Re: SILIRANJE sezona 2009.
već duže vrijeme razmišljam da napišem ovoj post...ukratko:
Bilo bi dobro kad bi svi pomalo objasnili tehniku siliranja,znači : sve od A do Ž...NEK VAM NEBUDE PROBLEM MALO VIŠE PISATI
!
Ipak je ovaj forum tu da nas poduči nekaj!Raspišite se i iznesite svoja iskustva,posebno napominjem da ukažete na greške!
Već ovaj tjedan bude počelo onak pošteno siliranje tak da vremena nema puno!
AJDE FORUMAŠI POMOZIMO SI I NAPRAVIMO SAVRŠENU SILAŽU! 8)
Godišnje nasiliramo nekih 30-40 prikolica,u dva siloša pol-pol!jedan je vani na zemlji a drugi u zemlji i natkriven(dimanzije 20 dužine,4 visine i širine 3.5)
Silokombajn je MENGELE MB 220 a tera ga Z4320, transport Z7340 i tehnostrojke a gazi 539 s kabinom...
Evo kak mi to delamo : kukuruz za silažu sijemo bc grupa 600,na zemlji koja je čim bliže silošu,datum za siliranje odredimo ovisno o vremenskim uvjetima,kod nas v Podravini bi to bilo za nekih 10-tak dana...dan prije nasiliramo 2-3 prikolice i to dobro nagazimo i drugi dan ponovo, nekih 15 komada,gazi se non-stop!DOK GOD SILAŽNI SOK NE POČNE CURETI!
Nakon zadnje prikolice gazi se cca.5h i zatim siloš pokrivamo najlonom a na njega pjesak!ide se od jedne strane prema drugoj pa do kraja(da se bolje zrak stera)...posebno na kaj pazimo je da se dobro nagazi i pokrije!
ALI, PREOBLEM je kaj mi se dosta mase kvari :
1. Zadnje dve godine onaj prvi sloj od betona prema gore cca. visina 20-50 cm mi je pun vode.onak silaža požuti! Moram napomenuti da je prilikom rekostrukcije siloša došlo do pogreške i da na spoju pušta voda, ali jako malo....kaj je skoro zanemarivo!pa el je moguće da ta malo rupica upropasti toliko mase??????!!!!! zbunjen sem!
2.kak otvorimo silos i ranimo 2 meseca uz najlon i zid se ne kvari ništ,al tam negdi 3,4,5 mesec u godini kvari se uz zid i ispod nalona nekih 20 cm...onak je trulo
ove godine bum te sve pokrpal i ovapnil siloša i bumo ispod najlona deli foliju,ona kaj se prilepi onak!
Pitanje : :?:
el vi stavljate tu foliju?
el posipavate silažu z nečim,npr sol (mi do sad nismo z ničim....)
HVALA!