• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Savjet za kupnju rabljenog traktora

• Temu pokrenuo agroenogastro
  • Datum prvog posta

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Evo da se opet uključim u temu. Još nisam prodao svoj mtk pa čekam da netko naleti. Iskreno mi je žao prodati mtk jer mi stvarno dobro služi, pogotovo po šumi kad drva vozim. Nema terena kojeg nemre prejti :icon_mrgreen:

Još uvijek pikiram između Univerzala 445 (bez duple vuče), Tomo vinkovića 732 ili 826 pa nadalje. Na zadnjem mjestu je IMT 539, sviđa mi se da je povoljan i većina ima kabinu, kompresor i duplo kvačilo (svi to hvale, meni još nije jasno kaj to je)...
Ali mi sused govoril, on ima IMT539 da je katastrofa s njim ići u brijeg. Da se stalno ukopava (na šudru). A ako malo rosa na travi, nemreš nit mali hupser prejti bez da brcaš ko lud.

Kako je to s Tomo Vinkovićima jeli oni imaju svi 4x4? Jako mi se sviđa 732 model, izgleda moćno. Ali neznam kako se ponaša zglobni traktor bez servo volana, jeli to jako baca volan kada ulaziš u grabe? I kakve su im kočnice? Vidim da očito priključci za kipere nisu prisutni nek si ih sam moraš kopčat. A i nema kompresor za zračne kočnice na prikolici.

A kak su ovi Univerzal (445 bez duple vuče), jeli oni imaju hidraulični volan?

Susedi mi govore nek si zemem Tomicu, a ja si sve mislim da nebum s njim sretan. Jednostavno fali fleksibilnost koje mi recimo može nudit IMT 539 sa hidrauličkim priključkom, te kompresorom..

Užas živi da se na nešto odlučiš :icon_hang:

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Svi TV imaju 4x4 pogon. Malo je zeznuto kad se voziš sa njim po grabama i hupserima, treba ga dobro držat za volan. Problem je i kad se vozis po putevima gdje su kolotrazi jer je on uži od klasičnih traktora pa ti je jedna strana u kolotragu a druga u sredini puta i onda si stalno nakrenut.
Neki Universali imaju hidraulični volan a neki nemaju, sve ovisi. On sam po sebi i nije nešto posebno težak na volanu. Većina ih nema kompresor dok im je standardno da imaju izvod za hidrauliku, čak se mogu stavit i dva pa možeš dvoradni cilindar prikopčat i sa njim radit. Kod 539 je obrnuto većinom imaju kompresor a nemaju hidraulični izlaz, i može ić samo jedan izvod.

Poslano sa mog D6503 koristeći Tapatalk

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Znaci u najgorem slucaju na Univerzalu mogu kipericu kopcat bez kocnica a na IMT-u prikolicu bez kipera ali sa kocnicama.
Kolko sam skuzil, Tomica nema nit jedno nit drugo za izlaze, jel da?

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Kompresor nema sigurno, hidraulika se da složit. Samo za njega ne možeš prikopčat prikolicu nosivosti 3-3.5 t. Takva prikolica je sama teška cca 800-900 kg.
Ja na Universala kopčam Imt-jku nosivosti 3.5 t i nemam zrak na njemu za kočnice. On relativno ima dobre kočnice i nema gdje nisam mogao stat do sada. Problem zna bit na mokrom pa kad se negdje spuštaš od gura traktor ak se ne pazi. Trenutno imam u planu postojeću mehaničku kočnicu malo preradit tako da mi ručka za kočenje bude mobilna, tako da ju mogu stavit u kabinu i po potrebi još i sa njom prikočit ako negdje dođe potreba. To je sistem ak si kad vidio kao i na samoutovarnoj prikolici za sijeno SIP.

Posljednje uređivanje:

maiky

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2007
Poruka
1,584
Na 539 kiper cijev i ventil si sam složiš za cca 150kn a može služiti i za kočiti prikolicu samo prije kipanja moraš promijeniti cijev ili staviš ventil i račvu

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Ako ciljaš na tv onda se drži svog mtk jer tv neće moći istu količinu drva izvest po istom terenu jer tvoja prikolica ima pogon, po meni je imt bolji u svemu ispred tv-a osim po blatu a po blatu je najbolje ostati doma. Duplo kvačilo bi bilo kad npr frezaš njivu sa mtk i ti stisneš kvačilo i stanu kotači a i freza dok na traktoru sa duplim kvačilom stisneš malo više od pola gdje postane tvrđe i stanu kotači a ako nastaviš pretiskati pedalu do kraja onda stane i kardan. To je zakon kod balirke i malčera jer balirka mora stalno raditi a malčer ima veliku inerciju. Nemoj uzimati tv osim ako stalno nisi u blatu jer kod mene svi koji imaju tv kažu da je 539 zmaj u odnosu na njega. M stabilnost m klirens a da ne kažem udobnost i snaga, hidraulika u oranju.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

Ekonomist

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
516
Slažem se sa svim iznesenim. Samo Imt-u 539 fali prva vuča posebno ako čovjek ima brdovito blato. Inače je neusporediv s TV.

Sent from my XT1092 using Tapatalk

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Zagi , oko Krapine ima dosta bregov. Nekak probaj sklepati malo više penez i kupi univerzala 445 s duplom vučom. Bez duple vuče zaboravi da buš mogel i u manji brijeg u rikverc. Kad te bez prvog pogona niz brijeg počne gurati prikolica, imal buš pune gaće. Pogotovo ak je malo sklisko.
Tomek 732 nije loši za malo gospodarstvo, ali se nemre pariti z Unijem dupljakom. Kod mene puno ljudi dela s malim Tomama, a neki su ih zamijenili za veće i vela da su se preporodili. IMT je za neke stvari bolji, a za neke lošiji. Moj susjed prodaje TV730 (plavi), ali izgleda čeka dobrog kupca. Ako se odlučiš za Tomu mogu Vas povezati, a cijenu buš sam dogovaral.

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Znaci da nemogu zanemarit 4x4 za moje potrebe... Buduci da si nemogu priustit Univerzala 445 sa duplom vucom, a imal budem dosta toga za delat po bregima... Nije sad da imamo jako veliko gospodarstvo, imamo par njiva, nije to veliko, ali je na kosini. I imam na jakim kosinama sumu i tesko pristupacno i strmo. A za to je tomica sigurno bolji izbor nego veliki traktor sa zadnjim pogonom... A kolko sam videl po forumu da se moze i nadogradit servo volan na tomicu naknadno, da nije to bas prevelik zahvat. Za poslove na njivama, znaci oranje i frezanje je pak IMT u prednosti radi velicine i snage... Ako idem na IMT onda jednostavno moram izbjegavat punu prikolicu i velike nizbrdice ak ocu ostat u cistim gacama haha.

Ljudi fala vam kaj mi pomazete, zbilja sam izgubljen kaj se toga tice. A necu kupiti nekaj kaj se bum onda po glavi tukel i klel svaki put kad bum moral nekaj delati

Da ne pisem duple postove, netko je u ovoj temi spomenuo Same Delfino.
http://www.subito.it/veicoli-commerciali/same-delfino-cv-35-pistoia-165531065.htm
Kako je u HR doci do rezervnih djelova za SAME traktore?

Posljednje uređivanje:

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Ne znam bas kolko buš se usrećil sa Tomekom. Imal sam 419 model i po kosinama sam izbjegaval bilo kakve radove.

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Ne znam bas kolko buš se usrećil sa Tomekom. Imal sam 419 model i po kosinama sam izbjegaval bilo kakve radove.

Voli se prehititi buduci da ima tak vuski špur? A dok prodam mtk još bum 100 put valjda mišljenje promjenil. :icon_toilet:
Zamišljam si da je muka isusova frezat s tomicom na njivi, budući da su kotači tolko blizu jedan drugome sigurno te meče sim tam...

mali

Dobro znana faca
Tu od
17 Velj 2015
Poruka
2,967
Kupi si normalan traktor pa ako nemaš za dv kupiš lance u brijeg staviš i bude svakud išao.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Evo mene, dežurni hejter TV-a, a imam ga ( 731) i jedini mi je traktor.
Šta se frezanja tiče ide super, ako frezaš ravne površine (voćnjak, vinograd). Dva puta sam frezao preoranu njivu i bila je muka Isusova. Preorano je bilo Zetorom, ne znam koje veličine plug ( 2x12 možda), bila je loša zima i nisu se smrvile brazde, zglobove mi je potrgao traktor. Drugi puta je bilo slično samo šta je još malo bočno visio teren, kaj da velim, skoro sam se prevrnuo na brazdu od pluga ( traktor je bio širok 100cm).
Da ima traktor servo bila bi druga priča, i dok frezam voćnjak volan me iscuka ko vola, jednostavno osjeti svaku neravninu.
Šta se drvi iz šume tiče, kao što sam ti već napisao ja ih još nisam ispeljao van, ni po vlažnom ni po suhom. Ja nemam teren ko kolega iz Slovenije šta vozi 5m drvi, ja imam "zagorske brege", traktor ide lijevo i desno, natrag, ali ravno neće. Što je dosta veliki problem kod uskih puteva a pored su provalije. Imam utege po 50kg na kotačima, nove gume i vodu u gumama pa kifla. Počeo sam tražit lance da posudim ali mi je rekao susjed iz sela da je on išao sa lancima i isto ništa.
Da se razumijemo, u brdo i nizbrdo ok ako se ide okomito na brdo, sve ostalo sa bočnim nagibom je banana. Ono što je najgore kad se posmakne po putu ili brdu i kad se prebaci težina, više ga ne možeš ni smotat bez serva, onda su muke.

Posljednje uređivanje:

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Hele hvala ti kaj djeliš osobno iskustvo. Onda si baš i ne budem pomogel, jer trenutno mi je tak i sa motokultivatorom kad mi sjedne u jamu kotač trebaš skoro dva muža da ga sravnaš

Via Tapatalk

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Uglavnom, ne može pare i jare nikako a što se tiče blata najbolje je biti kući, pa nije da moramo baš po blatu voziti drva jer ima i suhih dana u godini a imt sa kakvim takvim gumama mora voziti 2m drva po suhom. Imam ja i suzuki samurai koji je majka za blato ali nije baš ni da on ide po blatu ko da je suho. Ja bi radije vozio 539 nego tv.

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,500
Ja imam TV 826 i ursusa 335 i što se tiče šume kod nas u zagorju TV mi je puno bolji jer kad se kotaći napune ilovačom poslje kiše TV je uvijek vukao ursusa uzbrdo u šumu i izvlačili smo sa njim uvjek drva. Al za neke vece poslove i vuču samoutovarne i pauka ursus mi je bolji. Svaki traktor ima svoju primjenu i teško je reći koji je bolji. Sad sve veće poslove radim sa U445 tako da je ovima puno lakše al da moram birati uvjek bi izabrao TV ako ne bi bila mogućnost nabavke većeg traktora sa pogonom na sve kotače. Evo to je moje skromno mišljenje i iskustva jer smo kupovali redom Tv pa ursusa i zatim U445 i sve ih paralelno koristim ovisi o potrebi.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Zagi, šparaj novce i čekaj dupljaka.
Nismo znali kaj dupljak vrijedi, dok nismo Štoreu dodali prednji pogon. Naravno, i slijedeći traktor je bil dupljak. Dakle, od dva traktora koliko imamo, oba su dupljaki. I nisu ni oni svemogući.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Evo Zagi, ako ti nije jako sila, dobro se strpeti, usput pratiti oglasnike (u HR i SLO). Rabljeni traktor možeš povoljno kupiti samo ako si dovoljno strpljiv. Vjerojatno bu naletel neki povoljni kompaktni dupljak.

Zagi82

Član
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
508
Imate vi prav. Strpeti se malo i pratiti oglase, ovo leto mi jos nit nije tak hitno bitan traktor pa do zime bu valjda nekaj naletjelo negdje :drink::drink:

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Jedini jeftini traktori sa prednjom vučom su belarusi. Malo su nezgrapni ali su jeftini a za one novce puno dobijaš.

Najnoviji postovi

Na vrh