• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Samogradnja samohodne rotacione kosilice za voćnjake

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
@vica , paralelogram radi isto bez obzira što je različita dužina između spona , to nema nikakvog uticaja
Problem je u ove dvije srednje krajnice koje pri zakretanju srednjeg okretišta ispadnu iz ose i bukvalno ''skrate'' vezu između točkova i dođe do razlike u pogrešnom smijeru , znači pri namotavanju volana zadnja spona bi morala da se pri zakretanju srednjeg okretišta ''produži'' da bi sve bilo dobro
Rješenje u ovoj poziciji je da lijevu krajnicu pomjerim još prema nazad , znači rukavac od lijevog točka da produžim za nekih par cm i isto tako i krajnicu koja je na srednjem okretištu da produžim za toliko a osa srednjih krajnica da bude uzdužna

To bi izgledalo otprilike ovako kao detalj u crvenom krugu , ovo u plavom krugu je položaj srednjeg okretišta pri namotanim točkovima , ova razlika između dvije zelene crte je ta razlika za koliko se produži zadnja spona pri namotavanju točkova i onda pri namotanim točkovima oba zadnja točka su ''svaki u svom krugu'' oko ose okretanja cijele mašine

Evo još koja slika mjenjača kako sam riješio sa upravljačkom jedinicom od nekog AUDIa , kutija sa sajlama plaćena cijelih 1,5e :(y): legla fantastično
Danas sam spojiohladnjak i otišao po sajlu što su mi ljudi napravili za kvačila pa sam se vozikaooooo :icon_thumright:

Prilozi

• volan.jpg
    volan.jpg
    7.7 KB · Pregleda: 352
  • IMG00023.jpg
    IMG00023.jpg
    64.7 KB · Pregleda: 513
  • IMG00024.jpg
    IMG00024.jpg
    62 KB · Pregleda: 718
  • IMG00025.jpg
    IMG00025.jpg
    68.1 KB · Pregleda: 339

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Mislim da bi samo bilo mnogo lakse bez nekih proracuna onako izvesti. Taj menjac je otprilike od Pasata B3 ili golfa 3 jer koliko vidim isti je ko kod mene samo je kod mene hidraulicno kvacilo. mozda i na nekom manjem audiju sa popreko motorom tako reseno.Taj birac na sajle je zakon za starije preko stanglica resene.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
To je sasvim drugo i ne može se upoređivat sa đoistikom za hidro komande.

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Valjda treba trapez a ne paralelogram.

Ovo sa skice......zar ovo nije isto što već imaš?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Moram demantovati sam sebe
Ovaj moj zadnji prijedlog nije prešao u djelo :icon_hang: pojavio bi se isti problem , u jednu stranu bi radilo dobro a u drugu bi se spona opet produžavala :icon_redface:
Ma obračunat ću se ja sa njim mamicu mu

Ova komanda od mjenjača , pa možda bi i mogla uz manje prepravke za komandu razvonikom iako nije za to namijenjena , različiti su hodovi , jedna sajla ide 65mm a druga 25mm

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
Ne sumnjam da će rješenje izostat.

Koliko ima mjesta između rukunice rukavca i točka? Mogu li se one raširit prema vani, prema točku, da produžiš spone? Ako nema mjesta dolaze li u obzir distanceri?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Misliš može li se krajnica koja je pri točku još primaći točku ?

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Rukavci mislim da su od opela koliko vidim i nemogu se pomeriti bez secenja i varenja jedino .Distanceri se sigurno mogu nabaviti za odmicanje tocka ili uze felge

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Volan je skoro riješen , ostala je samo još jedna sitnica ali i to je u planu ali kasnije , za sada je radijus okretanja 2,5m (unutrašnji krug) i to me zadovoljava , može se još malo smanjiti radijus ali kako već rekoh o tome kasnije

U sada je na redu pogon kosačice , koliko kilovata snage (u realnim uslovima rada) treba rotacionoj kosačici sa 4 diska ?
Od toga mi zavisi litraža i pritisak pumpe koju bi stavio

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Zavisi dosta od same trave i uslova za kosenje jer nekad treba skoro duplo snage za pogon. Bar 10ks po meni bi trebalo za pogon

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Gledao sam već nešto slično ovome i mislim da ne zadovoljava moje zamisli ali sigurno je dobra osnova za nešto slično , možda da se stavi dupleks kosa onda bi bilo solidno

I još uvijek nemam podatak koliko snage je potrebno kosačici da bi radila normalno , trbam da znam makar približnu snagu radi određivanja hidrauličnih komponenti

mikser

Član
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
322
neki dan sam prico sa covekom koji kosi sa torpedom 45ks nesto tako sa roto kosom zegerovom,kaze da zapinje osrednje. tako imaj u vidu da je to dosta tesko terati u odnosu na dupleks.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Ne pitam to , moje pitanje se odnosi koliko snage treba SAMO kosi bez kretanja , kosa sa 4 diska je mnogo lakša za pokretanje od one sa dva bubnja

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Pa evo ti primer jedan pa sad vidi dal ces uvaziti. Tvoja kosa je 165cm i 4 diska sto mu dodje primer 40cm po disku. Motorna kosacica kod mene je 3,5ks sa precnikom 38cm stim da one rade fakticki ko malceri jer isitne skoro svu travu i tu treba vise snage. kosi travu zato manju dok ova tvoja samo takoreci odseca i slaze iza i treba manje energije fakticki. Ali treba zato za pogon u prenosu gde su gubitci. tako da ti treba po meni najmanje 10ks ali treba ipak uzeti vise radi zalihe i tezih uslova ,tako da racunaj po meni bar 15-18ks da stavis da nebi razmisljao. Od viska glava neboli

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Pumpa od rusa je nekih 12kw otprilike , prva će ona iži za eksperiment pa ću na osnovu toga da utvrdim šta treba i šta može

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
To jedino mozes fakticki i probom potvrditi dal je i sta dovoljno jer hidraulika je nauka i mnogo proracuna treba od kojih vrlo malo informacija ima jer nije predvidjena za pogon. Da imam ista slicno u blizini da pogledam i napisem podatke ,ali nista nema pa nemogu reci nista konkretno .

Tu od
17 Sij 2007
Poruka
36
pozdrav evo da se i ja napokon malo javim nakon dužeg vremena ...nažalost ni moja kosilica nije još gotova .U stalnoj utrci sa vremenom valjde ću je završiti do prve košnje ....

Prilozi

• Photo0160.jpg
    Photo0160.jpg
    74.4 KB · Pregleda: 390
  • Photo0171.jpg
    Photo0171.jpg
    62.6 KB · Pregleda: 555
  • Photo0179.jpg
    Photo0179.jpg
    58.8 KB · Pregleda: 511
  • Photo0182.jpg
    Photo0182.jpg
    68.3 KB · Pregleda: 726

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Jesli li vozilo kao vozilo iskonstruisao do kraja ako već farbaš ?

Najnoviji postovi

Na vrh