• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Samogradnja samohodne rotacione kosilice za voćnjake

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Nažalost ništa za sada , klasičan problem nedostatak vremena ,nažalost, valjda zimus bude malo više štangasa

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Neki dan sam sretio jendog čudaka kao što sam i ja sam pa smo malo razmijenili iskustva i znanja
Evo njegovog projekta koji je isključivo namijenjen za malčiranje

2sce.jpg

Dobro je vidjeti nekoga ko se upustio u sličan poduhvat , on je imao sreće pa je imao lijepo komponenete

Edit , a ovo je njegova makina za klasično košenje
x92j.jpg

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Nebih znao tačne detalje jer ih ni sam vlasnik nezna tačno , njegov sric se bavi uvozom poljoprivredne mehanizacije i on od nejga uvijek dobije nešto ''simpatično''

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Svaka čast , ti se već provozao a ja još na startnoj poziciji

Može li još malo slika oko detalja pogona , kako si zadovoljan hidrom ?

Tu od
17 Sij 2007
Poruka
36
zapeo sam na prvu šljivu ,malo je previsoka kosilica......
i malo je prebrza za voziti slalom između šljiva,valjda bude lakše kad spojim kočnice.....hidro indstalaciju još nisam dovršio,kad bude gotova budem sve poslikao pa stavim na forum....probal bum stavit neki video valda se bu vidlo

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=vt2Xl9VMQiw[/YT]

Posljednje uređivanje od moderatora:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Današnje testiranje iz radoznalosti : pumpa hidraulike sa rusa i hidromotor nepoznate kubikaže
Rezultat : odgovarajuća brzina ali nepoznata snaga dali je dovoljna da bi kosačica normalno radila pod opterećenjem
Moram nekako ovaj hidro motor uglaviti direktno na kosačicu da probam

Prilozi

• IMG10048.jpg
    IMG10048.jpg
    80.2 KB · Pregleda: 437

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Pozdrav!
Evo napokon malo napredka kod mene.........par slika sa prve vožnje

Kolega ima li još kakvih radova kod tebe ? I ja se konačno uhvatio malo posla pa sam za sada:
-postavio motor fiksno
-napravio prvi nosač za hidrauličnu pumpu (samo ploča jer mi je trebalo da tu okačim jedan nosač motora)
-sastavio kardan koji ide od mjenjača do diferencijala , ustvari to dođe poluosovina jer su tu dva zgloba
-postavio hladnjak i ventilatore (nisam još spojio crijeva)
-fiksno postavio letvu volana (izbačena hidraulična i stavljena obična mehanička jer nema potrebe za servom pošto volan ide lako)
-i za sada najveći poduhvat da sam smontirao ručicu mjenjača , uh kako je lijepo legla ali za sada nemam sliku jer sam radio na slabom svjetlu a slikam telefonom
-čak sam i provozao mašinicu jednom kratkom test vožnjom pošto rashladni sistem nije spojen
-započeo kvačilo ali nemam odgovarajuću sajlu

Utisci su za sada dobri , brzina kretanja je idealna , onako od oka djeluje super
Malu zamjerku imam na upravljivost , tu ću nešto morati da poradim jer nisam zadovoljan manevrisanjem , izgleda ću morati zadnju osovinu da malo skupim da bude uža , valjda ću na tome da dobijem nešto i još malo povećati ajnšlag

Čak sam i izvagao mašinicu :biggrin: za sada je teška 520kg (ovo što se vidi na slici) , iskreno mislio sam da je lakša , nisam očekivao toliku težinu

Za sada samo ove ''sirotinjske'' slike jer kako rekoh slikam telefonom , kada bude više urađenog posla biće i bolje slike :(y):

Prilozi

• IMG00019.jpg
    IMG00019.jpg
    44.3 KB · Pregleda: 342
  • IMG00020.jpg
    IMG00020.jpg
    40.5 KB · Pregleda: 318
  • IMG00021.jpg
    IMG00021.jpg
    47.3 KB · Pregleda: 334
  • IMG00022.jpg
    IMG00022.jpg
    37.5 KB · Pregleda: 310

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
kad abarth na ovo stisne zahvalu onda znam da je to sarkazam
ovo je dobro ali ne liči na ništa , (i ovo je sarkazam )

edosoko

Dobro znana faca
Tu od
5 Svi 2008
Poruka
1,381
.......
Malu zamjerku imam na upravljivost , tu ću nešto morati da poradim jer nisam zadovoljan manevrisanjem , izgleda ću morati zadnju osovinu da malo skupim da bude uža , valjda ću na tome da dobijem nešto i još malo povećati ajnšlag......
Morat ćeš ti nju čitavu prepravit.....mislim da geometrija upravljačkog mehanizma nije dobra, rukunice su paralelne i....na pogrešnoj strani. Kad smotaš puni jedan točak "guli" podlogu?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Problem je taj što @edosoko i tipuje na njega , ove dvije krajnice u sredini nemogu stajati ovako jer pri namotavanju točkova ''skraćuju'' zadnju sponu a trebalo bi da je produžavaju , moram to modifikovati ili makar da ide paralelno do kraja što sam za početak i planirao

@puknuti , pa i sarkazam može da pomogmne , ni ja ne kažem da ovo lič na nešto ali ja pokušavam da napravim to nešto

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Dok vi sračunate ja ću napraviti :icon_lol: tako je bilo i u temi ''pogon prikolice preko diferencijala'' :biggrin:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Hoće li bit nezavisne kočnice naprijed? Zadnji trag čini mi se preširok, moglo bi poprilično smetat kod manevriranja, a i poprilično gazi van pravca. Baš si želio da ima 4 kotača?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,145
Biće nezavisne kočnice , da zadnji kraj je preširok definitivno
Pa nisam nešto želio da bude na 4 točka , tako mi djeluje prirodno , mada izmjene su moguće ako misliš na tri ali ću kasnije razrađivati ideje u tom pravcu

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Po meni recu ti sta je problem . Tebi se trap lomi na sredini takoreci na bolcni centralnoj, i tu bi ti trebao iznad da bude onaj nosac sto je zavaren za profil i podjednake duzine da budu cevi sa krajnicama.Unutrasnje krajnice uvek budu u simetriji gde se trap lomi, naprimer kde su selen blokovi ucvrsceni za sasiju u tom polozaju je i unutrasnja krajnica spone. Znaci udaljenost od selena leve i desne viljuske bi se trebala preneti na letvu volana i udaljenost od unutrasnje leve i desne krajnice ako me shvatas . U tvom slucaju bi to moralo biti na sredini gde ti je bolcn trapa pa iznad njega montirati onaj nosac spona a raspon obe strane da bude isti. i mora biti u pravcu sa rukavcima gde spone kacis. Ali sad gledam predhodne tvoje slike gde se bolje vidi. Ja bih to bolje odradio i bilo bi mnogo bolje resenje a to je sistem ko u vladka ili ostalih. Odseci te unutrasnje krajnice i izmedju uvari cev i bice centralna spona izmedju tockova. Na jedan rukavac zavari neko drugo parce rukavca i krajnicama povezi sa ovom plocom koju ces onda morati izmestiti odavde jer ce smetati.Morace malo vislje da se verovatno montira da centralna nebi zakacivala za nosac kad tocak skrece i podize se uvis

Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh