• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Samogradnja trobraznog pluga

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ovo stvarno nije loše!

Ali obavezno si stavi deflektore gore na daske, makar samo komad uske federplate 10 cm navari gore na dasku i nek bude onak fino zafrknuta i taman će ti skidati onaj gornji čupavi sloj zemlje i bude čisto oranje i ne samo da bude čisto, nego bude i potpuno ravno, nebude ti se ovak poznla svaka brazda.

Jasno se vidi tamo gore na početku brazde, gde je gušća trava, zelenija kak ne okreće brazdu nego naslanja i ostaje malo odozgore, e upravo to ti je razlog da postaviš deflektore i plugić bude sasvim ok!

I još kad budeš ujesen zaoravao masu kukruzovine, onda snimaj video da vidim kak zaorava i dali se štopa, ako i onda bude ok, skidam kapu!!

Oskarr

Član
Tu od
8 Velj 2014
Poruka
67
Orao sam danas i uzbrdicu i dosta žutu ilovicu ,čak sam se i ja iznenadio
kako je išlo,ali sa obadvije špere,ali nisam imao sobom mob da snimam,:(devil):

Ja i dalje tvrdim da se nebude štopal jer ima još dosta mjesta za masu kukuruzovine,
a za deflektore budem vidio kad nabavim materijal onda ću ih stavit,
moram gore malo poravnat vrh pera i onda ću ih samo navarit na pera i napred ih lijepo poravnat da bude ko jedna cjelina
ko ovi na slici

Posljednje uređivanje:

Oskarr

Član
Tu od
8 Velj 2014
Poruka
67
Evo u Subotu sam podarao prvu kukuruzovinu sa trobraznim plugom i još ktome
nadebelo masnog stajskog gnjoja i samo da znate da nema štopanja kako sam i
predpostavljao,,,,

Moj muljčar Ino 190

Moj rogonja kreče u akciju,sad če da ju samelje u prašinu

Evo ovo je kukuruzovina ,bila je preko 3,5m visoka

Več je gotovo,Bena pregledava kvalitetu muljčanja,

Ovdje su rasle buče ,za bučno ulje

Eto svježeg i masnog gnjoja na svježe zmuljčanu kukuruzovinu

Iz više perspektive

Ovako je bilo pognjojeno

A ovako je podorano,kukuruzovina i gnjoj

Komentare ????

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Ja dizem palac gore! Super izgleda, zmalcirano savrseno, al zato i plug radi super, poslije kombajna nebi tak isel, u svakom slucaju mozes i k meni vjezbat :)
Btw, kak ide s tolkim malcerom, kolko redi uzimas?

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
svaka čast. dobro, taj plug ne bi zaoravao čitavu, ali u tim dimenzijama nebi niti jedan tvornički. ja sam prošle godine sa 755 vk zaoravao stranjak od ječma, nije kupljena slama, pa se štopalo. bitno da se zemlja okrene, da se složi i da je ravno. a to je sve zadovoljeno. samo ćeš morat osmislit neki sistem za razbacivanje stajnjaka, ovo je robija, znam iz vlastitog iskurstva :D:
bila je jedna mala prikolica za stajnjak, sanduk 2x1,20 u bjelovaru. na stovarištu u italiji su joj majstori ukrali rudu i osovnu, možda je vlasnik sada to nabacio, ali tražio je za nju onakvu 4200 kn, a bila je jako dobra.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,021
Mislim da kao pripomoč, vidim na slici prije krušku među kotačima

Oskarr

Član
Tu od
8 Velj 2014
Poruka
67
Ovaj kardan služi ako nejde da ga upališ,a bilo je i situacija da i onda nejde,hahahaha,:icon_twisted::icon_twisted:

Ovo je orginal pogonska prikolica ,kiperica za taj traktor,super je,ali prošli vikend
mi se prvi puta u šumi desilo da nije išlo ,morao sam odustati,trebalo mi je još samo 10 m do vrha ,ali je bilo premokro i kotači su zasjekli da sam skoro ostao podložen na zemlji,

Stavit ću filmić čim nađem vremena,

Što se tiće rastepača za gnjoj imao sam i hidraulične vile,ali sam ih prodao kad sam gradio kuću,sad ne radim više tolko poljeprivrede,pa to jednom godišnje odradimo malo za rekreaciju,hahaha

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,107
ja imam u planu sada nabavku pogonske za moj ac gledo sam nove zaccarie i bernardi dosta su skupe nove,polovnih nisam bas vidio,koja je marka ta tvoja,meni dosta treba zbog drva,kazes nije islo e da mi je vidit onda kolika je za ubzrdica i koliko je blato bilo heheh jer toliko konja i tona na 6x6 skoro za nepovjerovat da neide

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Za vinograde je to super kombinacija,tamo je za berbu velika i nizbrdica i uzbrdica.Samo težko je nač pravu za usklađenost sa traktorom-a i sa $.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,107
super i za šumu i vinograd,sa time mozes di oces,a nemozes sve ni uparit,ali Ac svi imaju mogucnost pogona steta ne iskoristit

Oskarr

Član
Tu od
8 Velj 2014
Poruka
67
Da blato je bilo takvo da sam nasjedao na njega ,diferencijal na prikolici je inače niski i on je nasjedao cijelim putem i rezao površinu puta,

Prikolica je baš orginalna za A.C, 3,5 t 2000,god,ako se ne varam mislim da je bila
oko 11 000 DM

Evo ovo su samo dvije slikice od ovog puta u šumi,a uzbrdica je bila,baš onak prava,samo se to ne vidi tako na snimci

A ovo je par slikica o prikolici

abarth ova prikolica je baš za taj tip traktora i usklađeni je prijenos vrhunski,
ukopčavaš ju i iskopčavaš bez ikakvog štekanja i stajanja ,sve radiš u hodu

Posljednje uređivanje od moderatora:

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
kam si se zatiral u to blato čovjeće, pa to ni gusjeničari ne izvuku van :icon_axe:

inače prikolica predobro izgleda, samo šteta pa nema one široke ripnjače da efekt tog pogona dojde do izražaja, ove balonke ni s pogonom nisu od neke velike koristi.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Da, trebale bi biti traktorskog profila, ili bar industrijske (za bager), iako ni one baš nejdu v blatu.

Krumpironja, pa zakaj si ne napraviš takvu prikolicu?
Na običnu prikolicu dodaš diferencijal od Tamića ili Zastave, te s dimenzijama guma i eventualno getribom prilagodiš prijenosni omjer.
Da mi treba, ja bi to tak napravil.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,826
Moreš. Nabiješ blata do poluosovina i povlečeš travu u semeringe prednjeg pogona, postruže se trup traktora i potrgaju žice ili elektroventili ispod...sto mogućih problema na koje čovek ni ne misli...

Na vrh