Nisam neki stručnjak za traktore imam samo Tomu 826.
S obzirom da se traži traktor za 20-25 000kn, mislim da treba posložiti najbitnije kriterije koje traktor mora zadovoljiti:
1) da je čest, zbog nabave djelova
2) da imaš blizu majstora koji ga zna popraviti
2) da ti je dovoljno jak, a opet ne prejak
Znači, ako imaš 2h zemlje, teba ti traktor od 40tak ks, ne od 70, makar ti ga netko poklonio. Jer oplug 2x10" ćeš naći za 1500kn, a prikladan plug za traktor od 70kn je nekoliko puta skuplji. Skuplje su i gume i sve ostalo.
Netko je ovdje napisao i da sa Tomom napravi puno posla, samo polako.
To je točno, Tomo i svi slični mini traktori su odlični za penzionere, koji imaju vremena.
Doma ima i Tomu i penzionera, pa znam.
Netko tko radi 8h dnevno, nema se vremena igrati s Tomom, jer mu je dan prekratak.
Onda se gleda traktor 40-50ks, da je jeftin u nabavi i održavanju.
Da sad kupujem traktor tih karakteristika, ovako bi poslagao rang požečknih marki
1) Zetor. jest skup, ali ima djelova, kvalitetan je. Tvornica još uvjek postoji
2) Univerzal, štore, Fiat. Možta i Imt 540 sa fiat motorom,
3) Imt
4) Torpedo, Ursus
Od svih ovih tvornica samo zetor još uvjek postoji, ostalo je sve pokojno. Egzote bi uzeo u obzir jedino ako je cijena povoljna a stanje dobro. Inače bi moglo biti plakanja.
edit: ako želiš "dobro proći" nema kupovine na brzinu. Novce moraš imat spremne i pratiti oglase. Možda još bolje osmrtnice u kraju (zvuči morbidno al je točno).
Ne znam koliko ima traktora kod tebe, meni pada na pameti ići po selima i raspitivati se tko ima traktor koji ne koristi pa bi ga možda prodao, ciljam na staračka domaćinstva. Možda neće biti najjeftiniji, ali bolje i to nego ulickano od švercera.