Ma sve to stoji, nije sve crno i bijelo. Al gle, 80% tih manjih traktora je radilo sve, od poljoprivrede do sume, vozali se na zadnjim tockovima. Odrzavanje je bilo u vlastitom angazmanu, od strane vlasnika, koji realno, najcesce nisu imali nekih tehnickih znanja. Traktori su izraubani, nije problem sto su mu jeftini dijelovi za generalnu motora ili zmigavci, ali kad se desi npr. pukne zupcanik u reduktoru, kao sto sam ja imao ponudu za 555. Dijelova nema. Ili kad je lik izvadio poluosovinu iz 558, a onda ko cackalica.
S druge strane, vecina tih starijih JD-a je bila po ekonomijama i kombinatima, a tu su bile ozbiljne radionice, ozbiljni majstori, redovne izmjene ulja i sto je jos vaznije, prikljuci i opterecenja u skladu sa snagom i mogucnostima.
Naravno, ima tu svega, nista ne vrijedi 20 godina odrzavanja, ako ga netko unisti za 2. I naravno da nije ista kategorija ni ista namjena. Ali mi nije jasno da jedan izrauban traktor, napravljen po JUS-u, po tehnologiji iz 50-ih, moze vrijediti isto ili cak vise od traktora napravljenog po DIN-u koji je tehnoloski svemirski brod za ovog prvog.