Re: SILIRANJE sezona 2013.
Koliko količinski ide silaže po kravi na obrok?
moze pojesti 40 kg sa 30% suhe tvari 1000%,tj mogla bi pojesti i vise od toga...
ako krava u laktaciji moze pojesti oko 19kg suhe tvari,ima slucajeva da moze pojesti i vise ali to nije tema...tako da tih 40kg sadrzi 12kg suhe tvari a ostalo je voda,i primjer da pojede jos 2,5kg sjena sto je neke 2,2kg suhe tvari i 5kg smjese i evo te na 19kg duhe tvari...
ali kao sto rekoh sve ovisi o ST!
Pitao je za količinu silaže a ne TMR-a.
A kad je riječ o silaži, pored procenta vlage tu su još: miris, okus, pH, dužina odrezaka, svarljivost itd.
Puno je faktora koji utiču na voljno konzumiranje nekog hraniva, u ovom slučaju silaže, a ne samo količina SM obroka u odnosu na TM krave.
Na kraju krajeva to što si rekao meni izgleda kao da su podaci iz nekih tablica izračunati na osnovu nekakvih prosječnih vrjednosti.
Jesi li ti mjerio procenat suve materije u svojoj silaži, a pH, svarljivost...?
Jesi li vagao tu silažu što staviš na krmni sto (jasle) i jesi li zatim vagao ne pojedene ostatke?
Tablice su jedno a silos i krave nešto sasvim drugo.
Dajem pola tački po kravi i pola kante (20 kg) šrota,jel to puno,malo???
Silaže daješ malo, a šrota, ako sam dobro razumio daješ 7-10 Kg. Neznam koja je mliječnost ali mi se čini da je to puno.
Silažu možeš davati da jedu po volji.
A za šrot neznam šta pod tim podrazumevaš, dali je to samo smesa žitarica ili dodaješ i neku sačmu uljarica, premikse isl.?
Uglavnom za tu mliječnost šrot možeš slobodno smanjiti.