• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

SAME Explorer 95 Classic

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Šanana zašto stalno vozaš vilicu za bale,el te nesmeta napred,ili pri izlaženju na cestu te nije strah da te neko nenapuca u nju? Recimo ja imam takve poljske puteve gdje skoro do pol ceste moram doč sa traktorom da bi vidio ako mogu izač ili ne na cestu.
Inače ljep Samčina

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ma ne vozam ih stalno, u največoj sezoni bala su večinom na traktoru, al ne puno, tu u silaži i večinom u silaži na otvorenom SAME vozi pa kasnije gazi i onda obavezno ide bala sjenaže napred i nazad i najviše iz tog razloga su i vilice napred.
A znam ih imati i dok idem dalje u polja na poslove pa si usput donesm balu sjenaže doma ili tokom ljeta pomalo izvažam slamu s polja u usputnim turama.
Recimo dok se vozi gnoj ili gnojnica pa u svakoj povratnoj turi dovezem balu slame doma :)

A ovo kaj se tiće putova, to ti vjerujem jer ima i kod mene svakakvih, no nisma imal nikakvih problema s tim, niko ne zeza, svi večinom paze i poštuju, obavezno se pali rotirka dok se nešto vozi napred i to je to!
No velim, naučen sam na to i uopče se ne sekiram previše, pazi se koliko treba i znam kak se mora voziti dok imaš napred 2 metra nešto ispred sebe :)

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Ne bi ih ja imao nepotrebno na traktoru, pa to je dodatno za više od polovice traktora. Nema teorije da izadjes u zonu preglednosti, a da to čudo već nije nekom prepriječilo put... Ne daj Bože da se dogodi sranje, nemaš opravdanja baš nikakvog...

A ruku na srce, to je za skinuti vremena manje nego treba da popušiš cigaretu.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Apsolutno se slažem.
I vjeruj mi dok ih netreba na traktoru niti ne pogledam ih, eno ih stoje ispod hedera Zmajevog berača :)
Ali u sezoni bala mi zamjenjuju jedan manji traktor i vozača i to onda puno znači dok možeš s dva priključka raditi na traktoru.

Ista je stvar s bilo kojim priključkom napred, bile te drljače, vilice ili roto kosa, ili u nekom drugom slučaju prednji utovarivač s raznim priključcima napred. Drugačije se onda mora pazit, vozit i izlazit na cestu, tu je glava uvijek na šajbi, a i izbjegavam kojekakve uske i skrivene izlaze s polja na cestu.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Eh, da bar ima, ali ovaj naš nema!

Moglo se je zatražiti da isporuče traktor s klimom, ide malo drugačiji plastični krov gore i napred na motor se ubacuje kompresor, nekih 2000€ je bila nadoplata, ali moji nisu htjeli, a ja sam bil "mali" i nisam imal pojma kaj sve SDF nudi :)
Isto tak smo prošli i s zračnom instalacijom, kao i s izvodom za uljne kočnice, nema ništ od toga.

Da sam znal kaj sad znam, bilo bi razne opreme na tom traktoru, obavezno bi bila klima i zračna instalacija i 3 para hidro izvoda.
Svejedno se je uzimal na kredit i sad tih 4000€ možda više nebi igralo.
A možda ga nikad nebi ni uzeli da smo znali neke stvari kaj sad znamo.

Imali smo keš lovu za otić u Njemačku po traktora 100-120 ks i obavzno 6 cil. Fiat ili Case, ali djed je htio novi traktor i baš taj mu se svidio na jednom prospektu i za par mj je bil doma :)

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Klima je stvar ukusa,ja isto žalim šta ju nemam na df-u a tata opet kaže da nije potrebna jer se digne prednja šajba što se nažalost na tvome sametu nemože. Zračne kočnice njih mi najviše žao jer par puta sam skoro imao nesreču kak me prikolica pogurala ali eto sve je danas skupo a stariji ljudi nerazmišljaju baš u budučnost nego da što jeftinije prođu i rade kak se radilo pred 20 god.
Zar ti treba 3 para hidrauličnih izvoda?? Ja ih imam i do sad sam max koristio samo 2,nemam priključke sa 3 para ai nez šta bi to točno moglo bit da mi zatreba.
Šanan ja gledam malo drukčije nego ti što se tiče polovnog traktora. Ti kupiš neki za 100 000kn koji ima 7-8 000rs sa čelavim gumama i na kojemu češ za par god radit generalku i dođe ti na isto možda i skuplje nego što si sad kupio novi traktor. Ako kupuješ nove gume na polovni traktor one su ti oko 50 000kn neke kvalitetnije normalno plus generalka i ko zna kakvi kvar na traktoru što te več vuče na 100 000kn i sa onih 100 000kn što si kupio traktor imao bi novi,što sam ustvari i imaš.
Ima slučaj u selu,lik je htio novoga Zetora Forteru 120ks kupit,ali se odlučio kupit polovnoga MF serije 6 i ima 105ks (dobri stari šestak) i veli da se je zaje... šta ga kupio. Jer kolko je več u njega uložio da je za te novce mogao imat novi traktor,i još bi mu se vratilo kapitalno ulaganje.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Slažm se s tobom kolega u vezi polovnog traktora, to je sve stvar sreće, a nažalost i s noviam je tako u današnje vrijeme, ni ipak smo se vodili da idemo na novo, pošto su zadnjih 5 traktora kupljena ganc nova iz tvornice, tako je bio i Same!

Ovo u vezi izvoda, zaboravio si jednu sitnicu. Meni prednja hidraulika radi preko jednog para izvoda i dok nešto radim s njom, iza mi ostaje samo jedan par izvoda, tako da bi volio da ima barem 3 para, 2 aktivna i jedan pomoćni kojeg koristi i PVH.
Več sam posuđivao neke priključke pa nisam ih mogao max iskoristiti zbog nedostatka hidro priključnica, no to je nebitno sad.
I žao mi je kaj nisu ugradili slobodan povrat ulja i to mi zafali ponekad, no to budemo sami izveli.

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Gle gle opet ima isti traktor ko umene...
Povrat, ma to ti jednostavno, trebaš niol redukcijski, komad od cca 50cm crijeva i brza spojka :)

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Jeste, jeste kolega! Isti ko utebe :)

Ti si povrat stavil na čep iza??
Dal postoji koje mjesto tvornički predviđeno za slobodan povrat ulja?

Mogel bi i ti dati koju lijepu slikicu tvojega Sameta s prednjim utovarivačem!!!

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
E to sam zaboravio,istu stvar ima rođak na hurliju xb max 100,prednja hidraulika mu radi preko tog jednog para,ako hočeš da ti radi taj par hidraulike onda moraš stalno izlazit iz traktora i prebacivat ventil da bi ti radila ili ph ili odozada kiper. Povrat ulja ja imam na df-u orginal,samo moram promjenit ventil jer smo dobili muški a u večini slučajeva trebaš ženski ventil,no mi ga nekoristimo tako da netreba mjenjat.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
E da to ti je to.
Ajd molim te pogledaj od kud je izveden povrat ulja, može i slika ako se da poslikati.
Mislim da su nam traktori isti u zadnjem kraju pa da i ja nešto skemijam.

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Ja ima povrat bez ručice sriktan, jer mi balirka tako potražuje, ručivu zablokiram da nabija a ulje ima slobodni povrat kojeg preko ventila ne može imat.
Da taj ventil imam i ja ali nemoram izlazit van jer je odma na izvodima iza kabine, A preko ovog povrata kaj radio nejde mi PVH
A slikaaa, trebalo bi kopat po debeloj arhivi...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Pa znam da je bez ručice, kaj će ručica slobodnom povratu. Mene samo zanima od kud si ga izveo :)
Ma i meni je taj vantil odmah iza kabine, okrenem se iza sica, ispružim ruku i mogu do njega.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Sad ima nešto sitno preko 3200 rh, u 5. mj bude punih 8 godina kak je kod nas.

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Pa znam da je bez ručice, kaj će ručica slobodnom povratu. Mene samo zanima od kud si ga izveo :)
Ma i meni je taj vantil odmah iza kabine, okrenem se iza sica, ispružim ruku i mogu do njega.

Otraga na onom čepu di se sipa ulje od hidraulike sam spojio povrat

Najnoviji postovi

Na vrh