• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Šećerna repa 2006.-2007.-2008.-2009.-2010.-2011.-2012.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
R

Ratarko

Guest
Re: REPA 2007

Da , prvi puta ju vadim po snijegu .
Toliko me je zanimalo da sam morao otići probati dok još ima debelo snijega na repi .
Nema nekih problema po pitanju vađenja , svi pokretni dijelovi budu čisti i nema zaglavljivanja zemlje i blata . Jedino repa ne bude onako bijele boje nego bude umuljana i mokra od snijega i zemlje . Sutra ću malo ozbiljnije vaditi dok je ovo danas bila samo proba ... 1.3 ha sam izvadio ali krenuo sam pred noć .

Za buban-a ... ne nije zbog toga . Nikada ne radim po noći . Eventualno ovo kao danas jer sam gorio od želje isprobati da li se može vaditi po snijegu pa me je uhvatila noć. Još uvijek nije toliko mokro da se ne može po danu vaditi repa odnosno da se mora čekati smrzavanje po noći. Pravi uslužni djelatnici na vadilicama za repu rade uvijek u smjenama i po noći . Imam prijatelja koji tako radi sa tri vadilice ali teška je to muka . Moraš biti od kamena isklesan .

J

JOSIP.1

Guest

e prika moj, i mi ak bog da sutra krecemo vadit ak bude islo, a bas mi se nekako nece.
kada dodju ovakvi uvjeti radis samo za gorivo.
bajd vej, kod nas u secerani, bas imam svjeze informacije, kazu povadjeno svega 50% povrsina a preradjeno jos manje.
tako smo i mi lani slepali kamione ali smo makar stigli sve povaditi, dok mi ove god stoji depo od 1600 t vec 3 tjedna a jos niti naznake za odvoz.
nesto se gadno s repom kuha, spustaju nam cijenu, malo si racunam, a matematika mi govori nagodinu sij sve osim repe. imali smo plan sijat 100 ha iduce god, a vec smo do sada smanjili na 50, a najradije nebi posijali niti hektar.
digestije lani bile oko 16 prosjek, ove godine jedva 15, susa je odnijela dio prinosa, a za nagodinu spominju cijenu 220 kn/t neznam jesu li oni malo skrenili, to nama odnosi cijeli profit, a tko sije repu zna koji je to posao.

R

Ratarko

Guest

Kod nas isto veliki problemi na prijemu repe .
Ima je navađene na tisuće tona po selima a odvozi se prilično sporo .
Sada su mi izašli u susret i odvezli repu sa jednog lagera ( nekih 750 tona čiste repe ) jer nisam nigdje imao prostor za novi lager i novu repu koju sada vadim. Ako si čekao sa vađenjem zbog snijega nisi trebao , vadi se super ! Danas se još malo otopio i već je išlo teže , odmah zemlja štopa ( jer je ispod snijega velika vlaga ) a dok je snijega sve je čisto kao suza i samo vozi . Prijatelj je izvadio 11 ha sa Ropom po najvećem snijegu neki dan za 12 sati rada . Prosječna digestija mi je 14.2 što je kriminalno loše . Prije dva mjeseca su mi ispitivali digestiju na svim njivama i najmanja je bila 16.8 !!! Kuda je to sada otišlo stvarno ne znam , odnosno znam , znaš i ti ... to jednostavno tako ide .

A na godinu ću opet sijati repu . Odustati neću . Malo ću promijeniti strategiju , vaditi ću ju u devetom mjesecu .
Cijena je definirana na 220 kn po toni što je 12% manja zarada u startu za nas plus neki novi troškovi koje do sada nismo imali . Teška srca sve to doživljavam . Da nema konstantnog poskupljenja goriva i inflacije koju samo budala ne primijeti ( iako kažu da je nema ) još bi nekako i išlo a ovako sami sebi stavljamo omču oko vrata kada idemo u tako riskantnu proizvodnju šećerne repe koja je najskuplja od svih ratarskih kultura koje ja sijem .

Č

Čugi

Guest

Izgleda da je sad kod vas situacija onakva kakva je kod nas zadnje 2 godine, pričali smo Ratarko ja i ti o tome kada sam se pridružio na forum. Loše, ne valja....

K

krx pozega

Guest

Jekl ima potrebe čuvati taj lager...vjerujem da ima svakojakih pametnjakovića :?pogotovo ako ti je dosta daleko od kuće a vjerujem da netjetate strojeve kući???

R

Ratarko

Guest

Ima potrebe ali to nitko ne radi .
Bilo je pametnjakovića koji su kod nas u selu prije par godina posudili jedan kamion repe u sitne sate .
Moja repa je 13 km od kuće što mi je daleko da ju obilazim . Nisam ju vidio 15 dana .

P

Picek

Guest

JOSIP.1 kaže:
bajd vej, kod nas u secerani, bas imam svjeze informacije, kazu povadjeno svega 50% povrsina a preradjeno jos manje.
t.
županja treba izvaditi još 4 000 hektara od ukupno 11 000 koliko je bilo pod repom..
uglavnom, kampanja završava 10.01. i onda odmah počinje žuta..
tj. ako im se opet ne dogodi kvar :roll:

J

JOSIP.1

Guest

vidim ratarko, ravni redovi, svaka cast i ja volim tako, a vidim i repa malo rijetka, malo dosta, tako je kod mene ove godine, nema nekog prinosa, a ulozili maksimum.
repa je osjetila susu makar 20% i dobra repa jedva da 50t a tek kad u secerani zadrape necistocu 25% slabo ce bit para ove godine.

Č

Čugi

Guest

JOSIP.1 kaže:
tek kad u secerani zadrape necistocu 25% slabo ce bit para ove godine.

He, he, to je odlično, kod mene je nedavno policija intervenisala zbog tuče poljoprivrednika i "stručnjaka" iz šećerane, 40-46% su odbijali na nečistoću! Pa što je mnogo, mnogo je!

R

robert

Guest

ajd da i ja nadodam trecu seriju slika ovogodisnje repe,jel...ove su sa moje repe.kad sam poceo vaditi,repa je bila odlicna,bruto oko 9 vagona,digestija 15.3,no kasnije na nekim parcelama mi je pala na 14.5.izvadio sam polovicu,tek.danas je kisa,sutra cu opet probat vadit.pa da krenemo..

dakle u prvom planu snjeg...
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

nisam bio bas sretan kad sam vidio ovaj prizor :| ...no islo je i ovako,mali cvrcak ;) .90-tka sa 18-tonkom s duplim kotacima,isla je kroz blato,no nakon sto sam se izmucio po blatnjavim lenijama sa tim duplim kotacima,koji su prava muka,dolaskom na vagu sam shvatio da td nema dovoljno ulja da podigne kamionku do kraja....
Obrisan neispravan link.

.....ovo je bilo logicnije rjesenje....
Obrisan neispravan link.

ovdje je td90..
Obrisan neispravan link.

pa su se tokom veceri stvari malo zakomplicirale...
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

vadilica jelte...
Obrisan neispravan link.

dolazak nanjivu..
Obrisan neispravan link.

ovako to izgleda kad mali zelenko tegli 21 tonu repe....
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

naravno ranom zorom uraniti....la luna...
Obrisan neispravan link.

i nastaviti tokom veceri...
Obrisan neispravan link.

K

krx pozega

Guest

Prava pustolovina nema šta a i Torpedo se uklapa u tu priču sehr gut... :D

R

Ratarko

Guest

Koliko si onda uspio izvaditi a koliko te još čeka ?
Bojim se da sutra neće ići vađenje , barem ovdje kod mene je palo previše kiše :|

R

robert

Guest

evo ja sad idem istovarit bunker i nesto mi traka pada sa rolni,pa idem to srediti i probat vadit,svoje sam izvadio oko 15ha.
torpedo je bio glavni u citavoj okolici.od 15-tak traktora,vozio je daleko najvise,onda je bio iza mene case sa nekih 16-17 tona tereta.90-tka grebe,al ne staje...za cjeli dan potrosi oko 70lit.

R

Ratarko

Guest

Auu , samo 15 ha ?
Ja sam izvadio 31 ha od one slike sa snijegom što sam slao .
Kod tebe se teško vadi , uvjeti su lošiji možda ?

R

robert

Guest

pa ja sam svoju poceo prije 3-4 dana.ide 3 km/h.da je 5-6 vagona po ha,samo bi proletio kroz njivu.sad sam dotero kombajn kuc,palo je 18 lit kise,sve je balavo.nece se vadit ni sutra,a pitanje je hocu li moc i preksutra... :?

R

Ratarko

Guest

Tako sam ti i rekao , nema sutra posla a kamoli danas :|
Kod mene je bilo 61 tona na hektar čiste repe .
Vidim da su tvoji urodi bolji od mojih .
Da li siješ na godinu i koliko ?

R

ROKI

Guest

I sad neka netko kaže da Torpedo nevalja i nema snage!

B

Bobo

Guest

ROKI kaže:

To nitko nije rekao ;)

S

sapat

Guest

ROKI kaže:
Torpedo nevalja i nema snage :D :lol: :lol: :mrgreen:

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh