• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Savjet za kupnju rabljenog traktora

• Temu pokrenuo agroenogastro
  • Datum prvog posta

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Jbga mali, bolje da si dovuće nekog zetora, ursusa, imt-a za te novce za koje ima djelova u svakom žbunju nego neku egzotiku pa da prođe pola EU za jedan semering od 50kn.

Nemora znacit jedan ga ima s dv veli da je traktor super.
Ipak je to malo ozbiljan stroj ako nije izrabljen treba ga probat

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Ima manjih traktora 35-40 ks za cca 1000 eura, samo treba cekati priliku. To uglavnom ne budu reprezentativni primjerci, ali ako kupist traktor za 1000-1500 eura, a budzet oko 3500, bolje uloziti u njega, nego kupiti nesto precjenjeno, a realno iste vrijednosti. Problem je sto se takvi traktori prodaju u roku od jednog dana, najcesce ih prodaju ljudi kad im gori pod nogama, ne bude to toliko lose. Prosle godine sam naisao na 558 za 4500 kn, 533 za 5000, a bio je i 577 za 10 000. Ako imas novce, prati oglase, svaki dan gledaj i nesto ce naici.

Točno, treba čekat priliku. Prodaju se kad zagusti, ili kad dida umre, pa kći ili sin iz grada ne znaju što s traktorom, a 2-3-4 000e dobro dođu.

Nemora znacit jedan ga ima s dv veli da je traktor super.
Ipak je to malo ozbiljan stroj ako nije izrabljen treba ga probat

Kolika je šansa da 30god star traktor nije izrabljen?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Postoji šansa. Ima dosta ljudi koji godišnje naprave oko 100 sati, odnosno u 30 godina 3000 sati. Doduše važnije od samih sati je kak se postupalo s traktorom - vrsta i način rada te nnačin održavanja.
U svakom slučaju je kod kupnje korisno imati sa sobom stručnjaka ili barem nekog tko je imal takav traktor pa zna na kaj treba obratiti pažnju.

baustelac99

Aktivni član
Tu od
5 Sij 2009
Poruka
606
Naravno da postoji šansa, ali mislim da je šansa manja što je traktor jači. Možda je netko kupio imt 539 i radi 50 rh godišnje. Ali ne vjerujem da je kupio imt 577 pa radi 50rh godišnje.
A i traktori kupnjeni prije 30god su vjerovatno barem prvih godina više radili (dok se više zemlje obrađivalo).

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Englez, bio je i kod nas jedan povoljan, ja ga cak mislio uzeti za sjetvu, ali sve colni vijci. Sjecam se kad je kod prijatelja otisao jedan suplji vijak, pa se usrali dok smo nasli takav novi, pa skracuj, pa busi rupe, pa premale, pa sto cuda. A sto kad ode nesto vece? Jedino ne znam kakvi su vijci na onima sto su sklapani u Njemackoj, mada pretpostavljam da su isti. Jedina dobra stvar je sto ih vecina do sada vec ima motore od 533.

Evo sad gledam po Njuskalu. Lik trazi 30 000 kn za IMT 558, '78 godiste. Pa sta vrijedi na tom traktoru toliko da kosta kao John Deere istih godina od 100 ks? A slicne su cijene s 533/539 i ostalim domacim proizvodima.

Posljednje uređivanje:

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Svaka cijena ima svoje uporište. Manji traktor je uvijek skuplji,dostupnost i cijena dijelova i majstora nije ista za IMT i JD... Da ja trebam traktor od 100ks,sigurno ne bih kupio 35 godišnji JD,a da imam npr. IMT 540,i trebsn nešto malo jaće,558 dolazi u obzir...

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ma sve to stoji, nije sve crno i bijelo. Al gle, 80% tih manjih traktora je radilo sve, od poljoprivrede do sume, vozali se na zadnjim tockovima. Odrzavanje je bilo u vlastitom angazmanu, od strane vlasnika, koji realno, najcesce nisu imali nekih tehnickih znanja. Traktori su izraubani, nije problem sto su mu jeftini dijelovi za generalnu motora ili zmigavci, ali kad se desi npr. pukne zupcanik u reduktoru, kao sto sam ja imao ponudu za 555. Dijelova nema. Ili kad je lik izvadio poluosovinu iz 558, a onda ko cackalica.
S druge strane, vecina tih starijih JD-a je bila po ekonomijama i kombinatima, a tu su bile ozbiljne radionice, ozbiljni majstori, redovne izmjene ulja i sto je jos vaznije, prikljuci i opterecenja u skladu sa snagom i mogucnostima.
Naravno, ima tu svega, nista ne vrijedi 20 godina odrzavanja, ako ga netko unisti za 2. I naravno da nije ista kategorija ni ista namjena. Ali mi nije jasno da jedan izrauban traktor, napravljen po JUS-u, po tehnologiji iz 50-ih, moze vrijediti isto ili cak vise od traktora napravljenog po DIN-u koji je tehnoloski svemirski brod za ovog prvog.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Istina je to što pišeš,jbg,cijene su takve kakve jesu,i tome se treba prilagoditi. Još nije problem novac,nego vrijeme. Ako imaš vremena,čekaš priliku gdje se dobije dobar stroj za realnu cijenu,ako nemaš vremena,kupuiš nešto od onog što se nudi i nadaš se najboljem. Samo da se nadovežem na ekonomije ili kombinate,čisto sumnjam u neko održavanje tamo,strojevi su se krparili da izdrže iz dana u dan,a ulja,maziva i kojekakvi dijelovi su se znali i bolje iskoristiti nego u tamošnjim traktorima...

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ovdje kod nas, u Djakovu, je bio dosta jak PIK, imali su puno strojeva i jako dobar remont. Kralo se svugdje, to je tako, zato je i propalo, ali su se strojevi odrzavali. A i bilo je jako puno strojeva, sto je. Joj, prije par godina sam kod covjeka vidio JD, mislim da je bio 4440, s duplim zadnjim gumama. Traktor je gazio silazu na ekonomiki prije nego ga je ovaj kupio. A i kod njega nesto malo radio, super ocuvan. Prodan za 35 000 kn. E to da je bilo uzeti...
Sta ja znam, ako covjeku treba traktor i ako moze, naravno, kupit ce ga odmah. Ali mislim da je vecina cijena jednostavno prenapuhana. A treba i odrzavati traktor od 30 godina. Jedan moj susjed kaze - ako vozi, 3 kn/kg, ako ne vozi 1kn/kg. Mozda i nije daleko od istine.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ne, al Muha je mudar covjek, vec sam primjetio :)

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Kada sam isao pitati za registraciju motokultivatora morao sam imati izjavu o vlasnistvu koju sam napravio kod biljeznika sa svijedokom. Ako recimo uvezem traktor izvana koji nije evidentitarn u nasem sustavu, kako bi oni znali da nisam platil homologaciju il kak se to zove? Prejdem biljezniku, napravim izjavu o vlasnistvu i registriram ga na novo. ??

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Povezani su. Jedino ak traktor nije vani nikad bil registriran, a to je malo vjerojatno.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Pa homologacija nije toliko skupa,ne isplati se to izbjegavati.

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Bil neki lik kod mene jučer, gledal kultivator. Možda ga prodam za vikend :(handshake):

Svakodnevno gledam nove oglase po njuškalu. Ovog već imam jedno vrijeme spremljeno, budući da puno hvale Univerzal 445, kaj mislite o ovome? Jeli realno dobit za te peneze 445icu koja valja http://www.njuskalo.hr/traktori/univerzal-utb-445-oglas-19004039 ?

Na kraju budem kupil ili univerzal 445 ili neki imt 539 s kabinom.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
3 cilindra, 12÷3 mjenjač
Lijep na oko

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Homologacija košta oko 500 kn, ali nije moguće homolgirati sve traktore. S novijima od 1990-te nema problema, a stariji kako koji. Takvu informaciju sam dobil na tehničkom prije 2 godine kad sam namjeraval uvesti rabljeni traktor.

Najnoviji postovi

Na vrh