Helena kaže:
Mike kaže:
ok,svako ima pravo na svoje mišljenje...poštujem to :!: 8)
ja sam mišljenja da treba ići u jednu proizvodnju ono "full",ali uvijek treba imati nekog "asa" u rukavu za crne dane :mrgreen:
Ma jasna stvar i nedozvoliti da nas se uvuče u bezdan , ide i ona, tko voli nek izvoli .
koji je to as u rukavu za crne dane :?: :shock:
da ja to vidim :!:
u njemačkoj i svim tradicionalno simentalskim zemljama je simantalac u velikoj manjini jer je holstein superioran
to su teške brije o tome kak se zaradi na simentalskom teletu, kod mene svi mušlki lete bez pogovora o cijeni, samo vozi da u njega ne ulažem gotove novce, bio on simentalac il holstein, svi lete
zanima me kolko u ovoj fakin državi ima ljulja, kolko graška , kolko lucerne, crvene djeteline i sirka, kvalitetnih krmnih kultura spram običnih livada, smjese, tovljenja teladi sa jajima i grahom, statistika je gorja od černobila, iraka i vijetnama skupa, gorje neg u eritreji, ko tu onda govori da holstein ne valja
valja i te kako je superioran i nije ništa skuplji u držanju, samo mu dajte ono što treba i on če to vratit duplo, i mogu bit dugotrajni, i kvalitetni
onaj ko ne želi imat mušku telad nek koristi seksirano sjeme i imat če sve žensku telad il embritransfere, za sve ima rješenje, tako da mi ne može ama baš nitko reči da holstein nemože sebe izremontirat, priča za malu djecu
kak sam ja došao sa 5 krava do skoro 40 grla u 5 godina, sve ženske :?: :!:
kad dođe onaj iz grada u mesnicu i traži kilu mesa , govedine, nema razlike u cjeni mesa holsteina i simentalca, kila je kila, a to što nas netko da ne kažem šta, to je druga priča i drugi ljudi
mi smo sušili crnog holsteina bika cca 450kg ove zime, meso je delux, bolje od svake svinetine, nije suho, ma divota kak to prolazi, a moja guzica je fest probirljiva
da se vratim na temu, ima kvalitetne ženske teladi i to treba kupit, ono sve što se prodaje kako junice je škart, da obrazložim, imaju veličinu i težinu odrasle krave a to ne smiju imat, predebelo, tovna kondicija, junice moraju bit u usporedbi sa kravom kad ju metnete jednu uz drugu podosta sitnija, 2/3 krave mora biti, a stereotip je kod nas da je to mršavo, škart, i ustvari jako dobra grla se svjesno upropaste.
sve je kod nas jedan sterotip
eto moje viđenje i obrazloženje situacije