kosca inače kosište sa ručkama se zove bosansko kosište a otkovat kosu nemože onaj tko ima slabe živce udaraš lagano i razvlačiš oštricu bez velikog udaranja inače kosa se počne uvijati i ništa od otkivanja počne iskakati. Al sam navalio.

Možda si navalio, ali je sve tačno.Meni kad krenu živci da rade odmah prekidam,zapalim jednu, odmorim ruku pa nastavim...

G

Goran81

Guest
Zgodna tema... :D Godinama nisam ručno kosio, no pošto opet imam potrebe za malom količinom sijena, izgleda da će se moja mala livadica do jeseni jednom ručno pokositi.

teškar

Član
Tu od
12 Pro 2010
Poruka
948
Takav idiot klepač možeš nabaviti na sajmištu na Jakuševcu.:supz:

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Deda je iz Njemačke davno dovukao ovu spravu....pa tko treba, ode, popije gemišt sa dedom i sam si naklepa....vrlo je jednostavno i za dva prolaza po kosi treba nekih 5min....a kosa poslije izgleda kao da je iz tvornice došla...
92_479.jpg

laik

Član
Tu od
27 Pro 2011
Poruka
371
Pozdrav svima na temi :)
Uključujem se i ja ovo mi je zanimljiva i korisna tema...Najbolje kovane kose su Vrcarske kose(Iz Mrkonjić grada) isto su jako dobre i iz Kreševa(isto BIH) ...također,po meni,nisu loše ni limare ali one koje su predviđene za kao grmlje i sl.(od debljeg su lima) pa je isklepaš dobro i budu ok.
Znam i klepat kosu,klepam i limene kose isto...onako ima i boljih majstora za klepat kosu od mene ali npr. neuporedivo bolje klepam od čovjeka na linku http://www.youtube.com/watch?v=-pHgZkNrsLY
Zanima me gdje ima kupiti dobra kosa Vrcarska(Mrkonjićka) ako neko zna? Otišao bih po nju i u Mrkonjić ako treba.....

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
korisna tema nama šta...samo št večina ljudi sad više kosi sa traktorskim kosama ili kosilicama..ali ima nas i onih koji još koriste staru tehniku...mene je pokojni djed naučio kositi (bio je dugoo godina kosač) i ja sad nastojim i dalje njegovati taj bolje rečeno zanat,i svaki dan idem kosit sa ručnom kosom za svinje svježu djetelinu...kosa neznam koje je marke ali je jako stara...kosište(drveno ) sam zamjenil prošle godine jer mi je bilo prekratko i stalno sam morao biti jako ppgnut( djed je bio dosta niski a ja sam dosta visoki) pa mi nije pasalo...kosu nosim klepat kod starog i profesionalnog kovača koji mada je jako star,još uvijek super odrađuje posao i najbolje ju skleplje...

Urbani ljakSe

Novi član
Tu od
18 Lip 2013
Poruka
4
Ah, ja već treći put prelistavam ovu temu, i sve kontam zastarila je. Nekako nigdje da naletim na srodne duše, i konačno ovdje vidim da nas ima još koji se interesujemo za ručne kose, bar malo. :D

Inače, već 3 godine sam muku mučio da otkujem kosu (silverku) ali nije išlo. Bacao je, lomio, šta sve nisam radio, ali neće pa neće. Dok nisam nabavio pravi čekić, i pravi nakovanj. Zato poručujem ovima što se pate, neka nađu odgovarajući čekić, koji se neće saviti na vrhu nakon 10 udaraca. I nakovanj ne smije da vibrira, znači, čvrsta i stabilna podloga. Ja sam to shvatio tek nakon tri godine muke, jer nisam imao nikoga da mi objasni. I sad već dvije godine kosim dvorište sa njom. Inače, ovi koji imaju kose, znaju kakva kosa mora biti da bi kosila travu od 5-6 cm. I to ovu travu iz dvorišta, ne djetelinu. Sad sam nabavio i kovanicu, od puščane cijevi. Ali nije mi nešto posebna, jača moja silverka(koja je inače, najjača u krugu od 10 sela u kojima sam kosio). Pa ako ima ko takvu, nek se javi, svaki savjet je dobrodošao.

Pozz za sve.

:(handshake):

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Ah, ja već treći put prelistavam ovu temu, i sve kontam zastarila je. Nekako nigdje da naletim na srodne duše, i konačno ovdje vidim da nas ima još koji se interesujemo za ručne kose, bar malo. :D

Inače, već 3 godine sam muku mučio da otkujem kosu (silverku) ali nije išlo. Bacao je, lomio, šta sve nisam radio, ali neće pa neće. Dok nisam nabavio pravi čekić, i pravi nakovanj. Zato poručujem ovima što se pate, neka nađu odgovarajući čekić, koji se neće saviti na vrhu nakon 10 udaraca. I nakovanj ne smije da vibrira, znači, čvrsta i stabilna podloga. Ja sam to shvatio tek nakon tri godine muke, jer nisam imao nikoga da mi objasni. I sad već dvije godine kosim dvorište sa njom. Inače, ovi koji imaju kose, znaju kakva kosa mora biti da bi kosila travu od 5-6 cm. I to ovu travu iz dvorišta, ne djetelinu. Sad sam nabavio i kovanicu, od puščane cijevi. Ali nije mi nešto posebna, jača moja silverka(koja je inače, najjača u krugu od 10 sela u kojima sam kosio). Pa ako ima ko takvu, nek se javi, svaki savjet je dobrodošao.

Pozz za sve.

:(handshake):

nije tema zastarila, mi sa ove teme kosimo pa nemamo vremena za opis doživljaja :icon_weed:. čuj imam skoro sve sprave za košenje na raspolaganju, ali bez ručne kose,moje kovanice nemože da se radi.

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
kosi se kosi,nema šta... svaki dan je u upotrebi...a lako se z njom kosi i trava od 5 cm,samo mora biti oštra ko britva i onda tak kaj ti je lijepo za vidjeti kak reže... znam vidjeti kod nekih kak su sve svijane,zube imaju i po pol centimetra...ma doslovno uništene..i dok ih pitaš kaj su radili z njima,kažu udario po kamenu,ma reko dobro si udaril po kamenu kj si ju tak skrahiral...

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
kod mene redovito kad netko kosi ode držalo, baš neki dan jedno slomljeno

držalo ili kosište ode zbog pretvrdog držanja u ruci..i sad npr.dok ti kosiš i u punom zamahu za nešto jako zakačiš i normalno kosište puca ,a dok ti držiš malo oslabljeno(ne prečvrsto stisnuto) onda ti izleti iz ruke i ne slomiš ništa...i ja sam isto napočetku dok me djed učil,i ja sam jako čvrsto držal i skoro je puklo kosište,i onda sam ga poslušal cjeli dan mi je dosađival i govoril kak treba,i od onda nikad nisam slomil kosište ili ti držalo...

Najnoviji postovi

Na vrh