Re: zetor ili imt molim savijet
Posjedujemo fergu 1972. godiste vec 8 godina. Kad smo ga uzeli bio je samo prefarban.Ovo je on na mojoj profilnoj koja je slikana skoro. Motor je bio u odlicnom stanju sa 2300 radnih sati, jer ga je vozio neki deda. Od ulaganja jr bilo: dvije prednje gume, gumice na sponama i mjenjcu. Jedna guma od hladilnog sistema, semering kardana, ulja i filteri, reparacija upravljackog mehanizma i prednjeg trapa (lezajevi, piksovanje, spirala i puz volana sa semerinzima i uljem). Ta ulaganja nisam radio odjednom nego u ovih 8 godina, a radim stalno s njime. Sad imam raditi reparaciju kvacila i druk lezaja (lamele obe zamjeniti), pa hidraulicne pumpe, novo sjediste, lijevu zadnju gumu (koja je isto godiste kao traktor), lakiranje, zastita i izolacija krova i kabine. Ja to volim pomalo uraditi, jer mi fergo bude kasnije zahvalan. Od redovnih odrzavanja bitno je da: provjeravas nivoe ulja i redovno mjenjs ono u motoru, podmazujes pokretne dijelove, provjeris nivo rashladne tecnosti u kileru i drzis rebra cista, pogoski remen, podmazanost bos pumpe (nakon odredjenog broja sati nasuti malo ulja), zazor kvacila. Po meni je fergo zivahniji i okretniji od tog zetora. Ne volim fergu jedino zato sto je veoma lagan i zna se propinjati usljed vucnih opterecenja. Sve poslove obavljam kao od sale.
Edit* ursusa preporucujem, jer je sila nad ova dva traktora. Neki dan sam se uvjerio sta je to ursus i to c335