• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Sijanje DTS-a (djetelinsko travnih smjesa)

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,898
Re: Sijanje trava

ima oko 1000-1500kg...isao sam 7,5km/h...
probao sam ga vuč s IMT-om ali se nije bas najbolje iskazao pa sam hurlija potkapčio ;)

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,606

pa dosta je to brzo, kolko ja znam, a kad ga voziš, nisak skužio jel na poluge ili ga vučeš?

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,898

pa kaj se tiče brzine ono bolji je učinak akose ide polako al ono zemlja dos velika pa sam malo ubrzao!!
vučeni je to stroj.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,606

aha, mogu mislit kako to po asvaltu drči :D

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,898

heh za asfal imam nošeni koji je igračka prema ovome...
ovaj imam za zemlju do kojih ne moram po asvaltu...

Institut

Član
Tu od
18 Sij 2009
Poruka
158

Valjak mora biti barme 1000 kg za kvalitetno sabijanje tla tj. priljubljenost sjemena uz posteljicu. Samo treba paziti da ne sabijes previse tlo ili razbijes strukturu tla pa ti nakon jedne kise dojde do pokorice koju travica nemoze razbiti nego je ti moras ici trgat s nekim jezastim lakim valjkom..

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155
sjetva trave

ove godine nam nije uspjelo špricanje zobi(mislim na zob koja je košena lani u jesen i ove godine u prolječe) pa je bila puna ljulja.tu zob smo izrjedili i imamo puno sjemena od ljulja pa vas pitam iskusnije u tom da li bi to sjeme valjalo posijati za košnju i da li je kasno sad u prolječe posijati

H

Hurlimann86

Guest
Probaj sjeme sad negdje u neku zdjelicu u kuči posijati da vidiš kakva je klijavost, ako se pokaže dobro možeš posijati, ali što ranije u proljeće iako ljuljeve nije preporučljivo sijati u prolječe.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932
Ne znam,ipak je to divlji ljulj..Nek se jave iskusniji.Meni osobno se ljulj nimalo ne sviđa,jer baliram sve u male suhe bale,a dok dođe vrijeme za suho baliranje,od ljulja mi ostane samo debela stabljika,već baci i sjeme.Osim toga,ljulj u suhim balama i nije nešto,a ovce ga baš i ne jedu,tako da nije izbor za mene.

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155
mi to planiramo posijati i napraviti sjenažu od njeg 2. ili 3. otkos pa zato pitam kako bi to bilo posijati

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155
mi to planiramo posijati i napraviti sjenažu od njeg 2. ili 3. otkos pa zato pitam kako bi to bilo posijati
u tom sjemenu ima i proljetne zobi pa dok smo sijali tu zob dobro je klijala i zob i ljulj

H

Hurlimann86

Guest
Ne znam,ipak je to divlji ljulj..Nek se jave iskusniji.Meni osobno se ljulj nimalo ne sviđa,jer baliram sve u male suhe bale,a dok dođe vrijeme za suho baliranje,od ljulja mi ostane samo debela stabljika,već baci i sjeme.Osim toga,ljulj u suhim balama i nije nešto,a ovce ga baš i ne jedu,tako da nije izbor za mene.

Abrkili ti bi morao sijati klupčasu oštricu ona nema stabljike i brzo se suši što je bitno , a prinosi su jako dobri.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
Abrkili ti bi morao sijati klupčasu oštricu ona nema stabljike i brzo se suši što je bitno , a prinosi su jako dobri.

odnosno, nema stabljike od 2. otkosa pa nadalje.

znači prvi otkos za sijeno i nije neka kvaliteta jer brzo raste u proljeće pa stabljika odrveni dok dođe vrijeme za sijeno (naravno ima i boljih godina)

ALI svaki sljedeći otkos oštrice 2. 3. 4.itd (ne smeta ni suša previše, a ovisno o podneblju moš imat do 6 otkosa ako se ne varam) je samo zelenilo bez ikakve stabljike i brzo se suši i mekana je.

ja probao (u sjemenarni sam kupio sjeme iako je skupo tamo) lani prvi put i super je. raste na očigled dnevno, al treba i prihrane

ZATO ću u buduće sijati oštricu i lucernu u omjeru 1:1 ili 2:1 za lucernu da ne trebam više KAN bacati

sorry za OT

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
jel ima kakva trava koja moze "ugusit" rast kupine?

ove godine planiram jednu livadu cesce kosit jer mi se po njoj rasirila kupina sa susjedove parcele... navodno da je bolje kosit sa striznom kosom nego samljet sa roto kosom...

ili je bolje sve izorat i pobranat pa posijat neku travurdu koja bi zakocila kupinu?

ima ko kakvih iskustva sa ovakvom situacijom?

kupinove muke, ili bolje muke po kupini situacija :lol:

B

BAGERISTA

Guest
jel ima kakva trava koja moze "ugusit" rast kupine?

ove godine planiram jednu livadu cesce kosit jer mi se po njoj rasirila kupina sa susjedove parcele... navodno da je bolje kosit sa striznom kosom nego samljet sa roto kosom...

ili je bolje sve izorat i pobranat pa posijat neku travurdu koja bi zakocila kupinu?

ima ko kakvih iskustva sa ovakvom situacijom?

kupinove muke, ili bolje muke po kupini situacija :lol:

Ako ideš sa strižnom kosom je bolje,,,jer ne baca i odmah sije,..........:mad:

najbolje pokosit,,,sve pustit da se isuši,,,i stavit na kupe i zapalit..........,nakon toga izorat,,,,i onda pošpricat s pesticidom ,,,,drukčije muka,,,da ne pitaš.........

A is oranjem če se gubit,,,,ali obavezno popalit prije....

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
Ako ideš sa strižnom kosom je bolje,,,jer ne baca i odmah sije,..........:mad:

najbolje pokosit,,,sve pustit da se isuši,,,i stavit na kupe i zapalit..........,nakon toga izorat,,,,i onda pošpricat s pesticidom ,,,,drukčije muka,,,da ne pitaš.........

A is oranjem če se gubit,,,,ali obavezno popalit prije....

a nis, kosit, grabit, palit, zvat bratica da izore, ja bum tanjural hihihi,
a mozda brane kaj pocupaju kupine nakon oranja, pa ih bacit u kontener za smece :mad:

B

BAGERISTA

Guest
a nis, kosit, grabit, palit, zvat bratica da izore, ja bum tanjural hihihi,
a mozda brane kaj pocupaju kupine nakon oranja, pa ih bacit u kontener za smece :mad:

Nema ti druge,,,,,,,,,ruke na muke,,,,,e da zabija san,,,spomenut,,,ima i još jedno riješenje.......8)

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
Nema ti druge,,,,,,,,,ruke na muke,,,,,e da zabija san,,,spomenut,,,ima i još jedno riješenje.......8)

skinut 30 cm zemlje sa bagerom??? :rolfer: joj, pardon, kombinirkom :lol:

B

BAGERISTA

Guest
skinut 30 cm zemlje sa bagerom??? :rolfer: joj, pardon, kombinirkom :lol:

Aaaaaaaaaa na vrime si se ispravija,,,,,,,,znaš da nas prtomatraju,,,,uvijek:rolfer::rolfer::butthead:

cika Mato

Član
Tu od
10 Stu 2008
Poruka
155
ja imam nekog iskustva s tom kupinom nema ti druge nego kosit češće a najbolje dok je još mlada
mi smo tako oćistili jednu njivu koja je bila puna kupine tj. sloj nepokošene je bio debel 50-ak cm muke ježeve smo imali s tim dok smo kosili na usri 355 1.spora i polako stari vozi a ja za njim vilama zaustavljam kupinu da kosa(roto) proguta kad je pokošena s prednjim utovarivačem zgurali na uvratinu njive i zapalili kad se osušila i poslije smo potanjurali tako da uništimo korijen a to je bilo prije same zime prije nego je počela zemlja mrznit
kakva če njiva biti na prolječe to predstoji da vidimo

Najnoviji postovi

Na vrh